Eğitim Sitesi

Karadeniz Bölgesi, ders ve çalışma notu

Karadeniz Bölgesi

KONUMU, SINIRLARI VE KOMŞULARI

Yurdumuzun kuzeyinde, Sakarya'nın doğusundan Gürcistan'a kadar Karadeniz'e paralel olarak bir şerit gibi uzanır. Gürcistan, D. Anadolu, İç Anadolu ve Marmara Bölgeleriyle ve adını aldığı deniz ile komşudur.

ALANI VE NÜFUSU

Gerçek alanı olan 143.537 Km2 ile Türkiye topraklarının %18'ini kaplar. Alan bakımından 3. büyüklükteki bölgemizdir. Bölge Doğu-Batı doğrultusunda 1400 Km, Kuzey-Güney doğrultusunda 100-200 km ile bir şeride benzer.

Nüfusu 2000 sayımına göre 8.4 milyondur. Nüfus yoğunluğu km2'ye 59 kişidir. Bu Türkiye ortalamasının altındadır. (Türkiye ortalaması km2'ye 83 kişi)

BÖLÜMLERİ

  1. Batı Karadeniz

  2. Orta Karadeniz

  3. Doğu Karadeniz

YERYÜZÜ ŞEKİLLERİ

Kıyıları

Dağlar kıyıya paralel olarak uzandığı için kıyılar az girintili-çıkıntılıdır. Bu kıyı tipine Boyuna Kıyı Tipi denir. Tek doğal limanı Sinop'tur. Arkasındaki dağların ulaşımı zorlaştırması nedeniyle fazla gelişmemiştir. Buna rağmen Trabzon, Samsun gibi limanlar yapay olmasına rağmen ulaşımları sayesinde gelişmişlerdir. Bu kıyı tipinde bir kıyı aşındırma şekli olan Falez (Yalıyar) çok görülür.

Dağları

Akarsuları

Bartın Çayı (Ulaşım yapılabilir.), Yenice (Filyos) Çayı

Kızılırmak (Türk.'nin en uzun ırmağı), Yeşilırmak ve Çoruh (Gürcistan'dan dökülür.)

Ovaları

Kastamonu, Bolu ve Düzce Ovaları. Bafra ve Çarşamba Delta Ovaları

Gölleri

Sera ve Tortum gölleri (Heyelan Gölleri), Abant ve Yedigöller. Baraj Gölleri: Almus, Suat Uğurlu, Hasan Uğurlu (Yeşilırmak), Hirfanlı ve Altınkaya (Kızılırmak), Sarıyar (Sakarya)

İKLİM VE BİTKİ ÖRTÜSÜ

Bölgenin kıyı kesiminde Karadeniz İklimi görülür. İklim bu alanlarda her mevsim yağışlı ve ılımandır. En fazla yağışı sonbaharda, en azını yazın alır. Bitki örtüsü Ormandır. Bölge orman bakımından ilk sırada gelir. Yağışlı ve ılık olduğu için yangın çok azdır. En fazla yağış alan bölgemizdir. Rize'de en fazla alan şehirdir.

İç kesimlerde iklim karasallaşır. Dağların bu güney yamaçlarında yazları sıcak ve kurak kışları soğuk ve kar yağışlı bir iklim görülür. En fazla yağışı ilkbaharda, en azını yazın alır. Bitki örtüsü ise buralarda Bozkırdır.

Yağışın bol olması sayesinde orman ve akarsuların debileri (su miktarları) fazladır. Yağışın yeterli olması sayesinde nadasa bırakmanın en az olduğu bölgemizdir. Bölge kuzeye yakın olduğu için güneşten yararlanma süresi azdır, gölge boyu uzundur, gece-gündüz süresi arasında fark en fazladır. Kimyasal çözülmenin de en fazla olduğu bölgemizdir.

TARIM VE HAYVANCILIK

Fındık: Ordu ve Giresun çevresinde. Türkiye'de ve Dünyada 1.Sıradadır.

Çay: Rize kıyılarında. Bol yağış ve yıkanmış toprak ister. Türkiye'de 1.Sıradadır.

Tütün: Orta Karadeniz ve Bolu-Düzce ovası. Yağışı sevmez. Türkiye'de 2.Sıradadır.

Mısır: Bölgenin yağışlı kıyılarında. Bölgede tüketilir. Türkiye'de 1.Sıradadır.

Şekerpancarı: Orta Karadeniz'de, Soya Fasulyesi ve Keten-Kenevir: Kastamonu, Sinop, Zonguldak ve Ordu'da. Tahıl: Karasal iklimin görüldüğü iç kesimlerde. Sebze ve Meyve: Sulamanın yapılabildiği kıyı ve iç ovalarda. Zeytin ve Turunçgiller: D. Karadeniz'de az bir alanda yetiştirilir.

