Eğitim Sitesi

Yeni sınav sistemi,öğretmene dert oldu

Yeni sınav sistemi,öğretmene dert oldu

Yeni sınav sistemi,öğretmene dert oldu OKS'nin yerine gelen sistem, öğretmenlerin birçok sorusunu da gündeme taşıdı.

Ekber Işık, sosyal bilgiler öğretmeni olmasına karşın yıllardır dersler boş geçmesin diye trafik, inkılap tarihi, vatandaşlık derslerine de giriyor. Ona göre branşı dışındaki derslere giren öğretmenler, her zaman yüksek not veriyor çünkü kendi alanı olmayan bir konuda öğrenciye haksızlık yapmak istemiyor.



OKS'nin yerine gelen sistemde ders notlarının liseye girişte etkili olacağını hatırlatan Işık'ın aklındaki soru şu: "Bu gibi durumlarda not değerlendirmesi ne kadar objektif olabilir?' Bu soru, liseye girişte yeni sisteme dair öğretmenlerin aklına takılan sorulardan sadece biri.



Cumhuriyet İlköğretim Okulu sosyal bilgiler öğretmeni Ekber Işık: Velilerin kaba ya da psikolojik şiddetiyle de karşı karşıya gelebiliriz. Bu konuda duygusal davranıp yüksek not veren arkadaşlar çıkacaktır. Veliler, çocuklarına yüksek not verilmesi için hediyelerle öğretmenleri etkilemeye çalışabilir. Yoksulluk sınırındaki öğretmen buna 'Hayır' diyebilir mi bilmiyorum. Sosyal bilgiler öğretmeni olmama rağmen inkılap tarihinden Türkçeye kadar birçok derse girdim. Branşı olmadığı halde o derse giren öğretmenlerin notlarına bakın, hepsi dört ya da beştir. Çünkü öğretmen 'Bu ders benim alanım değil. Öğrenciye haksızlık olmasın, yüksek not vereyim' diyor. Öğretmen açığı olan çok okul var. Bu durumda öğretmenin notları ne kadar objektif olabilir? Öte yandan sözleşmeli öğretmenler de iş güvencesi olmayarak çalışıyor. 'Bir yıl buradayım sonra olmayabilirim' diye düşündüğü için öğrenciyi kolluyor.



Batman Eğitim-Sen Şube Başkanı ve 17 yıllık ilköğretim sınıf öğretmeni Aziz Aksın: Sistemin bir sınavdan kurtarılması olumlu. Ancak bölgelerarası dengesizlikler söz konusu. Kırsal kesimdeki öğrencilerin aldığı notlar, şehirlerdekiyle aynı değil. Öğrenciler arasında adaletsizlikler olacak. Burdaki çocuklar eğitim-öğretime eksilerle başlar. Öte yandan buralarda hep stajyer öğretmenler var. Onlar da müdürlerin etkisinde kalıyor. Baskı altında hissedip not şişirme ihtimalleri olur. Veliler de öğretmenleri zorlamaya çalışacak. Veli torpili Güneydoğu'da etkisini daha çok gösterebilir. Örneğin milletvekillerinin yakınları burada etkili olabilir. Sıfır çeken okullar not şişirir. Sistem olumlu ama altyapı yok.



Eğitim Sen 1 No'lu Şube Başkanı ve 28 yıllık fen bilgisi öğretmeni Nihat Dede: Bu sistemle dershaneye bağımlılık azalacak diyorlar ama bence daha da artacak. Öğrenciler seviye belirleme sınavlarına 4. ve 5. sınıftan itibaren hazırlanmaya başlayıp dershaneye gidecek. Özel ders piyasası hareketlenecek. Ayrıca öğretmenler notu silah olarak kullanacak. Veli ve öğretmen karşı karşıya gelecek, araya hediyeler girince sorun çözülecek.



Bahçeşehir Eğitim Kurumları Yabancı Diller Koordinatörü Gülfem Aslan: Yeni sistem daha fazla modernleşme ve iyileştirme getiriyor. Sınavı kazanmak artık bir güne bağlı değil. Fikir olarak çok güzel. İngiltere'de de bu model uygulanıyor. Altyapısını çok fazla doldurmadan büyük bir adım attık, boşluğa düşebiliriz diye korkuyorum. Sistemin velilere de anlatılması lazım. Veliler not dilenirse, 'Çocuğumun geleceğiyle oynuyorsun' derse diye ciddi kaygılarım var.



