Mitoz Hücre Bölünmesi
MİTOZ BÖLÜNME
Mitoz bölünme; amip gibi tek hücreli canlılardan çok hücreli canlılara kadar bütün canlılarda görülen bir bölünme şeklidir. Mitoz bölünmeyle ana hücredeki kalıtım maddesi eşit miktarda yavru hücrelere geçer. Oluşan yavru hücreler tıpatıp anasına benzer. Mitoz bölünmeyle yaralanan ve yaşlanan hücrelerin yerine yeni hücreler meydana getirilir. Özellikle büyümeyi sağlayan, canlının hücre sayısının mitozla artmasıdır. Mitozda, olgun bir hücreden iki yavru hücre meydana getirilir. Mitoz tek hücreli canlılarda üremeyi sağlar.
Hücre bölünmeye başlamadan önce hazırlık evresi geçirir. İki mitoz arasında gerçekleşen bu evreye interfaz denir. İnterfaz bölünmenin esas evresi değildir. İnterfaz canlının normal yaşam evresidir. İnterfazda beslenme; büyüme, biyokimyasal tepkimeler gibi olaylar gerçekleştirilir. Fakat hücre bölünmesine kadar verdiği andan itibaren bölünmeye ait olaylar başlar.
Bu evrede görülen başlıca değişiklikler şunlardır:
- Kromozomlar kendisini eşler. Kalıtsal madde miktarı iki katına çıkar.
- Kromozomun eşlenmesi ile iki iplikli hale gelen kromozomun her bir ipliğine kromatit denir. Kromatitler birbirlerine sentromerlerle bağlıdır.
- Sentroiller kendisini eşler.
- Hücrede ATP sentezi, RNA, protein sentezi, büyüme gibi metabolik faaliyetler çok hızlıdır.
Çekirdek Bölünmesi: İnterfaz dışında çekirdek bölünmesi, profaz, metafaz, anafaz, telofaz olmak üzere birbirini takip eden dört evrede tamamlanır.
Profaz: Ağsı bir yapı gösteren kromatin ipliği, helezon şeklinde kıvrılarak kısalıp kalınlaşır ve kromozomları oluşturur. Kromozomlar profaz evresinde görülebilir duruma gelir.İnterfazda eşlenen sentroiller (hayvan hücresinde) aynı kutuplara giderken aralarında iğ iplikleri oluşur. Profaz evresinin sonuna doğru çekirdek zarı ve çekirdekçiğin erimeye başladığı görülür.
Metafaz: İğ ipliklerine tutunan kromozomlar hücrenin ekvator düzlemine dizilir. Kromozomların en belirgin görüldüğü evre metafaz evresidir. Her bir kromozomun sentromeri belirgin olarak ikiye bölünür ve kromatitler tam olarak birbirinden ayrılır. Sentromerlerin ayrılması bütün kromatitlerde aynı zamandadır. Kromatitler sentromerleri ile iğ ipliklerine tutunurlar ve zıt kutuplara gitmek üzere harekete geçerler.
Anafaz: Kromatitlerin kutuplara hareketi tam olarak bu evrede görülür. Kromatitler birbirinden ayrıldıktan sonra kardeş kromozomlar olarak adlandırılırlar. Kardeş kromozomlar kutuplara ulaştığı anda anafaz evresi tamamlanır.
Sitoplâzma Bölünmesi: Çekirdek bölünmesi tamamlanınca hücre sitoplâzma bölünmesi geçirir. Sitoplâzma bölünmesi bitki ve hayvan hücresinde farklılık gösterir. Hayvan hücresinde sitoplâzma bölünmesi boğumlanma ile gerçekleşir.
dersimiz.com
mitoz bölünme fen ders notu fen bilimleri konu özeti çalışma notları özetler ders anlatım evreleri interfaz çekirdek bölünmesi profaz metafaz anafaz telofaz kromatit
Benzer Fen Bilimleri Ders Notları
- Gregor Mendel ve Kalıtımla İlgili Temel Kavramlar
- Vitaminler ve Bu Vitaminlerin Görevleri Nelerdir?
- Besin Zinciri
- Mikroskobik Canlılar
- Sindirim Sistemi Organları ve Görevleri
- Basit Makineler ve Makaralar
- + Ders Notları Ekleyin
- Ders Notları Ana Sayfa
Mitoz Hücre Bölünmesi Hakkında Yorum Yazın...
Mitoz Hücre Bölünmesi Hakkında Yazılan Yorumlar
Henüz Yorum Yazılmamış.
İlk Yorumu Siz Yazabilirsiniz.