Eğitim Sitesi

Asit Ve Bazlar, ders ve çalışma notu

Asit Ve Bazlar

Asit Ve Bazlar
ASİTLER

Asitler, çözeltiye Hidrojen iyonu bırakan bileşiklerdir. Bütün asitler hidrojen (H+) içerir. 

Genelde;
asitt
1- Ekşi bir tada sahiptirler.
2- İndikatörlerin rengini değiştirirler. (Asitler litmus kağıdını kırmızıya çevirirler). 
3- Bazlarla reaksiyona girdiklerinde Tuz ve Su oluştururlar. Bundan başka çok çeşitlilik gösteren başka özellikleri de bulunur. Bu spesifik özellikler, anyon muhtevası ve ayrılmamış molekülerden dolayı olur. Çeşitli asitlerin molekülleri, çözeltiye farklı miktarda serbest Hidrojen bırakma eğilimindedirler.

Hidroklorik Asit (güçlü asit)
HCI H + CI -
Asetik asit (zayıf asit)
C2 H4 O2 (CH3COOH)

Asetik asit; (sirke) zayıf iyonize olur ve serbest Oksijenden az miktarda çözeltiye bırakır. Güçlü asit ve bazlar iyonlarına ayrılır ve ayrılmış halde bulunur. Bu asit olarak tek yönlü ok ile ifade edilir. Zayıf asit ve bazlar sürekli olarak iyonizasyon prosesi altındadırlar. Serbest iyonlar sürekli olarak tekrar kombine olurlar. Bu durum çift yönlü ok ile belirtilir. 

Asidik olan bir su asit nötralizerleri ile arıtılır. Su asidik ise geçtiği yerlerde zamanla mavi-yeşil lekeler ortaya çıkar. pH testleri ile Suyun asidik olup olmadığı anlaşılabilir. 

Asit nötralizer olarak kalsit kullanıldığı zaman suya karışan çözünmüş kireç taşları su sertliğinin artmasına neden olur. 

Soda veya sodyumhidroksit ile de pHyükseltilebilir.

BAZLAR

Bazlar, hidroksit iyonu bırakan Maddelerdir. Örnek olarak Sodyum hidroksit (NaOH) ve amonyum hidroksit (NH4OH) verilebilir.

bazikbaz
Sodyum hidroksit,
Na OH Na + + OH -
Amonyum hidroksit,                              
NH4OH NH4+ + OH -

Genelde;
1- Acı tada sahiptirler.
2- Kaygan hissiyatı verirler.
3- İndikatörlerin rengini değiştirirler. (Litmus kağıdını mavi yaparlar).     

Amonyum hidroksit, zayıf bir bazdır ve çökeltiye az miktarda hidroksit iyonu bırakırlar. Güçlü baz ve zayıf baz durumu da asitlerde olduğu gibidir. 

pH suyun asitlik veya bazlık durumunun bir ölçüsüdür ve logaritmik bir ölçüdür. Saf su H ve OH iyonları açısından dengelidir ve PH değeri 7'dir. 

PH<7 ise asidik , PH>7 ise baziktir. 

PH H+ iyonlarının Elektrik potansiyellerine bağlı olarak veya renk indikatörleri ile ölçülebilir.Düşük PH'lı Sular çoğunlukla, hız kısıtlayıcı reaksiyon olan katot reaksiyonunu kolaylaştırıp, korozyonu artırır. Bu parametre içme suyunun güvenliği hakkında direk bilgi vermez. Düşük pH ve aynı zamanda düşük TDS 'li sular korozif olduğu için borulardaki birtakım zehirli metalleri çözebilir. Yüksek pH 'a sahip sularda da pH'ı yükselten kimyasalların zararlı olup olmadığı belirlenmelidir. 

pH: hidrojen iyon konsantrasyonu veya sudaki hidrojen potansiyeli. 

pH'ın Asitlik ve Alkalilikle İlişkisi 

Asidite,alkalinite ve pH derecesi ayrı ayrı şeylerdir. Mesela hidroklorik asidin, sülfirik asidin ve hidroklorik asidin 0.1 normal eriyiklerinin (1 litre suda 1 Litre eşdeğer gram ağırlıkta asit bulunan eriyik normal eriyiktir.) asiditesi birbirinin aynıdır. Halbuki bu eriyiklerin pH değerleri farklı ve sırasıyla 1.08, 1.20,2.889'dur. Asitlik bir yetenek faktörü olup bazları nötürleştirmek kapasitesi olarak belirlenir; aynı şekilde alkalilikte bir yetenek faktörüdür ve asitleri nötrleştirme kapasitesidir. Halboki pH değeri aksine bir şiddet, yoğunluk faktörü olup hidrojen iyonlarının konsantrasyonunu gösterir. PH değeri asitlik ve alkalilik aktivitesinin (faaliyet derecesinin) bir ölçüsüdür. 

asitbaztablo

Alkalilik bir sudaki HCO3, CO3 ve OH köklerinin toplamının me/lt veya mg/lt cinsinden eşdeğeri kalsiyum Karbonat olarak verilmektedir. Asitlik de aynı şekilde sudaki SO4,CI,NO3 ve diğer asit köklerinin toplamına karşı gelen eşdeğer CaCO3 miktarını me/lt veya mg/lt cinsinden göstermektedir. 

Yani alkalilik ve asitlik terimleri eriyikte mevcut HCO3 ve SO4 gibi birçok köklerin ağırlığını göstermekte fakat bunların hiçbiri eriyiğin kimyasal aktivitesi hakkında fikir vermemektedir. Halbuki pH , eriyiğin kimyasal aktivitesinin bir ifadesidir; zira eriyik ne kadar aktif ise o kadar çok iyonize olacak ve içindeki H+ iyonu miktarıda ona göre artacaktır.

adddersimiz.com

tag ders notu konu özeti çalışma notları özetler ders anlatım eğitim öğretim kaynakları asitlerin özellikleri bazların özellikleri asit ve bazlar asit ve bazların farkları kimya dersi kimya ders notları fen ve teknoloji ders notları

Benzer Fen Bilimleri Ders Notları

Asit Ve Bazlar Hakkında Yorum Yazın...

  

Asit Ve Bazlar Hakkında Yazılan Yorumlar

TATLI GICIK ❤ teşekkür ederim gerçekten çok yardımcı oluyorsunuz

caliskan kiz Cok guzel tsk ederim site super

pompirikya Güzel beğendim

Sevgi Guzel bir site beğendim

Umut BİRAZHIRS Çok güzel bir site ödevime yardımcı oldunuz teşekkür ederim

şükran çötür 10 numara 5 yıldız inşallah iyi not alırım

irem çok güzel bütün notlarımı burdan yazıyorum

irem süper

irem beğenmedim

Yuşa akbaş Harika olmuş elinize sağlık

beyda aysoy Super olmu$ ellerinize saglik :))))

elif yıldız çok güzel olmuş

Ben Abi iyiki kisaca kisaca dedik ha

Bilinmiyor Özetin ne demek olduğunu bilmiyorlar gelmiş burda özet diyorlar

Yazılan son 14 yorum gösteriliyor.

İçerikle ilgili 14 yorum yazılmış.

Asit Ve Bazlar Ders Notu