İşlemci
Bilgisayardaki tüm matematiksel ve mantıksal işlemleri gerçekleştiren,bilgisayarın beyni durumundaki bileşendir. CPU(Central Processing Unit-Merkezi İşlem Birimi) olarak da bilinen işlemciler milyonlarca transistör ve bunlardan oluşan mantık devrelerinden meydana gelen entegre devre (çip) şeklindedirler. Cpu bilgisayarın işlem adımlarının tümünü yönetir ve anakart üzerindeki tüm bileşenlerle bağlantısı vardır.
Bir işlemci; kullanılan işletim sistemini, çalışan programı, ve bilgisayarın kullandığı enerji miktarını bilir.
İşlemci görevlerini yerine getirebilmesi için adres,bellek ve kontrol yolları ile donatılmıştır.Bilgisayarın genel performansı kullanılan işlemci ile doğru orantılıdır.
Bir işlemcinin performansını etkileyen en önemli etkenler şunlardır:
▪ İşlemci Mimarisi : Bir işlemcinin bir saat döngüsünde ne kadar uzunlukta kaç tane komutu aynı anda işleyebildiğini belirler.
▪ Saat Hızı : İşlemcinin çalışma frekansıdır ve bir saniyede yaptığı işlem miktarını belirler.Günümüzde GHz'le ifade edilmektedir.(2.8 GHz,3 GHz vb.)İşlemcinin bellek ve chipset gibi diğer bileşenlerle haberleştiği frekansa da veri yolu hızı veya FSB denir. Bir işlemcinin saat hızını FSB ile işlemci çarpanının çarpımı belirler.
▪ L1/L2 Cache : Önemli veriler işlemcinin ihtiyaç anında onlara daha hızlı ulaşabilmesi için önbellekte tutulur. 1. seviye önbellek daha önceliklidir ve buradaki verileri işlemci daha çok kullanır.
notbak.com
bilgisayar İşlemci İşlemci nedir bilgisayar parçaları bilgisayar ders notu konu özeti çalışma notları özetler ders anlatım eğitim öğretim kaynakları
Benzer Bilişim Teknolojileri ve Yazılım / Bilgisayar Ders Notları
- Temel Donanım Birimleri
- Bilgisayar Kullanımı ve Sağlık
- Bilgisayar ve Veri Güvenliği
- Sürücü, Klasör, Dosya ve Dosya Uzantıları
- Dosya Klasör İşlemleri
- Bilgi ve İletişim Teknolojilerinin Eğitimde Yarar ve Amaçları
- + Ders Notları Ekleyin
- Ders Notları Ana Sayfa
İşlemci Hakkında Yorum Yazın...
İşlemci Hakkında Yazılan Yorumlar
Henüz Yorum Yazılmamış.
İlk Yorumu Siz Yazabilirsiniz.