KULLANILAN ARAÇ VE GEREÇLER :
— Şişe mantarı
— Silgi veya köpük
— 3 adet toplu iğne
— 1 m yalıtılmış bakır tel
— Çivi ve çekiç
— Bir U mıknatıs
— 20 x 20 x 2 cm boyutlarında tahta blok
— Pil veya güç kaynağı
— 3 adet alüminyum şerit
DENEYİN YAPILIŞI :
Bir köpüğe üç adet toplu iğneyi batırınız. Toplu iğnelerin birbirlerine dokunmamasına dikkat ediniz. İzole bakır teli köpük üzerine sarınız. Bakır telin uçlarından birini, yan yana olan toplu iğnelerden birine, diğer ucu da öbür toplu iğneye bağlayınız (Kabloların uçlarının birbirine dokunmamasına dikkat ediniz.).
Alüminyum şeritleri kıvırarak tahta bloğa çakınız. Çaktığınız alüminyum şeritlerin yan yana olanlarının arasına yalıtkan bir madde (naylon) koyunuz. Daha sonra bakır tel sarılı köpüğü yerleştiriniz. U mıknatısı yerleştirerek alüminyum şeritlerin uçlarını pilin uçlarına bağlayınız. Mıknatısın kutupları arasındaki bakır tel sarılmış köpüğü gözleyiniz. Tel sarılı köpük dönüyor mu? Eğer dönmüyorsa dönmesi için ilk hareketi elle siz veriniz. Şimdi dönüyor mu? Gözleyiniz.
Motoru döndüren etken nedir? Tartışınız.
Elektrik motoru hangi ev aletlerinin yapımında kullanılır? Araştırınız. Elektrik motoru elektrik enerjisini hangi enerjiye dönüştürür?
Elektrik Motoru Yapımı deneyler etkinlikler gözlemler fen ve teknoloji fen bilgisi fizik kimya biyoloji eğitim öğrenci okul ilköğretim magnetizma deneyleri