Sen nasıl öğrenmek istersen!



Derslerin daha iyi kavranması için gelecek yıldan itibaren 'kişiye özel öğretim modeli' geliyor. Bu modelde öğrencilerin öğrenme stili belirlenecek ve öğretmenler buna göre ders anlatacak. ÖSS hayatın merkezi değil, 'öğrenme aracı' olacak



İSTANBUL - "Türkiye'de eğitim OKS'ye ya da ÖSS'ye kilitlenmiş durumda. Oysa öğrencinin hedefini ÖSS ve OKS'ye yöneltmek yerine dersleri daha iyi kavramasını sağlamak gerekiyor. Bunun için de sınavları öğrenme aracı yapmak gerekiyor. Peki bunu yapmak mümkün mü?" Bahçeşehir Uğur Eğitim Kurumları Başkanı Enver Yücel'in sorduğu bu soru, Türkiye'ye yeni bir öğretim modeli kazandırdı. 'Kişiye özgü öğretim modeli'yle öğrencilerin kişisel öğrenme farklılıkları saptanıp, nasıl öğrenmeleri gerektiği ortaya çıkarılacak. Model, 2007-2008 eğitim ve öğretim yılından itibaren Bahçeşehir Uğur Eğitim Kurumları'nın yanı sıra birkaç devlet okulunda da uygulanacak.



'Öğrenmeyen öğrenci kalmayacak' hedefine ulaşmaya çalışan modeli Enver Yücel'le konuştuk.



Bu öğretim modelini hayata geçirme aşaması nasıl oldu?



Eğitim kurumu olarak ülke dışında da bazı faaliyetlerimiz var. ABD'de, Güney Kore'de ve Brüksel'de merkezlerimiz var. Eğitimde dünya markası olmak istiyoruz.



İki yıldır bu işin üzerindeydik. Columbia, Harvard gibi üniversitelerin eğitim fakülteleriyle işbirliğimiz oldu. Öğrenci merkezli müfredata destek olabilecek bir sistem olsun istedik.



ABD'li profesör Rita Dunn'ın ortaya attığı sistemi en çok uygulayan eğitimcilerden Columbia Üniversitesi'nden Barbara Prashnig'le temasa geçtik.



Önce öğrencinin öğrenme stili belirleniyor, peki sonra?



Ülkemize uygun hale getirdiğimiz 'kişisel öğrenme stili testi'ni öğrencilere uyguluyoruz. Bu test öğrencilerin nasıl öğrenebileceklerini belirliyor. Öğrencilerin stillerini bilerek sınıfa giren öğretmen dersi o sınıfın yapısına göre anlatıyor. Eğer öğrencilerin çoğu işitsel anlama motiflerine sahipse daha çok bu motifleri kullanıyor. Görsellik ağır basıyorsa daha çok görselik ağırlıklı anlatıyor. Amaç öğretmenin sınıfı iyi tanıyarak ders vermesi.



Buna rağmen öğrenci yine de anlayamıyorsa ne yapılıyor?



O zaman öğrenciye daha iyi öğrenebilme ortamında ders sunuyoruz. Buna da öğrenme pencereleri diyoruz. Çocuk eğer birey olarak öğrenebiliyorsa bireysel ortam sunuyoruz. Eğer arkadaşlarıyla birlikte öğreniyorsa grup ortamı sunuyoruz. Aktarıcı eşliğinde daha rahat kavrayabiliyorsa, başında bir öğretmenle yine dersi anlatıyoruz. Stiline uygun ortamda tekrarlanan derslerle birlikte daha iyi öğrenmiş oluyor.



Başarı nasıl değerlendiriliyor?



Sistemin ikinci ayağı da ölçme değerlendirme. Akıllı Ölçme ve Değerlendirme Sistemi (AKORD) adlı yöntemle öğrencinin anlatılanları neden anlamadığını ortaya çıkarıyoruz. AKORD, sınavları öğrenme aracı olarak kullanıyor. Yazılı, sözlü ve test sınavlarla öğrencinin neden yapamadığı ortaya çıkıyor.



Sorunları gidermeleri için de bir seçenek sunuyor musunuz?



