Damla Gerçekten çok yardımcı oldu bayıldım
Çiçek ve Çiçeğin Kısımları
Çiçekli bitkilerin üreme organları çiçektir. Çiçek, tohumlar vasıtasıyla yeni bireylerin oluşmasını ve bitkinin devamını sağlar. Çiçekte renk ve şekilleri farklı kısımlar bulunur. Bu kısımlara çiçeğin organları denir.
Tam bir çiçekte;
1-Çanak Yaprak
2-Taç Yaprak
3-Erkek Organ
4-Dişi Organ
5-Çiçek Sapı
6-Çiçek Tablası
vardır.
Çiçek sapı çiçeği dala bağlar, çanak yaprak, taç yaprak, erkek ve dişi organlar dıştan içe doğru sırayla dört halka şeklinde çiçek tablası üzerine dizilirler.
Çiçeğin en dışında genellikle yeşil renkli olan çanak yapraklar bulunur. İkinci halkada değişik renklerdeki taç yapraklar bulunur. Çanak ve taç yaprakların görevi erkek ve dişi organları korumaktır. Üçüncü halkada erkek organlar bulunur. Ortada ise dişi organ vardır. Erkek ve dişi organlar, şekil değişikliğine uğramış, üreme işini üstlenmiş yapraklardır.
Erkek organ, ipçik denilen bir sap ile başçık denilen şişkin bir kısımdan meydana gelmiştir. Başçıkta, içinde erkek üreme hücreleri (polen) bulunan çiçek tozu keseleri bulunur. Polenler olgunlaşınca keseler çatlar ve polenler etrafa yayılır.
Dişi organ, yumurtalık, dişicik borusu ve tepecik olmak üzere üç kısımdan oluşur. Yumurtalıkta çok sayıda dişi üreme hücresi (yumurta) bulunur. Dişicik borusu, tepeciği yumurtalığa bağlayan dar kısımdır. Tepecikte çiçek tozlarının yapışmasını sağlayan yapışkan bir sıvı bulunur.
Erkek ve dişi organı bir arada bulunduran bitkilere "bir evcikli" , erkek ve dişi organları ayrı bulunduran bitkilere de "iki evcikli" bitki denir. Meşe, mısır, çam, kestane ve fındık bir evcikli, söğüt, antepfıstığı, kenevir ve kavak iki evcikli bitkilerdir.
Erkek organın başçığındaki polenlerin dişi organın tepeciğine taşınması olayına "tozlaşma" denir. Polenlerin rüzgar, su, böcekler ve kuşlar vasıtasıyla taşınması sonucu oluşan tozlaşmaya "doğal tozlaşma" , insan eliyle yapılan tozlaşmaya da "yapay tozlaşma" denir.
Tozlaşma sonucu dişi organın tepeciğine gelen erkek üreme hücreleri buraya yapışarak dişicik borusu boyunca uzantı oluşturur. Bu uzantı içindeki hücrelerden biri aşağı yumurtalık içine düşerek dişi üreme hücresi ile birleşir. Bu olaya "döllenme" denir. Döllenmiş yumurtaya "zigot" denir. Döllenmiş yumurta bölünerek "embriyo" yu meydana getirir.
Zamanla embriyonun etrafında besince zengin canlı çenekler oluşur. Bu çeneklere "tohum" denir. Tohumun gelişerek etli ve sulu bir hal almasıyla "meyve" meydana gelir.
Editör 3
çiçek ders notu Çiçeğin Kısımları konu özeti fen ve teknoloji çalışma notları özetler ders anlatım eğitim öğretim kaynakları Çanak Yaprak Taç Yaprak Erkek Organ Dişi Organ Çiçek Sapı Çiçek Tablası çiçeğin organları
Benzer Fen Bilimleri Ders Notları
- Gregor Mendel ve Kalıtımla İlgili Temel Kavramlar
- Vitaminler ve Bu Vitaminlerin Görevleri Nelerdir?
- Besin Zinciri
- Mikroskobik Canlılar
- Sindirim Sistemi Organları ve Görevleri
- Basit Makineler ve Makaralar
- Ders Notları Ekleyin
- Ders Notları Ana Sayfa
Yazılan son 21 yorum gösteriliyor.
İçerikle ilgili 21 yorum yazılmış.