KULLANILAN ARAÇ VE GEREÇLER :
— Beherglas
— Erlenmayer
— İspirto ocağı
— Sacayak
— Huni
— Süzgeç kağıdı
— Demir tozu
— Tuz
— Su
— Spatül
DENEYİN YAPILIŞI :
Beherglas içine demir tozundan ve yemek tuzundan ikişer spatül koyalım. Karışımın üzerini su ile dolduralım. Tuzu çözünene kadar karıştıralım. Huniye süzgeç kağıdını yerleştirerek erlenmayerin ağzına oturtalım. Beherglastaki karışımın tamamını huniye yavaş yavaş dökelim. Süzgeç kâğıdı üzerinde hangi madde toplandı?
Süzme sonunda erlenmayerde toplanan tuzlu suyu başka bir beherglasa boşaltalım. Beherglası sacayağının üzerine koyarak ispirto ocağı ile ısıtalım. Beherglasın tabanını gözleyelim.
Beherglasın tabanında gördüklerimizi söyleyelim.
Süzme ile karışımdaki demir tozları ayrılır. Tuzlu su çözeltisindeki su yavaş yavaş ısıtılarak buharlaştırıldığında, geride sadece kristal halinde tuz kalır. Bu olay aynı zamanda bir kristalleşmedir. Böylece, tuz ile demir tozları karışımı, çözme ve kristallendirme yoluyla ayrılmış olur. Tuz ve şeker elde edilmesinde bu teknik de kullanılmaktadır.
Çözme ve Kristallendirme Yöntem İle Ayırma deneyler etkinlikler gözlemler fen ve teknoloji fen bilgisi fizik kimya biyoloji eğitim öğrenci okul ilköğretim maddenin sınıflandırılması