Benzetim, gerçek hayattan alınmış bir durumun öğrenilmesi gereken önemli noktalarını taşıyan sembolik bir modeldir.
Canlandırmadan farkı, öğrencilerin bağlı kalmak zorunda oldukları, onunla etkileşim içinde oldukları bir simulasyon modeli vardır. Bu modeller neler olabilir aşağıda açıklanacaktır.
Örneğin iç organları sökülüp takılabilen bir insan modeli, ilk yardım uygulamaları için üretilmiş bir insan modeli, pilotlar için hazırlanmış bir uçak simulasyonu, sanal fen deneyleri
birer simulasyon örneğidir.
Örneklere dayanarak simulasyonun canlandırmalardan farkı nedir açıklayacak olursak; örneğin iç organları olan insan maketinde öğrenciden organları sökmesi ve tekrar takması istendiğinde öğrenci bir uygulama yapmak zorundadır ve bu uygulamada bağlı kalması gereken ve gerekmeyen durumlar vardır. Örneğin organlar gerçek bir insandaki kadar hassas değildir fakat doğru yere takılmazsa yerleşmeyecektir, çünkü bu benzetimde öğretilmek istenen organların hassaslığı değil yerleridir.
Simulasyonların kullanılma sebepleri güvenlik önlemleri, maliyet, zaman kısıtlılığı, alan kısıtlılığı ve diğer kısıtlılıklar, bunun yanında bu kısıtlamalara rağmen yaparak ve yaşayarak öğrenme imkanı.
Simulasyonların geliştirilme mantığı, kısıtlılıklarımız göz önünde bulundurularak ve bizi diğer masraf ve risklerden kurtaran sadece ölçmek istediğimiz konuda gerçeklik sağlayan bir ortam yaratılmasıdır, buna da sanal gerçeklik ortamı denilmektedir.
Bu mantık sadece eğitimde değil endüstride de kullanılmaktadır. Örnek verilecek olursa uçakların ayrodinamik yapısının test edilmesi için uçağı havalandırmak yerine uçağın hava tüneline sokularak incelenmesi de bir simulasyondur.
Risk faktörünü azaltmaları da simulasyonların önemli bir özelliğidir. Örneğin tıp öğrencileri direk gerçek bir operasyona sokulmayıp kadavralar üzerinde çalışmaktadır. Pilotların da gerçek uçuşlardan önce bir simulasyon cihazı kullanmaları hem kaza riskini hem de uçuş masraflarını azaltmaktadır.
Ders içerisinde simulasyonların kullanılması öğrencileri pasif bir şekilde dersi dinlemekten kurtarmakta, aktif olarak uygulamaya katılmalarını sağlamakta, gerçeğe daha yakın bir durumla karşılaşmalarını sağlayıp problemlerle nasıl mücadele edeceklerini, nasıl işbirliği yapacaklarını, hangi adımları takip edeceklerini öğretmekte ve daha kalıcı izli bir öğrenme sağlamaktadır.
Öğretimlerde Benzetimlerden Yararlanma eğitim öğretim rehberlik eğitim yazıları öğretmen öğrenci öğretim yöntemleri öğretmen gelişimi okul ders eğitim ortamları eğitimde başarı