Eğitim Sitesi

Neden Hıçkırık Tutar?

Ana Sayfa > İlginç Bilimsel Bilgiler > Neden Hıçkırık Tutar?

Neden Hıçkırık Tutar?

Neden Hıçkırık Tutar?

Akciğerlerimiz kaburgalarımızın içinde birer torba gibi dururlar. Nefes aldığımızda bu torbalar içerlerine alabildikleri kadar hava alarak şişerler. Göğsümüzü karnımızdan ayıran ve akciğerlerimizin altına bitişik büyük bir kas olan diyafram, büzüşerek ciğerlerimizin genişlemesini sağlar, nefes almamıza yardımcı olur.

 

Süratli yemek yenildiğinde, yutkunma neticesinde yemek ile birlikte bir miktar da hava alınır. Hıçkırık, yiyeceğin yüzeyine yapışarak sindirim sistemine giren bu havayı atmak için sistemin gösterdiği bir tepkidir. Diyafram süratle büzüşerek, çok ani ve hızlı nefes almamızı sağlar. Bu arada boğazımızın üst tarafında, ses tellerimizin bulunduğu kısımda bir kapanma olur ve buradan geçen hava bir an bloke edilir. Bu da 'hıck' şeklinde bir sesin çıkmasına neden olur.

 

Midedeki bir olayla diyaframın ilişkisi, bu iki organdaki sinirlerin birbirine çok yakın hatta iç içe geçmiş olmalarındandır. Bu nedenle en çok yemekten sonra hıckırırız. Sindirim işlemi bittikten sonra hıçkırık olmaz. Hıçkırığı önlemek için çok çeşitli öneriler vardır. Baş aşağı durmak, yavaş yavaş su içmek, kollan yukarıda tutmak, nefesi tutmak, ileride bir noktaya bakarak derin nefes almak, buzlu su içmek, nefesi tutarak üç kere yutkunmak, nane yutmak, parmağı kulağa bastırarak su içmek ve korkutmak gibi.

 

Bunlardan korkutarak insanı şok etmek, dolayısıyla sinir sistemini etkilemek, derin nefes alarak diyaframın mideyi itmesini sağlamak ve de kandaki düşük karbondioksit seviyesinin hıçkırığın oluşumunu hızlandırdığı bilindiğinden nefesi tutmak en mantıklı önlemlerdir.

 

Aslında ise bu önlemlerin hiçbirine gerek yoktur. Hıçkırıklar yaklaşık 5 saniyede bir olur ve genellikle bir dakikadan fazla sürmezler. Siz önlemlerle uğraşırken, o zaten kendi kendine kesilir. Hıçkırığı kesmek için kabul edilen genel görüş hiçbir önlemin hıçkırığı kesmediğidir. Ancak aylarca süren istisnai durumlarda, muhakkak tıbbi müdahale gerekir, hatta bu durumlarda sinirler üzerinde operasyon yapılması bile gündeme gelebilir.

 

Çok miktarda biber yemek gibi kimyasal yanmaların, enfeksiyonların ve ülser gibi hastalıkların da hıçkırığı meydana getirebilecekleri ileri sürülüyor. Hıçkırık süresince bir şey yememekte ve içmemekte fayda vardır, çünkü bu sırada tekrar fazla hava alınabilir.

 

Hıçkırığı önlemek için en iyisi yemeği yavaş yiyin, çok miktarda yemeyin, yemek yerken karbonatlı içki içmeyin, yemeğe konsantre olun, çok konuşmayın ve gülmeyin. Yemeğe saygınız ne kadar artarsa, hıçkırık o kadar azalır.

add

tag Niçin hıçkırırız neden hıçkırık tutar hıçkırık hıçkırık tutması hıçkırık neden oluşur

Neden Hıçkırık Tutar? Hakkında Yorum Yazın...

