Eğitim Sitesi

Iq Değil Eq Önemli

Ana Sayfa > Güzel Yazılar - Makaleler > Iq Değil Eq Önemli

Iq Değil Eq Önemli

Iq Değil Eq Önemli

Mevlana ile Hitler'in entelektüel zekâlarının aynı olduğunu ifade eden pedagog Ali Çankırılı, önemli olanın EQ yüksekliği olduğunu ifade ediyor. Çocukların hem okulda hem de sosyal hayatta başarılı olmaları için IQ'larının yüksek olması yeterli gelmiyor. Zafer Dergisi'nin ocak sayısında konuyu değerlendiren pedagog Ali Çankırılı, çocukların başarısı için yüksek IQ'ya sahip olmalarının ve maddi ihtiyaçlarının giderilmesinin yanı sıra onlara yeterli sevgiyi, ilgiyi, güveni, yardımlaşmayı ve paylaşmayı kazandırarak EQ'larının yükseltilmesi gerektiğinin altını çiziyor.

 

Entelektüel ve akademik zekâ (IQ)'yla beraber duygusal zekâya (EQ)da sahip olan öğrenciler, hem öğretim hayatında, hem de sosyal hayatta aynı IQ'ya sahip yaşıtlarına göre daha başarılı oluyor. Araştırmalar, mutlu bir aile ortamında yetişen, seven, sevilen, paylaşmasını bilen, inançlı, faziletli, kendisiyle ve içinde yaşadığı toplumla barışık insanların yüksek duygusal zekâya sahip olduklarını, en zor şartlar altında bile ümitlerini yitirmediklerini gösteriyor.

 

Temeller ailede atılıyor

 

Duygusal zekânın temelleri ise ancak bebeklik ve çocukluk yıllarında atılabiliyor. Ailede adam yerine konmayan, sevilmeyen, horlanan, şiddete ve baskıya maruz kalan çocukların duygusal zekâları gelişmiyor. Sevgi ve güven duygusunu yaşayarak kazanmamış çocukların insanlara güveni olmadığı gibi kendisine de güveni olmuyor. "Eti sizin, kemiği benim" mantığıyla çocuğun eğitimini sadece öğretmenlerden bekleyen aileler, çocuklarının duygusal zekâlarının gelişmesini engelliyor.

 

Mevlana ve Hitler farkı

 

Ali Çankırılı'ya göre bir mafya babasının IQ'su kesinlikle bir buluşa imza atan bilim adamının IQ'sundan aşağı değil. Aynı şekilde tarihin gelmiş geçmiş büyük diktatörleri, terör örgütü liderleri hep IQ'su yüksek insanlar. Mevlana'nın IQ'su ile Hitler'in IQ'su hemen hemen aynı. Mevlana'nın insanlar arasında ayırım yapmaksızın herkese kucak açmasına, Hitler'in ise insanları fırınlarda yakmasına sebep olan fark ise Mevlana'da EQ'nun yüksek, Hitler'de düşük olması.

 

Hitler örneğinde olduğu gibi yüksek bir IQ'ya; fakat düşük EQ'ya sahip insanlar entelektüel zekâsını kendi ihtirasını ve egosunu tatmin yolunda harcıyor. Çankırılı'ya göre bankaları boşaltarak binlerce insanın birikimini kendi kasalarına indirenler de entelektüel zekâsı yüksek, duygusal zekâsı düşük kimseler.

 

add

tag entelektüel zekâ duygusal zekâ Mevlana Hitler pedagog Ali Çankırılı

Iq Değil Eq Önemli Hakkında Yorum Yazın...

  

Iq Değil Eq Önemli Hakkında Yorumlar

Henüz Yorum Yazılmamış.
İlk Yorumu Siz Yazabilirsiniz.

Yeni Eklenen Güzel Yazılar - Makaleler

Iq Değil Eq Önemli