Milli Eğitim Bakanlığı, hem öğretmenlerin hem de eğitim sendikalarının çeşitli kereler dava konusu yaptığı son olarak da Danıştay'ın müdür atamasında yazılı sınavın ardından uygulanan mülakat nedeniyle yürütmesini durdurma kararı aldığı ve üzerinden yaklaşık 9 ay geçen "Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği"nin yenisini nihayet Resmi Gazete'de yayımladı. Yönetmeliği tamamen yenileyen Bakanlık, 2004 tarihli 34 maddelik eski yönetmeliği "kuşa çevirerek" 23 maddeye indirdi.
MÜLAKATIN YANINDA YAZILI DA KALKTI
Bakanlık, yeni yönetmelikte Danıştay'ın kararını dikkate alarak müdür atamasında yazılı sınavın ardından uygulanan mülakatı kaldırdı. Bakanlık, mülakatın yanı sıra okul müdürlüğüne atamada belirleyici olan "Düzey Belirleme Sınavı"nı da tümden kaldırdı.
MÜDÜR YARDIMCILIĞINDA DA SINAV OLMAYACAK
Bakanlığın değişiklik yaptığı bir diğer hüküm ise okul müdür yardımcılığına ilişkin madde de oldu. Bakanlık, okul müdür yardımcığında tek belirleyici olan "Seçme Sınavı" adı altında düzenlenen yazılıyı da kaldırdı.
TEK YETKİLİ BAKAN YA DA VALİ
Milli Eğitim Bakanlığı, yönetmelikte eğitim kurumu yöneticiliğine atamalarda "temel", "genel" ve "özel" başlıklar altında çeşitli şartlar saydı. "Temel" ve "genel" başlığı altındaki şartlar eski yönetmeliğin benzer hükümlerini içerirken, "özel" başlığı altındaki şartlarda 'A', 'B', 'C' tiplerine ayrılan okul müdürlüklerine atamalarda hiçbir sınav şartı aranmaksızın idarecilikte belirli süreler geçirmiş olmak yeterli sayılacak. Yönetmiliğe göre, (C) tipi eğitim kurumu müdürlüğüne atanacaklarda eğitim kurumu yöneticiliklerinde en az bir yıl; (B) tipi eğitim kurumu müdürlüğüne atanacaklarda en az iki yıl; (A) tipi eğitim kurumu müdürlüğüne atanacaklarda en az üç yıl görev yapmış olmuş gerekecek. Müdür başyardımcılığına atanacaklarda ise en az bir yıl yöneticilik yapmış olmak yeterli görülürken, müdür yardımcılığına atamalarda şöyle olacak.
"-(C) tipi eğitim kurumu müdür yardımcılığına atanacaklarda; öğretmenlikte adaylığı kaldırılmış olmak,
- (B) tipi eğitim kurumu müdür yardımcılığına atanacaklarda; adaylık dâhil öğretmenlikte en az üç yıl görev yapmış olmak,
- (A) tipi eğitim kurumu müdür yardımcılığına atanacaklarda; adaylık dâhil öğretmenlikte en az beş yıl görev yapmış olmak"
Yönetmelik müdür, müdür başyardımcılığı ve müdür yardımcığlı için öngörülen "özel" şartları sağlayan tüm adayların atamasında sadece söz konusu okulun atama yetkisinin kimde olduğuna bakılacak. Atama yetkisi Bakan'da olan eğitim kurumlarına Bakan, valilikte olan eğitim kurumlarına ise vali imzasıyla atama gerçekleştirilecek.
SINAVA GİRMİŞ OLANLARIN HAKLARI SAKLI
Yazılı ve sözlü tüm sınavların kaldırıldığı yeni yönetmeliğe konulan geçici bir maddeyle geçmişte sınava giren ve sınav puanına dayalı olarak atanmayı bekleyen eğitimcilerin hakları saklı tutludu. Maddede, yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihte "eğitim kurumlarında asaleten yönetici olarak görev yapanlar ile daha önceki mevzuat çerçevesinde gerçekleştirilen Seçme, Değerlendirme veya Düzey Belirleme Sınavına girerek başarılı olanların kazanılmış hakları saklıdır" denildi. Ancak yönetmelikte bu hakkın nasıl kullanılacağı yönünde hiç bir açıklama yer almadı.
