Eğitim Sitesi

Danıştay'dan MEB atamasına fren

Danıştay'dan MEB atamasına fren

Danıştay'dan MEB atamasına fren Milli Eğitim Bakanlığı'nın, 2005 yılının başında çıkardığı okul müdür yardımcılıklarına atamada ve sınavı kazanan adaylara öncelik tanıyan genelgenin yürütmesi Danıştay İkinci Daire tarafından durduruldu.



Daire, daha önce okul müdür yardımcılığı yapmış olanların başvurularına sınırlama getiren genelgenin yönetmeliğe aykırı olduğuna dikkat çekerken, sınavı kazananlara öncelik verilerek yapılan atamalar hükümsüz kalmış oldu.



Danıştay İkinci Dairesi, Eğitim-Sen tarafından Necdet Uz adına, okul müdür yardımcılığına ilişkin atamaları düzenleyen genelgenin iptali istemiyle açılan davada karar verdi. Daire, Milli Eğitim Bakanlığı'nın 19 Ocak 2005 tarihli genelgede boş okul müdür yardımcılığı kadrolarına atamada önceliği sınavı kazanan adaylara veren genelgenin yönetmeliğe aykırı olduğunu bildirdi. Okul müdür yardımcılığından, bulundukları okulun başka bir okulla birleşmesi, dönüştürülmesi ya da kapatılması nedeniyle ayrılanların yeniden atanma taleplerinin, sınavı kazananlardan sonraya bırakılmasının yanlışlığına dikkat çeken Daire kararında şöyle denildi:



"Müdür yardımcılığı seçme sınavını kazanan adaylara öncelik tanınması halinde yönetmeliğin 25. maddesiyle hakları saklı tutulanlar yönünden boş müdür yardımcılığı kalmayabileceği veya tercih edecekleri yerlerin doldurulmuş olabileceği gerçeği ortaya çıkmakta ve bu da Yönetmeliğe aykırılık oluşturmaktadır."



BAŞVURULAR AYNI ZAMANDA ALINMALIYDI



Daire, daha önce müdür yardımcılığı yapmış olanların başvurularına yönelik genelgedeki "seçme sınavını kazanan adayların müdür yardımcılığı atamalarından sonra yapılacak" hükmün yürütmesini oybirliğiyle durdurdu. Başvuruların birlikte alınması, değerlendirme işleminin birlikte gerçekleştirilmesi gerektiği vurgulandı.



ATAMALAR HÜKÜMSÜZ KALDI



Danıştay İkinci Dairesi'nin verdiği karar, Milli Eğitim Bakanlığı'nın daha önce de sık sık karşılaştığı bir durumu ortaya çıkardı. Kararla, Bakanlığın 15 Ocak 2005 ile 4 Mart 2006 tarihlerinde genelgeye dayalı olarak gerçekleştirdiği atamalar tartışmalı hale geldi.



ATAMALAR DAHA ÖNCE DE TARTIŞMALI KONUMA DÜŞMÜŞTÜ



Öte yandan Danıştay İkinci Daire'nin atama kararlarını hükümsüz kıldığı 2005-2066 yıllarında gerçekleştirilen müdür yardımcısı atamalarıyla ilgili daha önce de Ankara 4. İdare Mahkemesi bir karar almıştı. Mahkeme, Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü tarafından 26 Mart 2005 tarihinde eğitim kurumu müdür yardımcılıklarına atanacak adayların belirlenmesi amacıyla yapılan sınavda 6 sorunun ve cevap anahtarının yanlış olduğunu belirlemişti. Mahkeme, bilirkişi raporuna dayalı olarak sınavın objektif ölçme ve değerlendirme ilke ve tekniğine uygun olmadığı kanaatine vararak, sınavda ve bu sınav sonucunda yapılan değerlendirme işlemlerinde "hukuka uyarlık" görülmediğini bildirerek, sınava dayalı işlemlerin yürütmesinin durdurulmasını kararlaştırmıştı.