Kıyı kesiminde yağışlı ve gür otlaklara sahip alanlarda büyükbaş hayvan, iç kesimdeki düzlüklerde ise küçükbaş hayvan yetiştirilir. Arıcılık ve balıkçılıkta diğer hayvancılık faaliyetleridir.

YER ALTI ZENGİNLİKLERİ

ENDÜSTRİ

NÜFUS VE YERLEŞME

2000 Sayımına göre bölgenin nüfusu 8.4 Milyondur. .Nüfus yoğunluğu Km2'ye 59 kişidir. Nüfus yoğunluğu bakımından Doğu Anadolu'dan sonra en az 2. yoğunluktaki bölgedir. Bu Türkiye ortalamasının altındadır. Çünkü bölgenin geçim kaynakları kısıtlı olduğu için çok göç verir. Nüfus kıyı bölümüne, iç ovalara ve Batı Karadeniz'deki maden ve sanayi alanlarına toplanmıştır.

Nüfus Artış Hızı %o 4'tür (Türkiye %o18.34) Yeryüzü şekilleri nedeniyle Dağınık Kır Yerleşmesi çok görülür. Ev yapımında ağaç sık kullanılır. Nüfusun Q'i kırsal kesimde yaşar (Türkiye'de % 35) , Halkı genellikle tarım ve hayvancılıkla uğraşır.

TURİZM

Bolu'da Abant Gölü ve Yedigöller. Kastamonu'da Safranbolu Evleri. Bolu-Kartalkaya ve Ilgaz Dağlarında Kayak Turizmi. Samsun ve Tokat'ta Kaplıcalar. Trabzon-Maçka'da Sümela Manastırı.

Plajlar ve Karadeniz Yaylalar.

TARİHİ ÖNEMİ

Samsun M. Kemal'in 19 Mayıs 1919'da Anadolu'ya ayak bastığı yerdir. Havza, Tokat ve Amasya Milli Mücadeledeki diğer önemli kentlerdir.

Kastamonu'da M. Kemal'in şapka takarak. Kılık Kıyafet İnkılabını başlattığı şehirdir.

BÖLGENİN GENEL ÖZELLİKLERİ

Editör

Karadeniz bölgesi konumu sınırları ve komşuları coğrafi özellikleri dağları iklim ve bitki örtüsü yeryüzü şekilleri tarım ve hayvancılık yer altı zenginlikleri nüfus ve yerleşmesi genel özellikleri Türk ekonomisine katkısı kıyıları ovaları akarsuları gölleri tarihi önemi turizm özellikleri

Benzer Sosyal Bilgiler Grubu Ders Notları

Karadeniz Bölgesi Hakkında Yorum Yazın...
  

Karadeniz Bölgesi Hakkında Yazılan Yorumlar

saane mükemmel

aleyna sanayi ve ekonomi özelliği yok sadece onlar eksik

eda merhaba baya iyi de çok detaylı olmuş

Hatice Altın Çok güzel beğendim

Berfin Bozkurt Yani anlayacğınız çok iyi bilgi

Berfin Bozkurt İyi bilgi

MEDİNE bence şahane olmuş tek sorun ödevim için uzun olması ama gerçekten çok teşekkür ederim SAĞOLUN::::::::::::::

rümeysa iyiyimiş benim arkalı önlü bir sayfamı kapladı

Ramazan Çok güzel tavsiye ederim arkadaslar

RümeysaaM Süpermiş yaa bayağı beğendim herkeze öneririm...

25 erzurumlu esmanur su Çok işime yaradı teşekkür ederim bence bu siteyi seçin eminim pişman olmuyacaksınız arkadaşlar

HATİCE GAYET GÜZEL

Duru Usta Trabzon da hangi ürünler yetişiyor bunu neden yazmadınız

Elif Ya ellerinize sağlık harika olmuş 100 bekliyorum

şevval yaren işte ödevimi şükükler olsun buldum ... çok ama çok güzel olmuş... bunu kim yaptıysa ona çok ama çok tesekkür ederim....... gerçekten ssüüppeerr olmuş.......

yağmur ŞİMŞEK sadece 4 cümle yazdım ama hepsi çok güzel ve ilgimi çekti

48 mugla Çok teşekkür ediyorum

gülşen SUPER

eodev nasıl desem ben arıyordum. ya küçücük yere nasıl sığacak bu kadar şey.neyse ... sadece bir cümle yazmalıyım da cok ilgi çeken olmalıdır. yardımlarınızı bekliyorum arkadaslar....

Yazılan son 19 yorum gösteriliyor.

İçerikle ilgili 19 yorum yazılmış.

Karadeniz Bölgesi Ders Notu