Eğitim Sitesi

Yazılım Nedir? Çeşitleri Nelerdir?, ders ve çalışma notu

Yazılım Nedir? Çeşitleri Nelerdir?

l İŞLETİM SİSTEMİ YAZILIMLARI

l UYGULAMA YAZILIMLARI

- Bilgisayarda kullanılan her türlü programa yazılım denir. Yazılımlar, işletim sistemi yazılımları ve uygulama yazılımları olarak ikiye ayrılır. Genelde programlar kullanılacakları zaman, çevre birimlerinden(disklerden) belleğe(RAM) yüklenir.

- Bilgisayarın çalışmasını sağlayan yazılım olan işletim sistemi bilgisayar açıldığı zaman otomatik olarak belleğe(RAM) yüklenir.İşletim sistemi olmazsa bilgisayar açılmaz (Donanım olmazsa yazılım çalışmaz, yazılım olmazsa donanım çalışmaz.)

- İşletim sistemleri işlemcilere özgü olarak hazırlanır.

- Uygulama programları da işletim sistemlerine özgü olarak hazırlanır.(Windows 10 uyumlu programlar,xp uyumlu programlar vs.)

 

İŞLETİM SİSTEMİ YAZILIMLARI

İşletim sistemi, bilgisayarın ilk açılma anından kapanana kadar kullanıldığı sürece görev yapan ana yazılımdır. İşletim sistemi;

à Ana ve yan belleklerin en verimli biçimde kullanılmasını,

à Donanım birimleriyle iletişimi,

à Çeşitli uygulama ve hizmet programlarının çalıştırılmasını sağlar.

à Günümüz kişisel bilgisayarında çoğunlukla Windows, MacOS veya Linux işletim sistemleri kullanılır.

Örnek: Windows 10, 95, 98, XP, Vista, Pardus, Linux, Unix, Macos vs.

 

UYGULAMA YAZILIMLARI

Uygulama yazılımları belirli konulardaki problemlerin çözümüne yönelik olarak programlama dillerinden biri ile yazılmış programlardır. Hangi işletim sistemine uygun olarak yazılmışsa o işletim sistemi altında çalışırlar. Değişik amaçlara yönelik yüzlerce uygulama programı(paket program) vardır.Örneğin;Office programları(Word,Excel,Powerpoint vs.), photoshop, winrar, flash, oyunlar, antivirüs programları vs.

PROGRAMLAMA DİLLERİ :

İster genel amaçlı isterse özel amaçlı olsun tüm uygulama ve sistem yazılımları programlama dilleriyle yazılır. Bir programlama dili, insanların bilgisayara çeşitli işlemler yaptırmasına olanak sağlayan her türlü simge, karakter ve kurallar grubudur. Programlama dilleri insanlarla bilgisayar arasında çevirmenlik görevi yapar. Programlama dilleri, bilgisayara neyi, ne zaman, nasıl yapacağını belirten deyim ve komutlar içerir.
Programlama dilleri zaman içerisinde gelişerek günümüzde çok yetenekli bir duruma gelmiştir. Programlama dillerinin çeşitleri aşağıdaki gibidir:

 

Makine dili: Yazılan tüm komutlar 0 ve 1’lerden oluşur. Bütün talimatlar ayrıntılı bir biçimde tanımlanır ve iki tabanlı sayı sistemi kullanılarak kodlama yapılır.

 

Assembly dili: Assembly dili komutları daha kolay bir biçimde anlaşılabilecek ve anımsanabilecek olan simgelerle ifade edilir. Bu dillerle yazılan programlar genellikle çok hızlı çalışır ve daha az depolama yüzeyi gerektirir. Bununla birlikte bu dillerle programlama yapmak çok yorucu, sıkıcı ve zaman alıcıdır.

 

Yüksek seviyeli diller: Öğrenilmesi daha kolay, program yazılması daha az zaman alan, daha iyi sonuçlar sağlayan programlama dilleridir. Yüksek düzeyli dillerden birinde yazılan bir program makine diline çevrilmek zorundadır. Dönüştürme işini gerçekleştiren programa derleyici (compiler) denir. Basic, Cobol, Fortran ve Pascal dilleri bu dillere birer örnektir.
 
