KULLANILAN ARAÇ VE GEREÇLER :
— Üçayak
— 75 cm’lik statif çubuk
— 50 cm’lik statif çubuk
— İkili bağlama parçası
— Yeteri kadar naylon iplik
— 2 adet çubuk mıknatıs
— Pusula
(Uyarı: Deneyi yaparken mıknatısı demir parçalarından yeterince uzak tutunuz.)
DENEYİN YAPILIŞI :
Çubuk mıknatısı yatay durumdaki statif çubuğa bağlayınız. Naylon iplikle statif çubuğa asılı olan çubuk mıknatıs bir süre sallandıktan sonra belli bir doğrultuda duracaktır.
Mıknatıs hangi doğrultuda durdu?
Mıknatısın duruş şekline göre kutuplarını adlandırabilir misiniz?
Çubuk mıknatısın doğrultusunu dokunarak değiştiriniz. Mıknatıs tekrar aynı doğrultuya geliyor mu? Gözleyiniz.
Neden mıknatıs kuzey - güney doğrultusunda durdu? Tartışınız.
Mıknatıs ile pusulayı birbirini etkilemeyecek şekilde yan yana getiriniz. Pusula ibresinin doğrultusu ile mıknatısın doğrultusunun aynı yönleri gösterdiğini göreceksiniz. Mıknatısın uçlarından biri kuzeye, diğeri de güneye yönelmiştir. Kuzeye yönelen uca mıknatısın kuzey kutbu, güneye yönelen uca da güney kutbu denir. Kuzey kutup N, güney kutup ise S harfi ile gösterilir. Kutupları bilinen ikinci bir mıknatısı, elinize alarak S kutbunu, asılı olan mıknatısın N kutbuna yaklaştırınız. Mıknatısların hareketini gözleyiniz.
Mıknatıslar birbirini çekiyor mu?
Şimdi ise elinizdeki mıknatısın N kutbunu asılı olan mıknatısın N kutbuna yaklaştırıp, mıknatısların hareketlerini tekrar gözleyiniz. Mıknatıslar birinin itiyor mu?
Elinizdeki mıknatısın S kutbunu asılı olan mıknatısın N kutbuna yaklaştırdığınızda mıknatıslar birbirlerini çeker. Eğer elinizdeki mıknatısın N kutbunu, asılı olan mıknatısın N kutbuna yaklaştırırsanız mıknatıslar birbirlerini iter. 0 halde mıknatısların kutupları aynı özelliğe sahip değildir.
Deneyde gördüğünüz gibi mıknatıslarda aynı kutuplar birbirlerini iter, zıt kutuplar ise birbirlerini çeker.
Mıknatısın Kutuplarının Bulunması Adlandırılması Kutupların Birbirine Etkisi deneyler etkinlikler gözlemler fen ve teknoloji fen bilgisi fizik kimya biyoloji eğitim öğrenci okul ilköğretim