Eğitim Sitesi

Vurmalı Çalgılar : Kudüm, ders ve çalışma notu

Vurmalı Çalgılar : Kudüm

Vurmalı Çalgılar : Kudüm

Türk musikisinin en temel ritm aletlerinden biridir.

Bilhassa Mevlevihanelerde ve bazen diğer tekkelerde kullanılmıştır. Kudüm, kendine has tatlı, yumuşak, hoş bir sese sahiptir. Mevlevilere özdeşleşen ve sonradan Tasavvuf musikisinin dışındaki formlarda da kullanılmıştır.

Belirli seslere akordlanabilen bu enstrüman mevlevi ayinlerinde semazenlerin sema ritmini darplarla düzenleyerek ritmik bir bütünlük oluşmasına katkıda bulunmaktadır. Kudüm, nakkareden daha büyük, belli ölçüler içerisinde yapılan bakır bir tas üzerine Deve derisi geçirilmek suretiyle yapılır.

Lama, Dana derileri de kullanılmıştır fakat umumiyetle Deve derisi tercih edilmektedir. Zahme adı verilen iki küçük sopa ile vurularak velveleli veya velvelesiz şekilde usuller çalınır. Kudüm çalan kişiye Kudümzen denir. Mevlevi mukabelelerinde Ney ve Kudüm, mutrıbın esasını teşkil eder. Kudüm çalanların başında kendisini takip ettikleri bir de kudümzenbaşı vardır.

Kudüm Divan şiirinde daha çok mevlevilikle ilgili bölümlerde ve Ney ile birlikte geçer.

notbak.com

Kudüm Deve derisi Türk Müziği Çalgıları Vurmalı Çalgılar Kudüm Hakkında Bilgi Kudüm Nedir müzik ders notu müzik aletleri konu özeti çalışma notları özetler ders anlatım

Benzer Müzik Ders Notları

Vurmalı Çalgılar : Kudüm Hakkında Yorum Yazın...
  

Vurmalı Çalgılar : Kudüm Hakkında Yazılan Yorumlar

Henüz Yorum Yazılmamış.
İlk Yorumu Siz Yazabilirsiniz.

Vurmalı Çalgılar : Kudüm Ders Notu