Eğitim Sitesi

Çiçeksiz Bitkiler, ders ve çalışma notu

Çiçeksiz Bitkiler

Çiçeği olmayan bitkilere "çiçeksiz bitkiler" denir. Çiçeksiz bitkilerde kök, gövde ve yaprak gibi organlar iyi gelişmemiştir.Genellikle suda yaşarlar. Karada yaşayanlar da nemli bölgeleri severler. Damarlı ve damarsız olanları vardır. Çiçekli bitkilere su yosunları, kara yosunları,eğrelti otları, likenler, mantarlar, kibrit otları ve at kuyrukları örnek olarak verilebilir.

 

 Su yosunları (Algler) : Denizlerde ve tatlı sularda yaşarlar. Kök, gövde ve yaprak gibi organları yoktur. Köksü uzantılarla (rizoit) tutunurlar. Damarsızdırlar. Bir hücreli ve çok hücreli olabilirler. Çok hücreli olanlar "tal" adı verilen hücre topluluğundan oluşurlar. Yapılarında klorofil bulunduğu için fotosentez yaparak besinlerini sağlarlar. Yapısında bulundurduğu pigment maddesinin türüne göre mavi, yeşil, kırmızı ve esmer renkli su yosunları vardır. Tal hücresinin çekirdeği arka arkaya bölünerek dört veya daha fazla hücre meydana gelir. Bu hücreler ana hücreden ayrılırlar. Üzerlerindeki kirpiksi uzantılarla su içinde bir süre yüzdükten sonra bir yere tutunurlar. Tutundukları yerde çimlenerek yeni tali oluştururlar. Bu şekildeki üremeye "eşeysiz üreme" denir.

Kara yosunları : Nemli yerlerde, ağaç kabukları ve toprak üzerinde görülen yeşil renkli küçük bir bitkidir. Küçük bir gövdeye ve köksü kısma sahiptirler. Damarsızdırlar. İnce saplarının ucunda
bulunan spor keselerinin içindeki sporların olgunlaşarak keselerin çatlaması ile etrafa yayılması sonucu nemli yerlerde çimlenerek genç kara yosunu bitkisi oluşur. Bu şekilde eşeysiz üreme yaparlar. Ertesi yıl genç kara yosunu bitkisinin ince yapraklarının arasında oluşan erkek ve dişi üreme organlarındaki erkek ve dişi üreme hücrelerinin birleşmesi sonucu zigot oluşur. Zigot gelişimini tamamlayarak yeni bir karayosununu oluşturur. Bu şekilde üreme eşeyli üremedir. Kara yosununun hayatı boyunca bir eşeyli üremeyi bir eşeysiz üreme takip eder. Buna "döl değişimi" veya "döl almaşı" denir.

Eğrelti otları : En gelişmiş çiçeksiz bitkilerdir. Kök, gövde ve yapraklar bulunur. İletim boruları bulunduğundan damarlıdırlar. Eğrelti otları ormanlarda ağaç diplerinde, nemli yerlerde ve dere kenarlarında yetişirler. Eğrelti otlarında da döl almaşı görülür. Eğrelti otları geniş yapraklarının altında kahverengi spor keselerindeki sporların rüzgar veya başka etkilerle çevreye yayılıp çimlenmesiyle eşeysiz, sonra oluşan erkek ve dişi üreme hücrelerinin birleşmesiyle eşeyli ürerler.

At kuyrukları: Genellikle nemli yerlerde ve bataklıklarda görülür. Bu bitkinin gövdesinde düğümler ve bu düğümlerden çıkan silisli çıkıntılar bulunur. Gövdesi yeşildir ve stoma içerir.Üremeleri sporla olur. At kuyruklarında döl almaşımı olayı görülür. At kuyruklarının bazıları kaynatılıp içilir.Böbrek taşlarını düşürmede, iç kanamalarda kanamayı durdurmada ve idrar söktürücü olarak kullanılır.

ÇİÇEKSİZ BİTKİLERİN GENEL ÖZELLİKLERİ

1-Basit yapılıdır. Kök,gövde,yaprak su yosununda gelişmemiştir. karayosununda biraz gelişmiştir. Eğrelti otunda tam gelişmiştir.

2-Su yosunları suda yaşar. Kara yosunları sudan karaya geçtiklerinden nemli yerlerde yaşarlar. Eğrelti otları karada nemli yerlerde yaşarlar.

3-Su yosunu,Kara yosunu ve Eğrelti otunda Döl almaşı denen üreme şekli görülür.

Çiçekli bitkiler ile çiçeksiz bitkiler arsındaki farklar şunlardır ;

Çiçekli Bitkiler

Çiçeksiz Bitkiler

1-Üreme organı olan çiçek vardır.

1-Çiçekleri yoktur.Üreme organları sporlardır

2-Kök, gövde ve yaprakları vardır.

2-Kök, gövde ve yaprakları yoktur veya iyi gelişmemiştir.

3-Gövde ve yapraklarında iletim boruları vardır.

3-Eğrelti otu hariç iletim boruları yoktur.

4-Eşeyli üreme ile çoğalırlar.

4-Eşeyli ve eşeysiz olarak çoğalırlar.


 

Editör 3

Çiçeksiz Bitkiler Su yosunları Algler Kara yosunları Çiçekli Bitkiler Eğrelti otları At kuyrukları fen ve teknoloji ders notu konu özeti çalışma notları özetler ders anlatım eğitim öğretim kaynakları

Benzer Fen Bilimleri Ders Notları

Çiçeksiz Bitkiler Hakkında Yorum Yazın...
  

Çiçeksiz Bitkiler Hakkında Yazılan Yorumlar

ziyaretçi Afrm kardesim

OwO Çok güzel vov

obuşuo çok güzel bilgiler

İsimyok Mügggggg

ismail güzel konu anlatımı teşekkürler

isimsiz çok güzel

KURUFASÜLE PİLAVVVVVVVVV müq olmuş

Gizemli kişi 10 tane bi bulamadıım bence güzel ^-^

nilsu güzel işe yarayan bir uygulama zaten işe yaramasa niye güzel deyim

isim vermeyen ben beğendim güzel olmuş

özgür çok güzel

Mustafanın prensesi Çok güzel teşekkürler

yaren çokgüzel bir yazı olmuş

zeynep ders peşinde güzel olmuş teşekürler sonun da bun dan da 100 aldımmm tşk

neymiş Beyendim

ismkmi vermicem Beyendim sayılır

Zeynep süperrrr

defne bana gercrkten yardımcı oldu daha cok bilgi istiyorum.

ad yok keşke bir az daha bilgilendirici çümleler yazılar olsaymış daha güzel olurdu ama yinede elerinize sağlık çok güzel olmuş

ad yok ciğer otu kibrit otu ve liken de var

Mustafa Çok güzel elinize sağlık

blaaaaaa haaariiikaaa harika

Katherina İyi güzel olmuş ama tablo çok işime yaradı

adimı vermem Çok güzel

adıma vermem kimseye çok güzel olmuş tşekür ederim

Önceki Yorumları Göster

İçerikle ilgili 26 yorum yazılmış.

Çiçeksiz Bitkiler Ders Notu