Sistemin üçüncü ayağı da Uğur TV. Dördüncü sınıftan lise sona kadar tüm müfredat konularını videoya kaydediyoruz. Öğrenci eksik konuları buradan dinleyebilecek.



Modeli seneye tüm kurumlarınızda uygulamak için ne gibi çalışmalar yapıyorsunuz?



Öğretmenlerimizi bu konuda eğitiyoruz. Ayrıca il il gezerek modeli ülkemize tanıtıyoruz. Şimdiye kadar 22 ilde tanıtım toplantıları yaptık. Mart sonuna kadar 60 ile tamamlayacağız. Columbia Üniversitesi'nden Barbara Prashnig yazın Türkiye'de olacak. Her ilden belirli sayıda öğretmene eğitim verme şansımız olacak. Böylece isteyen devlet okulları ve özel okullara, dershanelere bu sistemi yaymış olacağız.



Bu modeli hayata geçirirken yaşanacak zorluklar neler?



En önemli konu, öğretmenin bu işe sahip çıkması. Bunu da öğretmenlere bu konuda iyi eğitim vererek yapabiliriz. Geçen yıl 246 bin öğrenci sınıfta kaldı. Okuldan kopma nedenlerinin yüzde 28'i dersleri iyi kavramamak. Dersi sevdireceksin. Bu model onu yapacak.



Radikal

tarihli haber

  

Henüz Yorum Yazılmamış.
İlk Yorumu Siz Yazabilirsiniz.

Son Eklenen Eğitim Haberleri

Okul Öncesi ve İlköğretim Yönetmeliğinde Değişiklik

Okul Öncesi ve İlköğretim Yönetmeliğinde Değişiklik

Millî Eğitim Bakanlığı Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliği'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, Resmî Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı. Yönetmeliğe göre güzel sanatlar müzik ilkokulu, güzel sanatlar müzik ortaokulu, spor ortaokulu ve meslek ortaokulu, "ilköğretim düzeyinde farklı program uygulayan okullar" ol Devamını Oku

Okullarda İlk Dönem Sona Erdi

Okullarda İlk Dönem Sona Erdi

Okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve lisede okuyan yaklaşık 19 milyon öğrenci, bugünden itibaren birinci dönem karnelerini alarak yarıyıl tatiline girdi. Türkiye'de 9 Eylül 2024'te başlayan 2024-2025 eğitim öğretim yılının birinci dönemi bugün sona erdi. İlk ve ortaöğretim kurumlarındaki yaklaşık 19 milyon öğrenci, yarıyıl tatilini yapmak üzere karnelerin Devamını Oku

Bakan Tekin'den Yarıyıl Tatili Mesajı

Bakan Tekin'den Yarıyıl Tatili Mesajı

Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Yarıyıl Tatili Dolayısıyla Bir Mesaj Yayımladı Bakan Tekin mesajında şunları söyledi: "Sevgili Öğrencilerim, Kıymetli Öğretmenlerim ve Değerli Velilerimiz, 2024-2025 eğitim-öğretim yılının ilk yarısını başarıyla tamamladığımız bugünlerde, sevgili evlatlarımızın karne heyecanını yürekten paylaşıyor; hepi Devamını Oku

Öğretmen atamalarında AGS şartı getirildi

Öğretmen atamalarında AGS şartı getirildi

Öğretmen atamalarında KPSS yerine Akademi Giriş Sınavı zorunluluğu getirildi. Resmi Gazetede yayınlanan yeni yönetmeliğe göre, öğretmen atamalarında KPSS şartı kaldırıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından imzalanıp, Resmi Gazetede yayınlanan yönetmeliğe göre, 1 Eylül 2025 tarihi itibariyle öğretmen atamalarından bu şart aranmayacak. Bu ta Devamını Oku

Okullardaki Kılık Kıyafet Yönetmeliği Değişti

Okullardaki Kılık Kıyafet Yönetmeliği Değişti

Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Okullardaki Öğrencilerin Kılık Kıyafetlerine Dair Yönetmelikte değişiklik yapılması hakkındaki yönetmelik Resmi Gazetede yayımlandı. Resmi Gazetede yayımlanan değişikliğe göre; ilkokul, ortaokul ve liselerde öğrenciler için okul kıyafeti, okul-aile birliği yönetim kurulunun ve ikinci dönem başında yapılacak öğretmenle Devamını Oku

Yeni sınav sistemi,öğretmene dert oldu