Mert Çölok içeriklerinizden çok faydalanıyorum. çok teşekkür ederim. lütfen daha detaylandırırsanız sevinirim. iyi çalışmalar.
Kimyasal Tepkimelerin Önemi
▪ Kimyasal reaksiyonlar sonucu yeni maddeler oluşur ve enerji açığa çıkar. Canlılık bu iki gerçek sayesinde devam etmektedir. Vücudumuzu oluşturan maddelerin çoğu kimyasal reaksiyonlar sonucu oluşurken, canlılığın devamı için gerekli olan enerji de kimyasal reaksiyonlar sonucu açığa çıkan enerji ile sağlanır. Vücuda alınan besinlerdeki proteinlerin enzimlerin yardımıyla amino asitleri oluşturması ve hücre içindeki yağ ve karbon hidratların yakılması sonucu açığa çıkan enerji canlılığın devamını sağlar.▪ Günlük hayatımızda kullandığımız sabun, deterjan, giyimde kullandığımız ipek, elyaf ve naylon, tarımda kullandığımız gübre ve zararlılarla mücadelede kullanılan kimyasal maddeler, sağlığımız için kullandığımız ilaçlar kimyasal reaksiyonlar sonucu meydana gelirler.
▪ Vücudumuzu oluşturan maddelerin hepsi, bir dizi kimyasal reaksiyon sonucunda oluşur. Mesela, alınan proteinli besinler, önce sindirim sisteminde parçalanır. "Amino Asit" denilen, proteine göre daha basit yapılı maddeler oluşur. Enzim adı verilen bazı maddeler, bu dönüşüme basit yapılı maddeler oluşur. Enzim adı verilen bazı maddeler, bu dönüşüme yardım ederler .
Protein (Enzim ) → Amino Asitler
( Bitki veya Hayvandan )
▪ Canlılığın devamı açısından çok önemli olan enerji de, gıdalardaki karbon hidrat ve yağ gibi maddelerin hücrede yakılması sonucu oluşur. Hücre içindeki yanma, açık havadaki yanmaya benzemez. Hücredeki yanma çok yavaş ve kontrollüdür. Enerji üretimi de buna bağlı olarak kontrollü ve ihtiyaca göre gerçekleşir. Yan ürün olarak da gliserin oluşur.
▪ Reaksiyonlar ve Tüketim Maddeleri: Sabun ve deterjanlar kimyasal reaksiyon sonucunda elde edilir.
Yağ + Baz → Sabun + Gliserin
Editör 3
Kimyasal Tepkimelerin Önemi fen ve teknoloji dersi ders notu konu özeti çalışma notları özetler ders anlatım eğitim öğretim kaynakları
Benzer Fen Bilimleri Ders Notları
- Gregor Mendel ve Kalıtımla İlgili Temel Kavramlar
- Vitaminler ve Bu Vitaminlerin Görevleri Nelerdir?
- Besin Zinciri
- Mikroskobik Canlılar
- Sindirim Sistemi Organları ve Görevleri
- Basit Makineler ve Makaralar
- + Ders Notları Ekleyin
- Ders Notları Ana Sayfa
Kimyasal Tepkimelerin Önemi Hakkında Yorum Yazın...
Kimyasal Tepkimelerin Önemi Hakkında Yazılan Yorumlar
Yazılan son 2 yorum gösteriliyor.
İçerikle ilgili 2 yorum yazılmış.