KULLANILAN ARAÇ VE GEREÇLER :
- Güç kaynağı
- 2 adet çelik elektrot
- 2 adet deney tüpü
- Beherglas
- Cam boru
- Üçayak
- Bunzen mesnedesi
- Bunzen kıskacı
- Tek delikli tıpa
- Su
- Bağlantı kablosu
- Yemek sodası (NaHCO3) veya sülfürik asit (H2S04) çözeltisi
DENEYİN YAPILIŞI :
Bir beherglas içerisindeki suda az miktarda yemek sodası (NaHCO3) veya sülfürik asidi (H2S04) çözünüz. Deney tüpleri içinde hava kalmayacak şekilde beherglastaki su ile doldurup, beherglas içinde ters çevirerek düzeneği hazırlayınız. Bağlantı kablolarını elektrotlara tutturarak güç kaynağına bağlayınız. Güç kaynağını açınız Deney tüpleri içerisinde gaz kabarcıkları oluşuyor mu?
Deney tüplerinde biriken gazların hacimlerini karşılaştırınız.
Üretecin (—) kutbuna bağlı olan tüpü kap içinden ters çevirmeden çıkarınız. Kibrit alevini tüpün ağzına tutup gözleyiniz.
Üretecin (+) kutbuna bağlı olan tüpü kaptan çıkarınız. Hemen ağzını cam boru takılı lastik tıpayla kapatıp yanmakta olan kibrit alevini cam boruya tutunuz. Gözlemlerinizi yazınız.
Deney tüpünde biriken gazlar farklı özelliklerdedir. Yanma özelliği gösteren ve patlayarak yanan gaz hidrojen gazıdır.Yanmakta olan alevin parlaklığını arttıran gaz ise oksijendir.
Bileşikler su örneğinde olduğu gibi kimyasal ayırma yöntemleri ile elementlerine ayrıştırılabilir.
Kullandığınız yemek sodası veya sülfürik asidin deneydeki görevini açıklayınız.
Bileşikleri elementlerine ayrıştırmak için başka yöntemler var mıdır? Araştırınız
Bileşiklerin Elementlere Ayrışması deneyler etkinlikler gözlemler fen ve teknoloji fen bilgisi fizik kimya biyoloji eğitim öğrenci okul ilköğretim deney tasarlama