  

Neden Hıçkırık Tutar? Hakkında Yorumlar

as Aradığım şeyi burada buldum

Egitimci Sindirim sistemindeki hava ile hic ilgisi olmayan diyafram kasilmasini kulakdan dolma bilgilerle aciklamissiniz. Oyle cok dikte edilmis yuzeysel bilgi ki birakalim ailenin cocuklarina yanlis ogrettiklerini, orta okul lisede dahi ogretmenlerin yanlis ogrettikleri cigerler siserek iceri hava alirlar mantigi ile baslamis yaziniz. Once bu kismi duzeltelim, diyafram kasilarak cigerlerin de bulundugu hacmi genisletir ve vakuma dusen bu hacim olusturgu negatif basinc sayesinde kapali sistemdeki tek acik nokta olan soluk borusundan cigerlere hava emilmesini saglar. Tam bu sebeptendir ki diyaframindan yaralanmis kisi gogus kafesi icinde negatif basinc olusturamadigindan cigerlerine hava ememez ve her nefes alma girisiminde yaralanma sonucu acilan delik diyafram vakumunu bozdugu icin aldigi soluk yetmiyormuscasina derin derin diyafram kasilmalarinin ardindan ölür. Diyafram kasilmasi ve yalitilmis vakum ortami olmaksizin nefes almanin imkani yoktur, yani cigerlerin ana islevi nefes almak degil, alinan nefesin icindeki oksijeni degerlendirmektir. Nefes almanin mekanik islevini DIYAFRAM yerine getirir. Hickirik ise diyaframin kontrol disi ani kasilmasidir. Bunun sindirim sistemindeki hava ile ilgisi oldigunu savunanlar herhangi bir gazli icecek ictiklerinde veya cebri olarak hava yutmak suretiyle midelerine hava gonderdiklerinde neden hickirmadiklarini da aciklayamazlar. Ayrica iclerinde barindirdiklari bakteri ve sindirim enzimlerinin dogal yan urunu olarak bagirsaklarda da her daim gaz keseleri bulunur. Sonuc olarak sindirim sisteminde her daim (methan, buthan prophan gibi yanici gazlar dahil) pekcok gaz, (yada hava ne derseniz deyin) bulunmaktadir. Bu sebeple de yellenmede cikan gazlar yanicidir. Gegirme ise yiyecek/icecek icinde barinan (orn gazli icecekler) ve yutulan havanin veya mide asidi (HCl) ile sindirim esnasinda olusan yan urun gazlarin yemek borusu>yutak>agiz yoluyla disari atilmasidir. Yemek yerken veya sonrasinda gegirmenin sebebi de bu gazlardir. Simdi her daim sindirim sisteminde bulunan gazlari sebep gostermeyi bir kenara birakin da azicik vucudunuzu ve calisma mantigini ogrenin. Millete de yanlis ogretmeyin. Saygilarimla.

Gulay Yemek esnasında ve yemek sonra hiç kırık oluyor 1 aydır devam ediyor rahatsız ediyor oktora gitmedim bilgilendirirseniz sevinirim

Yaaaaaa Yaa Süpersiniz yaa bilgilerde süper yaaaa bayıldım yaaaaa

a.k.ö. Valla çok güzel olmuş.Allah Rahmet Eylesin.

neda yılmaz çokkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk guuuuuuuuuuuuuzzzellllll

Tuana süper on numara yaaa

Durul Taylan Evay Harikasınız annemmin ayva yedikten sonrada hıçkırığı tutuyor onuda açıklamışsınız eyvallah abilerim C3

ZEHRA ZERENTÜRK BENCE ÇOOOOOOOOK GÜZELOLMUŞ. ELLERİNİZE SAĞLIK. TEŞEKKÜRLER.

tatlı cadı ilginç bilgilermiş gerçektende iyi öğrenmiş olduk

aslı ödevim için çok önemli

Yazılan son 11 yorum gösteriliyor.

İçerikle ilgili 11 yorum yazılmış.

Yeni Eklenen İlginç Bilimsel Bilgiler

Neden Hıçkırık Tutar?