Çok yüksek seviyeli diller: Bu dillerdeki temel özellik, kullanıcıların bilgisayara bir şeyin nasıl yapılacağını değil, ne yapılacağını ifade edebilmelerine imkân vermesidir. Visual Basic, Java, Delphi, C++ dilleri bu programlama dillerine birkaç örnektir.

KULLANIM HAKLARINA GÖRE YAZILIM ÇEŞİTLERİ

Lisanslı Yazılım: Kullanabilmek için lisans hakkının satın alınması gereken programlardır.Örnek:Office Programları,Windows Xp vs.

Demo Yazılım: Tanıtım amaçlı bir süreliğine(30 gün,15 gün vs) ücretsiz kullanılabilen, süre bitiminde lisans hakları satın alınmak koşuluyla kullanılabilen yazılım türüdür.Çeşitli antivirüs programları

Freeware(Bedava) Yazılımlar: Kullanıcıdan ücret talep etmeksizin cd,disket,internet vasıtasıyla dağıtılarak kullanılan programlardır. Örnek:XnView, VLC Media Player, Winrar...

Beta: ya da Beta Sürüm yazılımın ilk sürümündeki sistem testlerinden ve eksiklik testlerinden geçirilmeyi belirtir.

Editör

Yazılım Nedir program Çeşitleri Nelerdir Lisanslı Yazılım Demo Yazılım: Freeware(Bedava) Yazılımlar Beta işletim sistemi yazılımları programlama yazılımları

Benzer Bilişim Teknolojileri ve Yazılım / Bilgisayar Ders Notları

Yazılım Nedir? Çeşitleri Nelerdir? Hakkında Yorum Yazın...
  

Yazılım Nedir? Çeşitleri Nelerdir? Hakkında Yazılan Yorumlar

Ezel Ben gerçekten çok beğendim

ZAZA2174 ÇOK GÜZEL

6c Çok güzel bir site

zehra demir hiç birşey anlamadım

MİRAC COK GUZEL OLMASADA İYİ

Alper Güzel özetlenmiş

tuğba bayıldım

berra betül bizim hocamız bize bu b siteden yazdırıyor

rumeysa Genel olarak beğendim

rumeysa Eksikler olduğunu düşünüyorum hiç bilmeyen bir kişi açısından çünkü assembly dili demişsiniz yani programlama dillerinin çeşitlerini yazmışsınız fakat assembly dilinin çevirici olduğunu vs söylememişsiniz yani hiç bilmeyen bi kişi assembly dilini python gibi bir dil olarak görür . O kısmı düzeltirseniz bencede iyi olabilir

HARİKA KIZZ SİTEYİ ÇOK BEĞENDİM VE SALİH VALLA SİTE TAM BANA GORE YAPILMIŞ BELKİ BU ORNEKLERDEN YARALANMAMIŞSIN BENCE KİMSE SANA KATILMAZ

salih beğenmedim değil ama biraz daha iyi olamsı lazım nbence karman çorman olmuş bence geliştirin ama emekten dolayı süper saygılarla salih sizce

murois tek kelimelikle bayıldım!!!!!!!!

diloş çok güzel teşekkürler

Ceylin Tşk ederim ve herkese tavsiye ederim

ömer ffaruk kişi bu site benim proşe ödevimi çıkardı

zeynep *Bu site çoook güzel projemden 100+100 aldım!!!!!!!!!!!!!

yasincik bayağı uzun ama anlatım şekli süper+süper

serhat kurucuya çok teşekkür

ceyda çok güzel yaaaaaaaa

gizem süperrrr bence

acukufe ii güzil çok pratik

niğdeli güzel,

sena Sizin sayenizde sinavdan100 aldim.Sağolun.

FATIMAGÜL ÇOK GÜZEL HAZIRLAYAN ARKADAŞA TEŞEKKÜR EDERİM...

Önceki Yorumları Göster

İçerikle ilgili 117 yorum yazılmış.

Yazılım Nedir? Çeşitleri Nelerdir? Ders Notu