KULLANILAN ARAÇ VE GEREÇLER :
- Çikolata kağıdı
- İplik
- Bağlama parçası
- Statik çubuk
- Tonayak
- Demir çubuk
- Lastik eldiven
- Yün kumaş
- Plastik çubuk
DENEYİN YAPILIŞI :
Çikolata ya da çikletlerin sarıldığı alüminyum kâğıttan boncuk büyüklüğünde küçük bir topçuk oluşturalım. Bunu bir iplikle asalım. Önce yün kumaşa sürttüğümüz plastik çubuğu alüminyum topa yaklaştıralım. Elektrik yüklü plastik çubuğun asılı topu çektiğini gördük mü?
Yün kumaşa sürtülmüş demir çubuğu asılı olan alüminyum topa yaklaştıralım. Alüminyum topa yaklaştırılan demir çubuğun bu topa etkisi oldu mu?
Bu kez elimize lastik eldiven giyip demir çubuğu tutarak yün kumaşa sürtelim. Sonra demir çubuğu alüminyum topa yaklaştıralım. Alüminyum topa yaklaştırılan demir çubuğun 'alüminyum topu çektiğini gördük mü?
Demir çubuk çıplak elle veya lastik eldiven giyilen elle de tutulsa sürtme sonunda elektriklenir. Ancak çıplak elle tutulduğunda demirin üzerinde oluşan elektrik yükü vücudumuzdan yere akar. Demir çubuk, lastik eldiven giyilen elle tutulduğunda elektrik yükü vücuda geçemez. Bu durumda elektrik yükü demir çubuk üzerinde kalır ve demir, alüminyum topu çeker.
İletken ve Yalıtkan Cisimlerin Tanınması deneyler etkinlikler gözlemler fen ve teknoloji fen bilgisi fizik kimya biyoloji eğitim öğrenci okul ilköğretim basit deneyler