Eğitim Sitesi

Dersane Öğretmenleri İsyan Etti

Dersane Öğretmenleri İsyan Etti

Dersane Öğretmenleri İsyan Etti Sefa Akdemir, dört yıldır dershane öğretmeni. İlk yıllarında ne sigortası yapılmış ne de maaş alabilmiş. Dört yıl sonunda 800 YTL maaş alıyor. Özge Astan, üç yıldır dershane öğretmenliği yapıyor. 700 YTL maaş alıyor, 300 YTL'siyle sigortasını kendisi ödüyor. Tüm dershane öğretmenleri gibi haftanın altı günü, günde 12 saat çalışıyor.

Türkiye'de okullarda çalışan yaklaşık 600 bin kişilik öğretmen ordusunun yanı sıra bir de sayıları 45 bine ulaşan dershane öğretmenleri var. Dershanelerin ücretleri astronomik rakamlara ulaşırken, binlerce genç sırf işsiz kalmamak için 'yol parası'na dershanelerde öğretmen olarak çalışıyor.

Dikkatleri Türkiye'nin eğitim hayatının bir parçası haline gelen dershane öğretmenlerine çekmek isteyen Ankara'dan bir grup öğretmen,

'http://dershane ogretmenleri.org'da örgütlendi. Eğitim Emekçileri Derneği'yle de sorunlarını duyurmaya çalışıyorlar.



Stajyer 'köle'ler



Her yıl eğitim fakülteleri binlerce mezun veriyor. Fen-edebiyat fakülteleri mezunları da de formasyon eğitimi alarak öğretmen olmak için başvuruyor. Talebin büyüklüğüne karşın atanan öğretmen sayısı sınırlı. Devlet okullarına atanamayan mezunlar için dershaneler can simidi.

Eğitim Emekçileri Derneği'nin kurucularından Sefa Akdemir, 2004 yılında Ankara Üniversitesi Matematik Bölümü'nden mezun. Üniversite son sınıfta dershanelerde çalışmaya başlamış. Şu an dördüncü dershanesinde çalışıyor. Akdemir şöyle konuşuyor:

"Genelde dershane öğretmenleri üniversite öğrencisiyken çalışmaya başlıyor. Dershanelerde de stajyer öğretmenlik kavramı var. 12 ay sigortalı çalışmak gerekiyor stajyerliğin kalkması için. Dershaneler bunu çok iyi kullanıyor. Bazı kurumlar bu süreçte 'Sigortanı yaptık ya' diyerek maaş vermiyor. Ben de maaş alamadım. Bazen yol ve yemek parası alabiliyorduk. Sonraki iki sene boyunca sadece yol ve yemek paramı karşıladılar. 'Stajyerliğini yakarım bütün bir yaz gelip sekreterlik yapacaksın' diye tehdit eden bile oluyor. Dördüncü senesinde 800 YTL maaş alan ender öğretmenlerden biriyim. Haftanın altı günü günde 12 saat çalışıyoruz. Tek iznimiz pazartesi. O günlerde de sınavlara gözetmen olarak çağrılıyoruz. Sözleşmeli dahi olsa devlette çalışmak isterdim. En azından hafta sonu iznin oluyor. Hasta olma gibi bir lüksün var. Bizim böyle bir lüksümüz yok."



Kadrolar gençleşiyor!



Ali Öztürk, Ankara Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü'nden 2004'te mezun olmuş. O da öğrencilik yıllarından beri dershanelerde çalışıyor. İlk iki yıl sonunda sigortasının sadece dört ay yatırıldığını öğrenince çalıştığı kurumdan ayrılmış. Kimsenin isteyerek, severek dershanede çalışmadığını anlatan Öztürk, "İlk girdiğim dershanede 50 yaşında Türkçe öğretmeni vardı. Ben çok düşük bir ücretle işe girdiğimde onun işine son verdiler. Dershanelerde öğretmen profili giderek gençleşiyor ama bu kesinlikle dinamizden değil" diye konuşuyor.

