Eğitim Sitesi

Çileksiz Kalmayın

İlkbahar ve yaz mevsimlerinde güzel kokusuyla ve üzerine dökülen toz şekerle tadı artırılmış hoş lezzetiyle yemek üzerine yenmek üzere sofralarımızı zenginleştirip beslenme keyfimizi artıran çilek adı meyvesini veren Çilek bitkisi Gülgillerdendir. Birçok türü ile çeşitleri bulunan Fragaria cinsi çokyıllık otsu ve sürüngen bitki olan çilekler kök kökgövde yaprak kol (stolon) çiçek ve meyve ...

Çileksiz Kalmayın

çlkÇİLEKSİZ KALMAYIN

İlkbahar ve yaz mevsimlerinde güzel kokusuyla ve üzerine dökülen toz şekerle tadı artırılmış hoş lezzetiyle yemek üzerine yenmek üzere sofralarımızı zenginleştirip beslenme keyfimizi artıran çilek adı meyvesini veren çilek bitkisi Gülgillerdendir.

 

Birçok türü ile çeşitleri bulunan Fragaria cinsi çokyıllık otsu ve sürüngen bitki olan çilekler kök kökgövde yaprak kol (stolon) çiçek ve meyve salkımlarından oluşmaktadır. Kökgövdesinden çıkan ana (ya da birincil) kökleri sertleştiğinde koyu kahverengileşir ve sayıları 20-30 kadar olur. Yan (ya da ikincil) kökleri çok sayıda ve beyaz renklidir. Çileğin kökleri süzek topraklarda 60-70 cm. kadar derine inerken ağır topraklarda yüzeysel olarak uzar.

 

Bitkinin kökgövdesi aslında bodurlaşmış bir gövdedir. Yeşil renkli kenarları dişli yaprakları genelde üç yaprakçıktan oluşur. Çilek bitkisi yaprak koltuklarından yaz boyunca tomurcuklar oluşturarak kollar (stolonlar) çıkarır. Bu kollar yapraktan aldıkları suyu iletebilecek özellikler taşıyan gerçek gövde parçalarıdır. Köklenip kendi yaşamlarını sürdürebilirler.

 

Bitki ilkbaharda beyaz çiçeklerini açar. Bu çiçekler tozlaşmadan 30-35 gün kadar sonra olgunlaşıp bileşik üzümsü ve minik çekirdekleri olan kırmızı pembe ve bazen beyaz renkli meyvelere dönüşür. Çilek makbul bir taze meyve olarak yenildiği gibi; reçeli marmeladı meyve suyu dondurması ve pastaları yapılıp sevilerek tüketilir.

 

SAĞLIĞIMIZA YARARLARI

  • Çilek bedenimize sızmış olan bazı virüsler için öldürücü etkiler taşır. Bunlar arasında çocuk felci (polyomiyelit) bazı ağız ve deri yaralarını oluşturan virüsler sayılabilir. Ayrıca geleneksel olarak halk hekimliğinde çileğin akneye (sivilcelere) iyi geldiği kabul edilir. dersimiz.com
  • Çileğin kansere yakalanma ve kanserden ölme rizikosunu azalttığı son zamanlarda yapılan araştırmalar sonucu kabul görmektedir.
  • Çilek idrar söktürücüdür. Ayrıca romatizma ve gut hastalığı yangılarını azaltıcı etkileri vardır.
  • Çilek bitkisinin kökgövdesi içerdiği tanen nedeniyle peklik vericidir. Bunun için kökgövdesi suyla kaynatılarak elde edilen dekoksiyondan günde 1-2 bardak içilir.

 

BESİN DEĞERLERİ

100 gram taze çileğin içerdiği besin değerleri şunlardır: 37 kalori; 0 7 gr. protein; 8.4 gr. karbonhidrat: 0 kolesterol; 0 5 gr. yağ; 1 3 gr. lif- 21 mgr. fosfor; 21 mgr. kalsiyum; 1 mgr. demir: l mgr. sodyum; 164 mgr. potasyum: 12 mgr. magnezyum; 60 IU A vitamini; 0 03 mgr. B1 vitamini; 0 07 mgr. B2 vitamini; 0 6 mgr. B3 vitamini: 0 055 mgr. B6 vitamini; 4 6 mcgr. folik asit: 77 mgr. C vitamini ve 0 2 mgr. E vitamini.

ÇİLEKTEN NELER YAPILIR?

strawberry

çilek faydaları çilekten neler yapılır sağlığımıza etkileri hakkında bilgi

Benzer Karma Yazılar

Çileksiz Kalmayın Hakkında Yorum Yazın...
  

Çileksiz Kalmayın Hakkında Yorumlar

Henüz Yorum Yazılmamış.
İlk Yorumu Siz Yazabilirsiniz.

Çileksiz Kalmayın