Beden eğitimin iki ana fonksiyonu olduğunu tespit edilebilir:
1.Fiziksel gelişiminin pek iyileştirilmesi.
Fiziksel gelişim, sağlıklı bir organizma için düşünülen değerlerine mümkün olduğu kadarı ile yakın, uyumlu morfolojik ve fonksiyonel indikatörler şeklinde ifade edilen sonuç ve aynı zamanda, organizmanın düzgün ve uyumlu büyümesinin etkileyen faaliyettir.
2.Motorik kapasitesinin geliştirilmesi.
Motorik kapasite, beden eğitimin gerektirdiği içerik veya şartlara göre, bir kişinin sahip olduğu motorik beceriler veya
özelliklerinin kant itesi veya kalitesi şeklinde ifade edilen, kişinin hareket ede birliliği anlamına gelir.
Fiziksel gelişim ve motorik kapasite arasında çok yakın bir ilişki vardır: Organizmanın nitelikli bir morfolojik veya fonksiyonel gelişimi durumunda, motorik becerileri ve özelliklerini daha geniş bir temelden başlayarak geliştirilebilir. Aynı zamanda, motorik becerileri ve özelliklerinin uygun bir şekilde uygulanması da morfolojik ve fonksiyonel indikatörlerin üzerinde olumlu bir etki sağlar.
Bu iki fonksiyonunun yanında beden eğitimi alanında aşağıdaki fonksiyonların da büyük bir önemi vardır:
SAĞLIK FONKSİYONU: Beden eğitiminin önemli amaçları arasında, insanların optimal bir sağlık durumu korunmasıdır.
EĞİTİM FONKSİYONU: İnsan kişiliğinin gelişmesi üzerindeki beden eğitimin olumlu etkisi bilindiğinde, eğitim fonksiyonunun beden eğitimin en önemli fonksiyonu olarak değerlendirilebilir. Daha önce belirlendiği gibi, kişinin fiziksel yönünün dışında, beden eğitiminin zihinsel, ahlaki, estetik ve teknik-profesyonel yönlerinin üzerinde de olumlu etkilerinin şöyle özetleyebiliriz:
Zihinsel yönden: Fiziksel egzersizlerin uygulama sırasında, dikkat, bellek, yaratıcılık, gözleme kapasitesi, vs gibi çok önemli zihinsel özellikler gelişmektedir. Ayrıca beden eğitimi faaliyetinde katılanlara dolaylı olarak, efor fizyolojisi, motorik eylemlerin uygulama biyomekaniği ve/veya psikolojisi ile ilgili temel bilgiler verilir. Bu bilgiler ise, fizik egzersizin uygulanmasının bilimsel olarak tanınması ve katılanların "bilinçlendirilmesi" sağlamaktadır.
Ahlaki yönden: Fizik egzersizleri uygulama seyrinde, hem günlük hayatında hem de beden eğitimi uygulama sırasında düzgün bir davranış öğretilmesine büyük önem verilmektedir. Ayrıca, disiplin, spor malzemeleri/tesisleri koruma, arkadaşlarla iyi ilişkiler içerisinde faaliyeti sürdürme konusunda, katılanlara gereken formasyon sağlanmaktadır.
Estetik yönden: Fizik egzersizlerin teknik ve taktik uygulamalarıyla, beden eğitimi faaliyetine katılanlara güzellik, estetik duygularını geliştirilmektedir. Müzik eşliğinde yapılan fizik egzersizler, ritm, uyum, zerafet gibi estetik özelliklerinin geliştirilmesine yardımcı olmaktadır.
Teknik-profesyonel yönden: Fizik egzersizlerin uygulama sırasında geliştirilen motorik özellikler, bazı mesleklerin uygulaması için temeldir. Çalışma seyirinin getirebileceği yüksek morfo-fonksiyonel indikatörler ve sağlam motorik becerilerin gelişimi için, beden eğitimi önemli bir rol oynamaktadır.
REKREASYON FONSİYONU: Beden eğitiminin uygulaması katılanlara kazanmış olduğu motorik beceri, özellik ve alışkanlıkların sayesinde, boş zamanları daha zevkli bir biçimde (spor yaparak, sportif yarışmaları izleyerek) geçirmek için imkan sunmaktadır.
YARIŞMA FONKSİYONU: Yarışma ruhu insanoğlu'yu tanıtan bir unsurdur. Dolayısıyla, beden eğitimi uygulama sırasında, hareket oyunları, bayrak yarışmaları ve genel yarışmalar düzenlenmesi önemlidir. Bu şekilde, katılanların yaratıcılığı, kazanma isteği, ilk sırada yer alma duyguları geliştirilmiş olmaktadır.
Beden Eğitimin Fonksiyonları eğitim öğretim rehberlik eğitim yazıları öğretmen öğrenci öğretim yöntemleri öğretmen gelişimi okul ders eğitim ortamları eğitimde başarı