İşsizlik kaygısıyla dershanede öğretmenliğe başlayan bir diğer öğretmense 25 yaşındaki Özge Astan. Dershanedeki ilk yıl sadece 100 YTL almış ve test odası düzenlemekten broşür dağıtmaya kadar pek çok iş yapmış. Özge Astan "İlk çalıştığım yerde söz verildi ama sigortam yatırılmadı. Ben de oradan ayrıldım. Şimdi buradan aldığım 700 YTL'nin 300'üyle sigortamı ödüyorum" diyor.



Radikal

tag

tarihli haber

  

ömer ucuza calışacgıma giider bulaşıkcılık yaparım daha ii

serkan Dersaneler emek sömürüsü . 10 yıldır çalışıyorum 10 binlik arabaya biniyorum.tamamen kapatın bari özel dersten para kazanalım. Dersanelerin çoğu meb hocalariyla is çevirir. Eğitim öğretim yerlerde.

filozof Herkes calisani suclasin .hani bir soz vardirya hirsizin hic sucu yok mu ? Diye neyin tartismaasini yapiyorsunuz biri isveten oburu calisan. Dershanede calismak kismet yada nasip degildir.ogretmenlik okumus adam. Hadi 23 yasinda mezun oldu sonra 1,2,3 bilemedin bir umut kpssye calisiyor oldu da atanamadi.oldu yas 26-27 sonra bu insandan ogretmenlik yapmasaydin de ne yapacak is yok is ogrenmesi icin gec bildigi is o baska birsey bilmiyor bir umut dershaneye giriyor dusuk ucretlede olsa ozverili bir sekilde calisiyor. Sonra da calismasaydin de yazik duyarsiz olmayin . yukarda bir yorumda2500 tl ye calisacak adam bulamadim diyor. Allaah bilir kendisinden ne istemistir ki kaabul etmemistir. Altina da yazmis dershanecilik kurtlar sofrasidir diye.

kys Dershane patronları yalan soylemeyin

bir dost Sevgili arkadaşlar ben 10 yıldır Ankarada dersane idareciliği yapıyorum çalışanlarımız 11-19 arası çalışıyorlar mesai kartlarıyla bu denetleniyor ve yeni başlayan bir öğretmen 1500 tl maaş ve yemek alıyor maaşlar 12 ay,bence burdaki temel sorun şu,çalıştığınız kurumun niteliği ve sizin eğitimin içinde ne kadar olduğunuz..dersanede çalışıp elinde kpss kitaplarıyla gezenler,sınıfta öğrencisini madur edenler,bu yıl burda yatayım seneye başka kurum bulurum maksadıyla öğrenci hakkına girenler tabiki bu arkadaşlarımız bu rakamları hakediyor

Dershaneci Bu haberler yalan 18 yıllık dershaneciyim. Ilini yapan bir öğretmen 2000 tl civarında maaş alır. Eğer iyi bir öğretmense 3500- 4000 kadar maaş alan dahi var. Adam daha yeni mezun konulardan haberi yok soru dahi çözemiyor birde para beğenmiyor.

feryat sayin başbakan...hiç bir dershane çalişani madur edilmeyecekti. 40 yaş üstü istihdam olacakti. o en samimi o en içten vaatlerle verilen sözler nerde??bu yasa ile dershane öğretmenlerinin 95 ekmeğinden olacak..günahtir...yaziktir

hak Bay maks a yazıyorum kendinimi kandırıyor yoksa Bu kadar yazı yazıp yorum yapan arkadaşlara Yalancimi demek istiyor yuru git kardeşim 2.5 binytl Ye öğretmen bulamiyorsan sen galiba türkiyeden de Gilsin

maks Arkadaslar bu kadar ucuza calisan ogretmen varda ben niye 2500 tl maasla ogretmen bulamiyorum.su ana kadar en az 50 kisi ile gorustum bir turlu bulamadim..

