Eğitim Sitesi

Yıldızların Kaymasının Nedeni Nedir?

Ana Sayfa > İlginç Bilimsel Bilgiler > Yıldızların Kaymasının Nedeni Nedir?

Yıldızların Kaymasının Nedeni Nedir?

Yıldızların Kaymasının Nedeni Nedir?

Bu sırada içinizden bir dilek tutup, bu dileğin gerçekleşmesi için de gördüğünüzden kimseye bahsetmemişsinizdir herhalde. Çünkü insanlar arasında, bir yıldız kaydığında, o yıldızın öleceği ve ölmeden önce dilek dileyenin arzusunu yerine getireceği inanışı yaygındır.

 

Halk arasında yıldız kayması diye tanımlanan bu olayın aslında yıldızlarla hiç bir ilgisi yoktur. Yıldızlar dünyadan milyarlarca kilometre ötedeki uzak güneşlerdir. Güneş sistemimizin içinde Güneş ve gezegenlerin çekim kuvvetleri arasında bir oraya bir buraya gezinen sayısız göktaşı vardır.

 

Bunlardan Dünya’nın yakınından geçerken çekim alanına girenler, hızla atmosfere dalarlar. Sürtünmeden dolayı ısınırlar, yanarlar ve arkalarında parlak, çizgi gibi bir iz bırakırlar. Sonunda tamamına yakını, düşüşün son anında görülen parlamayı takiben yok olurlar.

 

Yer atmosferine her yıl toplamı 15 bin ton olan 200 bin kadar göktaşı düştüğü kabul ediliyor. Bu hesaba göre yerin kütlesi 4,5 milyar yıllık ömrü içinde gelen göktaşları sayesinde epeyce artmış olması gerekiyor. Dünya’ya düşen göktaşlarının incelenmeleri sonucu içlerinde dünyada var olmayan yeni bir elemente rastlanmamıştır.

 

Atmosfere girdiklerinde yanan ve çoğunlukla yok olan göktaşlarına “meteor” denilirken bunlardan yere ulaşmayı başaranlara da “meteorit” deniliyor. Dünyamızın büyük bir kısmı okyanuslarla kaplı olduğundan yere ulaşabilen göktaşlarının çoğu da buralara düşerler. Ancak Dünya’nın bir çok yerinde de karalar üzerinde meteoritlerin yol açtığı izler ve çukurlar vardır.

 

Ülkemizde rastlanan en büyük göktaşı 25 kilogram olup Domaniç yaylasında bulunmuştur. Dünyada bilinen göktaşlarının en büyüğü ise güneybatı Afrika’da Grootfentein’de bulunan göktaşıdır ve kütlesi 80 ton kadardır.

add

tag Yıldızların kaymasının nedeni nedir yıldızlar neden kayar Domaniç yaylası yıldızlar kayar mı sönmüş yıldız meteor Ülkemizde en büyük göktaşı Dünyada en büyük göktaşı

Yıldızların Kaymasının Nedeni Nedir? Hakkında Yorum Yazın...

  

Yıldızların Kaymasının Nedeni Nedir? Hakkında Yorumlar

Ezo zeynep Çokkkk güzel

Zeynep Çokkkk güzel ama sorduğum sorunun değil

nisann güzelmiş teşekkürler

Ben Boyle seylerin olusmasi normal

Bayram ali yaşar Gerçekten çok ilginç bende daha yeni gördüm saat sabahın 06:20 okula gidiyorum ama ben dilek falan tutmadım zaten ezan okunuyodu kelimeyi şehadet getirip yoluma devam ettim

nazlı canan ben daha önce gördüm kayan yıldızları yani göktaşlarını dilek de diledim ama kabul olmadı zaten çok saçma ben öylesine dilemiştim yoksa normal dileklerimi Allahtan diliyorum bu yazı da çok güzelmiş işime yaradı

hilal gerçekten çok güzel

berat klç çok yardımcı oldu tşk

smart harkulllllllllllade bir yazı

meraklı harikaaaa bir yaz

rabia Gerçekten mükemmel bi açıklama ..

ali çooooooooooooooooooooook güzel.

misafir saol un

Yazılan son 13 yorum gösteriliyor.

İçerikle ilgili 13 yorum yazılmış.

Yeni Eklenen İlginç Bilimsel Bilgiler

Yıldızların Kaymasının Nedeni Nedir?