Yılların emeğini, göz nurunu; yılların birikimini yazdın. Bunlar çok kıymetli. Bir kitap halini almasını istiyorsun. İnsanlarla paylaşmak istiyorsun. O zaman bu yazım senin işini kolaylaştıracak diye düşünüyorum.
Doğal olarak ilk yapman gereken bir yayın evi bulmak. Ve bu yayın evi yazdıklarına değer vermeli, seni önemsemeli, güvenilir olmalı.
Öncelikli olarak yazdıklarının baskıya hazır halde sonuçlandırılmış olması gerekir. Büyük ihtimalle telifli kitap basan yayın enleri gönderdiğin dosyayı okuma, inceleme gereği bile duymadan olumsuz cevap vereceklerdir. Hatta sana hiç dönmeyeceklerdir. O zaman yapman gereken güvenilir bir kişisel yayıncılık yapan bir yayın evi bulmak olacak. Aynı zamanda güvenilir olacak. Parasını verip kitabını bastıracaksın. Hiçbir kitap evine göndermeyecekler. Yani onca emek verip yazdığın ve bastırmak için dünyanın parasını ödediğin kitaba bir tane okur dokunamayacak. Sadece internet sitelerinde yer verecekler. Orada satılır mı? Biraz zor.
Bir yıl sonra seni arayacaklar ve "Depomuzda yer yok, kitaplarını gel al." diyecekler. Depo dedikleri pis ve havalandırılmamış yerden kitaplarını alacaksın. Kaç tanesini kurtarabilirsin? Onu bilemem. Evet, doğru anladın bir kısmı çöp olacak. Moralin bozulacak. Bozulmasın.
Bastır kendi kitabını hepsini al. Tanıtımını ve satışını kendin yap. Bu bir tecrübedir. Ben öyle yapıyorum. Bu da sana bedavadan tam otuz beş yıllık yayıncılık birikimi. Bu ücrete tabi değil. Lütfen yazmaya devam et. İnsanlara ulaşmaya çalış. Bu iyiliğimi de unutma. Haydi hoşça kal. Bu arada bol bol kitap okumayı da unutma. Çünkü bu daha önemli.
İSMAİL MALATYA
Nasıl Kitap Çıkarabilirim? ismail malatya yazılar tavsiye yazıları kitap çıkartma kitap çıkaracaklara tavsiyeler