engin 11 yıldır farklı dersanelerde çalıştım hala devam etmekteyim bu deneyime rağmen yıllık 15000 tl ye anlaştım 12 aya bölersen 1250 tl yapar durum bu soruyorum evliyim 1 oğlum var ben nasıl ev gecindircem kimya öğretmeniyim 2003 te sıfır atama yapıldı sonrakı yıl 5 kışı sonrakı yıl 30 derken bu yıllar anca 100 cıvarı atama var ben kimya öğretmeni olarak dersaneden başka bir iş yapamazdım en büyük haksızlık 2002 2003 civarı mezun olanlara yapıldı cunku 98 de unıversiteye girdiğimizde atama sorunu yoktu ona guvendık yazdık bitirdiğimizde atama durduruldu en son Erbakan dönemi atamasıydı bizlerin mağduriyeti giderilmeli 2-3 çocuk demek kolay kredi kartlarına borçluyuz bence 60 bin dersane öğretmenini devlete farklı pozisyonlarda atamalılar cunku yıllardır biz bu devlete vergi veriyoruz gıkımız çıkmadan çalışıyoruz simdide gelmişler cok ıyı bır ıs yapıyormuşuz gibi kapatıcaz dıyorlar dersaneleri kapatın abı yetmez bızı asın öldürün cunku bu ıs toplumsal patlamaya gider ac kalan insan her seyı yapar kaybedicek bir seyı olmayandan kork ben en ezılen egıtımlılere dersane öğretmenlerine sesleniyorum uyanın bırlık olun hakkımızı alalım ınsanca yasamak ıcın herkese sevgilerle

semra 8 yıl desanecilik yaptım 30 milyar kaybettim.sözleşmemde olduğu halde alamadım hiç bir hak iddaa edemedim.8 yılım boşa gitti.ayağımın altı nasır dolu ayakta durmaktan.en azından stajerliği kalkmış fen edebiyatlıları formasyonlu saysalar.yeter bıktım artık.

matematilçi Arkadaşlar size şunu söyleyebilirim ancak , eğer çok ihtiyacınız yoksa gerçekten çalışmayın 2010 mezunuyum gidip dershaneyle görüştüm 1250 artı sigorta artı özel ders öğrencisi vereceğiz dediler sana ama haftada 6 gün 12 saat öğlen arası bile yok , ne yapalım çalışmayalım arkadaş buırası somali değilki açıklıktan ölelim kimse gitmezse 300 e çalışmassa nolacak mecburen öğretemene verecekleri arttıracaklar biz en çok kendimize zarar veriyoruz arkadaş kim ne derse desin sendika kurulması gerek

trk mustafa asıl sen biz öğretmenler sayesinde hayattasın peki sen öğretmenler olmasa ne iş yapacaktın bi söyler misin? senin yaptığın resmen firavunluktur sömürüdür. biraz vicdan sahibi insan bunu yapmaz. adil bi idareci ol unutmaki cehenneme ilk girecek olanlar işini kötü yapan idarecelerdir bu bir hadistir

ÜNAL çözüm çözümsüzlüğü konuşmak olmamalı arkadsaslar çözüm bize süslü camlar arkasında yediğimiz lokmaları saydıran bu adaletsizliğe insanca yasamın gerklerini savunmak

ünal arkadaslar bu noktada elimizde gelecek olan en önemli hareket bu sömürüye ortak cevap veri birlikte hareket etmek gerek aksi takdirde bu acımasız cark bizi yutacak ve geç kalmış olacagiz .

rabia ÖZGE ASTANHOCAYA YAZIK ETTİLER.ONUN DA BAŞVURUSUNU GERİ ÇEVİRMEMELİLERDİ.AMA KAYBEDEN ÖZGE HOCA DEİL.BAKAN ÇELİK VE HERKEZ ÇÜNKÜ O ÖYLE Bİ ÖGRETMEN Kİ KİMSE YERİNİ KAPLIYAMAZ.ÖZGE HOCAYA SLMMIMI SÖYLÜYORUM ÜZÜLMEMESİNİ İSTİYORUM.

