Eğitim Sitesi

Kaslarda Kasılmanın Kimyasal Açıklaması, ders ve çalışma notu

Kaslarda Kasılmanın Kimyasal Açıklaması

KASILMANIN KİMYASAL AÇIKLAMASI

        Çizgili kaslar miyelinli sinir lifleri ile uyarılır. Sinir uçları kas hücreleri üzerinde bir çok kollara ayrılarak sonlanır. Bu noktalara motor plak denir. Sinir ve kas hücrelerinin bir araya geldiği bölgede sinir hücreleri tarafından bir tür sinir hormonu (nörotransmiter) olan asetilkolin salgılanır. Asetilkolin hormonunun görevi kas hücrelerinin endoplazmik retikulumlarında depo edilmiş bulunan Ca++ iyonlarını aktin ve miyozin proteinlerini arasına yaymak ve kasılma hareketini başlatmaktır. İşte kasılma olayı bu değişmelerle birlikte başlar. Kas telcikleri kasılır.

        Kasın kasılması için gerekli uyarı şiddetine eşik şiddeti denir. Kasın bir kez kasılıp gevşemesine de kasıl sarsı denir. Bir sarsılmanın olabilmesi için uyarın belli bir şiddetten yukarı olması gerekir. Daha hafif şiddetteki uyarılara, kas cevap vermez, sarsıntı olmaz. Uyarının şiddeti arttıkça kasılmada belli bir dereceye kadar fazlalaşır. Ancak öyle bir an gelir ki, şiddet ne kadar artarsa artsın kasılmanın derecesi değişmez.

        Kalp kasınsa ise durum farklıdır. Kalp kası her zaman daima verebileceği karşılığın en büyüğünü verir. Kalp kasının sarsı doğuran en küçük şiddetteki uyarana ve en büyük şiddetteki uyarana verdiği karşılık daima aynıdır. (Ya hep ya hiç kuralı)

        Kasılma için gereken enerji ATP'den karşılanır. Ancak kasılma olayı çok fazla enerji harcanmasını gerektirir. Harcanan ATP'nin hemen sağlanması için yalnız kaslara özgü yedek enerji deposu mevcuttur. Bu yedek enerji deposuna kreatin fosfat (CP) denir. Kreatin fosfatın yüksek enerjili fosfatı kopar ve ADP ile birleşir. Böylece hemen ATP sentezi sağlanmış olur

·  ATP ®(Ca++)®ADP + P +Enerji

·  Kasılma anında: Kreatin fosfat  + ADP ® ATP + Kreatin

·  Dinlenme anında: Kreatin + ATP ® Kreatin fosfat + ADP

          Kreatin fosfatın buradaki görevi acil enerji ihtiyacını karşılamak için ADP'ye P vererek ATP üretmektir. Kasın çabuk ve sürekli hareketi bu şekilde sağlanır. ATP elde etmenin bir diğer yolu ise kastaki glikojenin glikoza, glikozu da glikoliz ile ATP'ye dönüştürmesidir. Glikoz olayı glikojen ile başlar ve pürivik asidin laktik aside dönüşmesi ile tamamlanır.

        a) Zor ve uzun süreli hareketler sırasında, kas hücreleri kasa yeteri kadar oksijen taşıyamaz. Glikoliz laktik aside parçalanır.

Kas glikojeni ® Glikoz ® Pürivik asit ® Laktik asit + 2ATP

        Laktik asit, sinir uçları ile kas tellerinin arasını kapayarak uyartının iletilmesini engeller. Buna kas yorgunluğu denir. Dinlenme anında kasa yeteri kadar oksijen gelir. Laktik asidin çoğu glikojene dönüşür, bir kısmı da mitakondrilerdeki krebs çemberine girebilmek için pürivik aside dönüşür. Açığa çıkan enerji kreatin fosfatta depolanır. Bu şekilde laktik asit oksidasyonu sağlanarak kas yorgunluğu giderilir.

        b) Kasa yeteri kadar oksijen geldiğinde hücre solunumu yapılır.

Kas glikojeni ® Glikoz ® Pürivik asit ® 6CO2 + 6H2O +38ATP

          Açığa çıkan enerji daima kreatin fosfatta depolanır. Hücreler çok miktarda mitakondri kapsamazlar. Kreatin fosfat kasılma için gerekli olan enerjiyi sağlayan ATP'yi isteği anda meydana getirir. Fakat hücreler çok miktarda kreatin fosfat kapsamaz. Enerji önce glikojenden sağlanır. Kasların kasılması için yaralanılan enerji kaynağı kas glikojenidir.

notbak.com

biyoloji konu anlatımı kas yorgunluğu nedir kasıl sarsı nedir Kasılmanın Kimyasal Açıklaması biyoloji ders notu konu özeti çalışma notları özetler ders anlatım eğitim öğretim kaynakları

Benzer Biyoloji Ders Notları

Kaslarda Kasılmanın Kimyasal Açıklaması Hakkında Yorum Yazın...
  

Kaslarda Kasılmanın Kimyasal Açıklaması Hakkında Yazılan Yorumlar

Furkan Teşkkürler

e.murat ben fitneess antrenörlüğü için çalışıyorum. Verdiğiniz bilgiler çok net ve anlaşılır. teşekkür ederim.

Yazılan son 2 yorum gösteriliyor.

İçerikle ilgili 2 yorum yazılmış.

Kaslarda Kasılmanın Kimyasal Açıklaması Ders Notu