Dünyamızın Şekli Neye Benzer?
Dünyamızın şekli neye benzer?
Dünyamızın oluşumu ile ilgili geçmişte birçok görüş öne atılmıştır. 1876 yılında laplaş tarafından öne atılan görüşe göre; dünya önceleri kızgın bir gaz ve toz kütlesi idi. Kendi etrafında dönmeye başlamadan önce düzgün bir biçimi yoktu. Zamanla dıştan içe doğru soğumaya başlarken, yapısında ki ağır maddeler merkezde toplanmaya başladı. Bu maddeler birleşerek yerküre adlı maddeyi oluşturdu.
Atmosfer tabakası güneşten gelen zararlı ışınları emerek canlının zarar görmesini engeller. Dünyamızın yaşının tahmini olarak yaşı 4,6 milyar yıl olduğu ifade edilmektedir.
Dünyanın Şekli Geoid
Dünyamız üst kısmından biraz basık, orta kısmına (ekvatora) doğru gidildikçe biraz şişkinleşir. Dünyamızın kendine özgü yuvarlağa yakın bu şekline geoid denir. Dünyamızın şeklinin yuvarlağa yakın olduğunu ispatlamak için;
+Sürekli doğuya giden bir uçak başaldığı yere geri döner.
+Deniz kıyısında oturup uzaklara baktığımızda gökyüzü ile deniz birbirine çok yakın görünür, deniz ile gökyüzünü ayıran ince çizgiye ufuk çizgisi adı verilir.
+Uzaktan bize yaklaşmakta olan bir yelkenlinin önce yelkenleri sonra gövdesi en son da tamamı görünür, bu da dünyanın şekli hakkında bize bilgi verir.
dersimiz.com
dünya geoid ders notu konu özeti çalışma notları özetler ders anlatım eğitim öğretim kaynakları dünyamızın şekli neye benzer? dünyamızın şekli dünyanın şekli nedir? dünyanın şekli nedir
Benzer Fen Bilimleri Ders Notları
- Gregor Mendel ve Kalıtımla İlgili Temel Kavramlar
- Vitaminler ve Bu Vitaminlerin Görevleri Nelerdir?
- Besin Zinciri
- Mikroskobik Canlılar
- Sindirim Sistemi Organları ve Görevleri
- Basit Makineler ve Makaralar
- Ders Notları Ekleyin
- Ders Notları Ana Sayfa
Henüz Yorum Yazılmamış.
İlk Yorumu Siz Yazabilirsiniz.