Eğitim Sitesi

Duyu Organlarımız : Kulak, ders ve çalışma notu

Duyu Organlarımız : Kulak

Duyu Organlarımız : Kulak

Kulak, başın iki yanında yer alan denge ve işitme organıdır. Kulak, dıştan içe doğru dış kulak, orta kulak ve iç kulak olmak üzere üç kısımdan meydana gelmiştir.

Ø 1. Dış Kulak:

Kulak kepçesi ve kulak yolundan oluşur. Kulak kepçesi, ses dalgalarını toplayarak dış kulak yoluna gönderir. Dış kulak yolu, kulak kepçesinin orta kısmında 2-3 cm uzunluğundaki kısımdır. Kulak yolunda salgılanan sıvı kulağa giren tozları tutar, kulak zarının nemli ve yumuşak kalmasını sağlar.Kulak yolunun sonunda kulak zarı yer alır. Kulak yolu ses dalgalarını zara ulaştırır ve zar titreşir.Kulak zarı, dış kulak ile orta kulağın birleştiği yerde bulunur. Ses dalgaları ile titreşecek kadar ince yapılıdır.
Ø 2. Orta Kulak:Dış kulak ile iç kulak arasında yer alır. Orta kulakta;Çekiç,Örs ve Üzengi kemikleri bulunur.Çekiç kemiği kulak zarına, üzengi kemiği ise iç kulaktaki oval pencereye bağlıdır. Bu kemiklerin görevi, dış kulakla alınan ses dalgalarını iç kulağa iletmektir.Orta kulağı yutağa bağlayan açıklığa "Östaki Borusu" denir.Östaki borusu yardımı ile orta kulağa giren hava, kulak zarının iki yanındaki hava basıncını dengede tutar.
Ø 3. İç Kulak:İç kulakta denge işinde görevli olan yarım daire kanalları ve titreşimlerin algılandığı salyangoz bulunur. Ayrıca beyne giden duyu ve denge sinirleri de yer alır. Ses titreşimlerini algılayan alıcı hücrelere "Korti" denir.

Ø Çekiç, örs ve üzengi kemikleri vücudumuzun en küçük kemikleridir.

Ses dalgaları kulak kepçesi yardımıyla toplanır. Toplanan ses dalgaları kulak yolundan geçerek kulak zarını titreştirir. Zardaki titreşimler orta kulaktaki kemikler aracılığıyla oval pencere zarına aktarılır. Oval pencere zarının titreşimi, salyangozdaki sıvıda dalgalar oluşturur. Bu dalgalar, işitme sinirleri üzerinde uyarılar meydana getirir. Uyarılar beyindeki ilgili merkezlere taşını,işitme olayı gerçekleşmiş olur..

Kulağımızın sağlığını korumak için;
Ø Kulak kepçesi ve kulak yolu temiz tutulmalıdır.
Ø Kulak,temizleme pamukları dışında başka cisimlerle (özellikle sivri cisimlerle) karıştırılmamalıdır.
Ø Kulaklıkla ya da yüksek sesle uzun süre müzik dinlenmemelidir.
Ø Kirli sularla yıkanılmamalı,
Ø Banyodan sonra kulak yolu kurulanmalıdır.
Ø Şiddetli patlama ve gürültülerde ağız açılarak kulak zarının patlaması önlenmelidir.

addEditör 3

tag Duyu Organlarımız Kulak kulağın yapısı bölümleri nasıl sesi işitiriz nasıl duyarız fen ve teknoloji ders notu konu özeti çalışma notları özetler ders anlatım eğitim öğretim kaynakları Kulağımızın sağlığını korumak için neler yapmalıyız

Benzer Fen Bilimleri Ders Notları

Duyu Organlarımız : Kulak Hakkında Yorum Yazın...

  

Duyu Organlarımız : Kulak Hakkında Yazılan Yorumlar

Enes 44 Güzel Olmuş elinize sağlık :)

Yazılan son 1 yorum gösteriliyor.

İçerikle ilgili 1 yorum yazılmış.

Duyu Organlarımız : Kulak Ders Notu