RABİA BEN O DERSANEDEYİM VE HİÇ DE PİŞMAN OLMADIM İNSANLARI DIŞ GÖRÜŞÜNÜŞÜYLE YARGILAMAYINIZ LÜTFEN

seda yazık allah yardım etsinhepinize çok üzüldüm

matematikçi öncelikle merhabalar. ben 7 yıl milli eğitimde kadrolu olarak çalıştıktan sonra istifa eden ve yaklaşık 4 yıldırda dershane öğretmenliğine devam bir öğretmenim. öncelikle size şunu söyleyeyim. dershanecilik bir kurtlar sofrasıdır. herkes bu sofradan istediğini ve istediği kadarını yiyemez. bu sizin kişiliğinize, bilginize, birikiminize, deneyiminize, tecrübenize, ideallerinize, oyunculuğunuza, çalışkanlığınıza vs... kalmış bir şeydir. ben aynı kurumda düşük ücretle çalışan özellikle bayan arkadaşlara hep söylemişimdir, gelmeyin, yapmayın bu işi. çünkü biraz önce sadece bir kısmını sıraladığım özellikler sizde yok. yapamazsınız. Dedim ve halen de demekteyim. özel sektörde çok kazanmak istiyorsanız ya branşınızda çok iyi olacaksınız ya da paranız olacak, kendi işiniz olacak veya ortak olacaksınız. başka türlü çok para kazanmanız mümkün değil. tabiki herkesin kendine göre düşünceleri, fikirleri farklı. bu konuda herkes farklı düşünebilir. hepsine saygı duyuyorum. ama şu anda sorsanız sen neden istifa ettin dershaneyi seçtin? diye, benim param pulum yoktu ama kendime güvenim, ideallerim vardı. ve bazı arkadaşların saydığı her türlü işi yaptım. sonunda istediğim yere tırnaklarımla kazıyarak geldim. dershanecilikte milli eğitimdeki gibi yatarak (milli eğitimdeki arkadaşlar alınmasın. dershaneciliği ve milli eğitimi çok iyi bildiğimden malesef öyle), her ayın 15 inde tıkır maaş bankaya yatma durumu olmuyor. garantisi olmuyor. sağlık güvencen tam olmuyor. herşeyi kendin bir şekilde hakederek alıyorsun. cidden çok zor. Allah herkesin rızkını bir şekilde veriyor. herşeyin gönlünüzce olmasını dilerim. saygılar...

hakan aslında bırazda şans meselesi..ben ilk yılımda öss hazırladım ve hıcbir zaman stjyer muamelesı gormedim..kendımı hıç ezdırmedım 3.yılım 750 ytl ye anlastım..tabi bransım dolayısıyla burdan gelen para çerez gibi oluyor..kurumun güçlü olması kalabalık olmasının özel derse etkisi var..bu yönden şanslıyım..yeni mezunlara tavsiyem kesinlıkle ezdırmesınler kendılerını..evrak bılmem ne işi sallayın gıtsın..

erdem mrb arkadaşlar. ben 2007 mezunuyum ve atanamdıgım için bir yıldır işsizim. bir çok dersaneyle görüştüm; ama neymiş bir sene boyunca stajerliğimin kalkması için asgari ücrete çalışacakmışım. kabul etmedim tabi ki. butun adaylara sesleniyorum birlik olalım. mesela asgari ücretin 2 katı artı sigorta olmayan yerde çalışamyın. öyle açlıktan ölecek kadar degilseniz calışmayın. ben öyle yaptım. yani kendimizi ucuza satmayalım. bu yaz baska bir işte calısmayı dusunuyorum mesela. baska iş mi yok ya. o kadar az ucret veriyorlarsa calısmayın benim gibi baska yerde calısın. bakın o zaman nasıl ihtiyac oldugu için fiyatlar yukseliyr. yani kısacası kendimiz ediyoruz kendimiz buluyoruz.

erdem bazı yorumlar dikkatimi çekti, yok efendim iyi dersanede calısan iyi para alırmış. ilk sene neresi olursa olsun sömürülürsünüz. ben bunu yasadıgım için biliyorum hangi dersaneye basvurduysam en fazla asgari ücret denildi. evet aklınıza turkiyede isim yapmış hangi dersaneler geliyorsa gelsin hepsi aynı. dediğim gibi cok ihtiyacınız yoksa lutfen ama lutfen kendimizi ucuza satmayalım. birlik olalım. başka yapacak iş mi yok yau.