Zaman
tarihli haber
Dersimiz.com Haber
murat sınavı kazanan bir eğitimci olarak şu anda haksızlığa upradığımı düşünüyorum.Adalet anlayışı olan insan başkasının hakkına tecavüz etmez.Haksız kazancın insana yaramadığını düşünerek haksızlığa uğradığımda ahirette iki elim yakalarında olacaktır.YASALİŞLEMLERDE HAKKIMI ARIYCAĞIM. TEŞEKKÜRLER
murat sınavı kazanan bir eğitimci olarak şu anda haksızlığa upradığımı düşünüyorum.Adalet anlayışı olan insan başkasının hakkına tecavüz etmez.Haksız kazancın insana yaramadığını düşünerek haksızlığa uğradığımda ahirette iki elim yakalarında olacaktır.YASALİŞLEMLERDE HAKKIMI ARIYCAĞIM. TEŞEKKÜRLER
Mehmet YÜKSEL Çıkardığınız yönetmeliklerin iptalinden yakınmaya hiç mi hiç hakkınız yok.Aslında ne yapmak istediğinizi çok iyi biliyorsunuz.Çıkan yönetmeliklerin de iptal edileceğini gayet iyi biliyor ve bunu bildiğiniz için de iptal edilecek şekilde yönetmelik çıkarıyorsunuz.Çünkü kandi görüşünüzde olanları,o makamı hak edip etmediklerine bakmaksızın kurumların başına atıyorsunuz.Bu da işinize geliyor.Bunları hep bilinçli olarak yapıyorsunuz.En sonunda yıllardır uygulanan ve hiçbir sıkıntı yaratmayan yönetmaliği kuşa çevirip ortaya sürüyorsunuz.Zorlayın bakalım yasaları bu nereye kadar sürecek?
Yazılan son 3 yorum gösteriliyor.
İçerikle ilgili 3 yorum yazılmış.
Son Eklenen Eğitim Haberleri
Okullardaki Kılık Kıyafet Yönetmeliği Değişti
Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Okullardaki Öğrencilerin Kılık Kıyafetlerine Dair Yönetmelikte değişiklik yapılması hakkındaki yönetmelik Resmi Gazetede yayımlandı.
Resmi Gazetede yayımlanan değişikliğe göre; ilkokul, ortaokul ve liselerde öğrenciler için okul kıyafeti, okul-aile birliği yönetim kurulunun ve ikinci dönem başında yapılacak öğretmenleDevamını Oku
Öğretmenlik Mesleği Kanunu Neler Getirecek?
Mesleği Kanunu Teklifi, TBMM Genel Kurulunda oy çokluğuyla kabul edilerek yasalaştı.
Kanuna göre, eğitim öğretim hizmetlerini yürüten öğretmenlerin seçilmeleri, yetiştirilmeleri, atanmaları, hakları, ödev ve sorumlulukları, ödül ve cezaları, kariyer basamaklarında ilerlemeleri ve öğretmenlik mesleğine ilişkin diğer hususlar ile Milli Eğitim AkademiDevamını Oku
Öğretmenlik Mesleği Kanunu Yasalaştı
Milli Eğitim Akademisinin kurulması, görevleri, teşkilat yapısı ve personeline ilişkin konular düzenleyen Öğretmenlik Mesleği Kanunu Teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı.
Kanuna göre, eğitim öğretim hizmetlerini yürüten öğretmenlerin seçilmeleri, yetiştirilmeleri, atanmaları, hakları, ödev ve sorumlulukları, ödül ve cezaları, kariDevamını Oku
Okula uyum haftası yarın başlıyor
3 aylık yaz tatilinin ardından 2 Eylül Pazartesi günü okul zili, okul öncesi ve birinci sınıf öğrencileri için çalacak. Minik öğrenciler için uyum haftası başlayacak. Bu süreçte anne babaların rolü de önem kazanıyor. Uzmanlar, okula karşı motive edici konuşmaların uyum sürecini hızlandıracağını söylüyor.
Okul öncesi ve birinci sınıf öğrencileri için 2 Devamını Oku
2024 MEB yeni eğitim öğretim yılı hazırlık genelgesi
Millî Eğitim Bakanlığı (MEB) yeni eğitim öğretim yılı hazırlık genelgesini yayımladı. Genelgeye göre ilkokullarda sınav saati kaldırıldı. Telefon yasağı devam edecek. Ölçme yaklaşımı yerine, süreç odaklı ölçme ve değerlendirme uygulamaları benimsenecek. Dağıtımı yapılan ders kaynakları dışında kaynak aldırılmaması için önlem alınacak.
Millî Eğitim Devamını Oku