Eğitim Sitesi

Dil Psikolojisi

Ülkemizde bilim adamı niçin zor yetişiyor? Bunun çok sebebi var. Ama en önemlisi güzel dilimizi kullanırken, düşmüş olduğumuz mantık hatalarıdır. Küçük bir çocuk düşünün; henüz 4-5 yaşlarındayken zekâsı normal bile olsa, lisanımızdaki mantık hataları, onun beyinsel faaliyetlerinde bir şaşkınlık ve hatta duraklama bunalımlarına neden olmaktadır....

Dil Psikolojisi

Ülkemizde bilim adamı niçin zor yetişiyor? Bunun çok sebebi var. Ama en önemlisi güzel dilimizi kullanırken, düşmüş olduğumuz mantık hatalarıdır. Küçük bir çocuk düşünün; henüz 4-5 yaşlarındayken zekâsı normal bile olsa, lisanımızdaki mantık hataları, onun beyinsel faaliyetlerinde bir şaşkınlık ve hatta duraklama bunalımlarına neden olmaktadır.

 

Örneğin, 1 günün 24 saat olduğunu ve değişmeyeceğini öğretiyoruz; ama günlük yazılarımızda ve konuşmalarımızda, mevsimler değişirken “Günlerin uzamasından veya kısalmasından!” bahsediyoruz. Bu hatalar, sadece günlük konuşmalarımızda değil; sadece televizyon ve radyoların ünlü spikerlerinin ifadelerinde değil ve sadece gazetelerin yıllanmış köşe yazarlarının yazılarında değil; ne yazık ki okullardaki öğretmenler tarafından da tekrar edilmeye devam ediliyor.

 

Doğrusu; 1 günün gündüz ve gecenin toplamından ibaret olduğu, mevsimler değişirken ancak gündüz ve gece sürelerinin uzayacağı veya kısalacağının öğretilmesidir. Dilimize yerleşen; ama basit gözüken bu ve benzeri nice mantık hataları, küçücük çocuklarda nice soru işaretlerine neden olmakta ve hatta gelişmesi gereken beyinlerinde duraksamalara yol açıp; derslerinden soğutmaktadır. Hatta anlama güçlüğü içine sokup derslerinden korkutmaktadır.

 

Televizyonda kaç kere şahit oldum, gece yarısı yayına bağlanan önemli kişiler, akademisyenler söze girerken; önce “iyi akşamlar!” diyorlar.  Bir kere, vakit akşam değil be adam! Vakit gece… “İyi geceler” diyerek, söze başlaman gerekirdi.

 

Güneşin batmasıyla, gündüz vakti sona erer. Sonrasında 2-2,5 saat süren akşam kuşağı vardır ve eğer selâmlaşma bu kuşağa rastlarsa, “İyi akşamlar” denebilir. Sonrasında gece vaktidir ve güneş doğuncaya kadar devam eder.

 

Bu örnekler çoğaltılabilir. Anlayamadığım diğer bir mantık hatası da minibüslerdeki ücret tarifesinde olan “İndi Bindi” levhasıdır. Doğrusunun “Bindi İndi” olması gerekirdi. Çünkü binmeden inemezsin ki!.. Küçücük beyinlerde onulmaz yaralar açan bu hataların bedeli, ağır olmaktadır. Bu gibi hatalar nedeniyle psikoza giren çocuklar; çok basit konularda zor ön yargısına kapılıp; beyinlerini koşullandırdıkları ve kendilerini sıktıkları için özgür düşünemeyip başarısız olmaktadırlar. Dediğim gibi basit gördüğümüz ve düzeltmek için maalesef üzerinde durmadığımız, dilimize yerleşen mantık hatalarının ortasında; dünya çapında bilim adamlarının çıkmasını beklemek hayaldir. Çünkü bilim ancak ve ancak özgür ortamlarda ve doğru anlamak için mantık hatası içermeyen ifadelerle yapılabilir.

Tekrar görüşmek üzere, iyi günler dilerim.

Dil Psikolojisi

Benzer Araştırma - Yorum - Analiz Yazıları

Dil Psikolojisi Hakkında Yorum Yazın...
  

Dil Psikolojisi Hakkında Yorumlar

Henüz Yorum Yazılmamış.
İlk Yorumu Siz Yazabilirsiniz.

Dil Psikolojisi