abdullah yılmaz arkadaslar mıllı egıtım bu adamlara bu kadar fırsat verırse olacagı bu herseyı yapıyorlar ama ıs maas sıgorta takıbıne gelınce yok benım anladıgıım su egıtım dıye bırşey yok sadece menfeat var bakkal dukkanı bıle dershaneden daha cıddı calıstırılır ne dıyelım sözde olan maaslarımızı burda olmasa bıle bır gun mutlaka hak edecegız

tekinhan ben türk dili ve edeb. bölümü mezunuyum türkçe ve edeb. bölümüne hakimim.sizce dersanede türkçe braşı önemli midir. bir de evet dersaneler bir sömürü sistemidir.

semii Bende bi dersane ogrencısıyım ve bız dersanelere yıllık 3bın 4 bın ytl verırken bıze bu sınavı kazandıran ogretmenler nasıl 100 ytl maaşa calısırlar bu nasıl bı vicdanszlık ya :s

Önceki Yorumları Göster

İçerikle ilgili 59 yorum yazılmış.

Son Eklenen Eğitim Haberleri

Öğretmenlik Mesleği Kanunu Neler Getirecek?

Öğretmenlik Mesleği Kanunu Neler Getirecek?

Mesleği Kanunu Teklifi, TBMM Genel Kurulunda oy çokluğuyla kabul edilerek yasalaştı. Kanuna göre, eğitim öğretim hizmetlerini yürüten öğretmenlerin seçilmeleri, yetiştirilmeleri, atanmaları, hakları, ödev ve sorumlulukları, ödül ve cezaları, kariyer basamaklarında ilerlemeleri ve öğretmenlik mesleğine ilişkin diğer hususlar ile Milli Eğitim Akademi Devamını Oku

Öğretmenlik Mesleği Kanunu Yasalaştı

Öğretmenlik Mesleği Kanunu Yasalaştı

Milli Eğitim Akademisinin kurulması, görevleri, teşkilat yapısı ve personeline ilişkin konular düzenleyen Öğretmenlik Mesleği Kanunu Teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı. Kanuna göre, eğitim öğretim hizmetlerini yürüten öğretmenlerin seçilmeleri, yetiştirilmeleri, atanmaları, hakları, ödev ve sorumlulukları, ödül ve cezaları, kari Devamını Oku

Okula uyum haftası yarın başlıyor

Okula uyum haftası yarın başlıyor

3 aylık yaz tatilinin ardından 2 Eylül Pazartesi günü okul zili, okul öncesi ve birinci sınıf öğrencileri için çalacak. Minik öğrenciler için uyum haftası başlayacak. Bu süreçte anne babaların rolü de önem kazanıyor. Uzmanlar, okula karşı motive edici konuşmaların uyum sürecini hızlandıracağını söylüyor. Okul öncesi ve birinci sınıf öğrencileri için 2 Devamını Oku

2024 MEB yeni eğitim öğretim yılı hazırlık genelgesi

2024 MEB yeni eğitim öğretim yılı hazırlık genelgesi

Millî Eğitim Bakanlığı (MEB) yeni eğitim öğretim yılı hazırlık genelgesini yayımladı. Genelgeye göre ilkokullarda sınav saati kaldırıldı. Telefon yasağı devam edecek. Ölçme yaklaşımı yerine, süreç odaklı ölçme ve değerlendirme uygulamaları benimsenecek. Dağıtımı yapılan ders kaynakları dışında kaynak aldırılmaması için önlem alınacak. Millî Eğitim Devamını Oku

Açık öğretim liselerine geçişte yeni kurallar

Açık öğretim liselerine geçişte yeni kurallar

Milli Eğitim Bakanlığı, örgün öğretim liselerinden açık öğretim liselerine geçişle ilgili maddede değişiklik yaptı. Yeni yönetmelik 13 Ağustos tarihli Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi. * Yapılan değişikliğe göre, anne veya babası vefat eden, Sosyal Hizmetler Kanunu kapsamında hakkında koruma kararı verilen veya koruyucu aile yanına yerle Devamını Oku

Dersane Öğretmenleri İsyan Etti

Eğitim Haberleri Ana Sayfa