"BAKANLIK MAĞDURİYETLERİ GİDERMELİ"



Eğitim-Sen Genel Başkanı Alaaddin Dinçer, genelgenin mağdur ettiği eğitimcilere kararla Bakanlığa başvurma yolunun açıldığını söyledi. Bakanlığın okul müdür yardımcılıklarına yapılan atamaları yeniden değerlendirip, yeni "hukuksuz" mağduriyetlere neden olmamak için bir önce adım atması gerektiğini belirten Dinçer, daha önce de 6 sorunun iptal edildiğini anımsatarak, "Ancak mahkeme kararlarının hiçbiri şu ana kadar uygulanmadı. Bakanlık MEB yeni bir değerlendirme yapmakta direniyor" dedi.



haberaktuel

tag

tarihli haber

  

Henüz Yorum Yazılmamış.
İlk Yorumu Siz Yazabilirsiniz.

Son Eklenen Eğitim Haberleri

Öğretmenlik Mesleği Kanunu Neler Getirecek?

Öğretmenlik Mesleği Kanunu Neler Getirecek?

Mesleği Kanunu Teklifi, TBMM Genel Kurulunda oy çokluğuyla kabul edilerek yasalaştı. Kanuna göre, eğitim öğretim hizmetlerini yürüten öğretmenlerin seçilmeleri, yetiştirilmeleri, atanmaları, hakları, ödev ve sorumlulukları, ödül ve cezaları, kariyer basamaklarında ilerlemeleri ve öğretmenlik mesleğine ilişkin diğer hususlar ile Milli Eğitim Akademi Devamını Oku

Öğretmenlik Mesleği Kanunu Yasalaştı

Öğretmenlik Mesleği Kanunu Yasalaştı

Milli Eğitim Akademisinin kurulması, görevleri, teşkilat yapısı ve personeline ilişkin konular düzenleyen Öğretmenlik Mesleği Kanunu Teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı. Kanuna göre, eğitim öğretim hizmetlerini yürüten öğretmenlerin seçilmeleri, yetiştirilmeleri, atanmaları, hakları, ödev ve sorumlulukları, ödül ve cezaları, kari Devamını Oku

Okula uyum haftası yarın başlıyor

Okula uyum haftası yarın başlıyor

3 aylık yaz tatilinin ardından 2 Eylül Pazartesi günü okul zili, okul öncesi ve birinci sınıf öğrencileri için çalacak. Minik öğrenciler için uyum haftası başlayacak. Bu süreçte anne babaların rolü de önem kazanıyor. Uzmanlar, okula karşı motive edici konuşmaların uyum sürecini hızlandıracağını söylüyor. Okul öncesi ve birinci sınıf öğrencileri için 2 Devamını Oku

2024 MEB yeni eğitim öğretim yılı hazırlık genelgesi

2024 MEB yeni eğitim öğretim yılı hazırlık genelgesi

Millî Eğitim Bakanlığı (MEB) yeni eğitim öğretim yılı hazırlık genelgesini yayımladı. Genelgeye göre ilkokullarda sınav saati kaldırıldı. Telefon yasağı devam edecek. Ölçme yaklaşımı yerine, süreç odaklı ölçme ve değerlendirme uygulamaları benimsenecek. Dağıtımı yapılan ders kaynakları dışında kaynak aldırılmaması için önlem alınacak. Millî Eğitim Devamını Oku

Açık öğretim liselerine geçişte yeni kurallar

Açık öğretim liselerine geçişte yeni kurallar

Milli Eğitim Bakanlığı, örgün öğretim liselerinden açık öğretim liselerine geçişle ilgili maddede değişiklik yaptı. Yeni yönetmelik 13 Ağustos tarihli Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi. * Yapılan değişikliğe göre, anne veya babası vefat eden, Sosyal Hizmetler Kanunu kapsamında hakkında koruma kararı verilen veya koruyucu aile yanına yerle Devamını Oku

Danıştay'dan MEB atamasına fren

Eğitim Haberleri Ana Sayfa