OKS'nin yerine OGM modeli geldi
Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, OKS sınav sisteminin yerine getirilen yeni sistemi ilk kez açıkladı. OKS'nin yerine uygulanacak Ortaöğretime Geçiş Modeli nasıl olacak?
Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Seviye Belirleme Sınavı'nın (SBS) her yıl Haziran ayında ders bitiminde yapılacağını belirterek, ''Bu yıl İlköğretim 6. sınıflar için SBS 21 Haziran 2008, ilköğretim 7. sınıflar için ise 22 Haziran 2008 tarihinde yapılacak'' dedi.
Çelik, Ortaöğretim Kurumları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı (OKS) ve Seviye Belirleme Sınavı'ndaki yeniliklere ilişkin basın toplantısı düzenledi. Ortaöğretime geçiş sistemi ile ilgili olarak 9 Mart 2007 tarihinde, geliştirilen yeni model ile ilgili olarak kamuoyunu bilgilendirdiklerini hatırlatan Çelik, Ortaöğretime Geçiş Sistemi (OGES) modelinini şekillendiğini ve bununla ilgili mevzuatın hazırlandığını bildirdi. Seviye Belirleme Sınavı'nın her yıl Haziran ayında dersler bittiğinde yapılacağını belirten Çelik, ''Bu yıl ilköğretim 6. sınıflar için SBS 21 Haziran 2008, ilköğretim 7. sınıflar için ise 22 Haziran 2008 tarihinde yapılacak'' dedi. Çelik, sınavda ağırlıklı olarak Türkçe, matematik, fen ve teknoloji ve yabancı dil sorularının sorulacağını ifade ederek, öğretmenleri ve öğrencileri sınav hakkında bilgilendirmek ve soru tiplerini göstermek için bu yıl Aralık ayında en az 150 okulda programların ilk dört aylık bölümlerini kapsayan pilot uygulama sınavlarının yapılacağını ve böylece soru tiplerinin test edileceğini bildirdi.
Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, ''puan hesaplamasında derslerin ağırlıklarının aynı olmayacağını'' belirterek, ''Sınavda tek puan türü hesaplaması uygulanacak'' dedi.
Ortaöğretime Geçiş Sisteminin ''yeni bir sınav sistemi'' olarak değerlendirilmesinin ''büyük bir yanlış'' olacağını belirten Çelik, ''Bu model sadece sınavdan ibaret değildir. Bir bütün olarak ilköğretim kurumlarımızdaki kaliteyi artırmaya yönelik, öğrenciyi okula bağlamaya yönelik yeni bir modeldir'' dedi.
Çelik, bu modelin yeni yürürlüğe konmuş olan müfredatla pekiştirilen bir model olduğunu ifade etti. OKS'nin neden kaldırıldığını anlatan Çelik, bu sınavın çocukları hayata hazırlama konusunda onlara herhangi bir katkı sağlamadığını söyledi.
Okulun bir amacının da öğrencilerin sosyalleşmesini sağlamak olduğunu belirten Çelik, bu sistemde öğrencilerin sosyal aktivitelere kendilerini kapattığını söyledi. Çelik, ''OKS'nin kaldırılarak yerine ilköğretim 6, 7, ve 8. sınıflarda sınav yapılacağını'' söyledikleri zaman bazı velilerin kendilerini, ''çocuklarını 6. sınıftan itibaren dershaneye gönderme zorunluluğu içinde hissettiklerini'' belirten Çelik, ''amacımız öğrencilerin dershaneye gitmesi değil, aksine öğrencinin okula bağlanmasıdır'' dedi.
''İlköğretim başarı notunun öğrencinin bir ortaöğretim kurumuna girişinde esas olacağını'' belirten Çelik, ''Bütün dersler bunun içine girecek. Öğrencimizin 6, 7 ve 8. sınıftaki okul başarısı yüzde 25 oranında bu sınavın sonucunu etkileyecektir. Bu da şu demektir; bir öğrenci okuldaki derslere önem verirse, bu kendisine avantaj sağlayacak'' diye konuştu.
''DAVRANIŞ NOTU KARNEDE''
Diğer yüzde 75'lik bölümün içerisinde yüzde 5'lik davranış puanı olduğunu belirten Çelik, bu davranış notunun da 6, 7 ve 8. sınıflarda derse giren bütün öğretmenlerin verdiği notun toplamının ortalamasının alınarak belirleneceğini kaydetti.
Çelik, ''Dolayısıyla bazı okullarda öğretmenler daha fazla not verecekler. Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da daha fazla not verecektir'' şeklindeki itirazların doğru olmadığını düşündüklerini söyledi.
Yıllardan beri ÖSS'de ortaöğretim başarı puanı uygulaması olduğunu anımsatan Çelik, ''Lisedeki öğretmenlerimizi gereksiz yere bazı öğrencilere fazla not vereceği endişesi içerisinde olmadığımıza göre, ilköğretimde derse giren arkadaşlarımızın böyle bir şey yapacağı varsayımından hereket etmenin doğru olmadığını düşünüyorum'' diye konuştu.
Çelik, öğretmenler tarafından verilecek bu puanın not defterine kaydedileceğini, karnede de ayrı bir bölüm olarak gösterileceğini söyledi. Öğrencinin yüzde 25'lik ilköğretim başarı puanı, yüzde 5'lik davranış puanı alınacağını belirten Çelik, ilköğretim 6, 7 ve 8. sınıflarda girdiği SBS'lerde aldığı notların da toplamının alınacağını, belli bir hesaplamayla öğrencinin Ortaöğretime Geçiş Puanının ortaya çıkacağını söyledi. Çelik, şöyle devam etti: ''6. sınıftaki çocuklarımızın SBS'den aldıkları puanın yüzde 25'i, 7. sınıftaki çocuklarımızın aldığı puanın yüzde 35'i ve 8. sınıftaki aldıkları puanının da yüzde 40'ı alınacak. Yüzde 25'lik başarı puanı ve yüzde 5'lik davranış puanı ile birleştirilecek. Böylece öğrencimizin ortaöğretime geçişteki ham puanı ortaya çıkacak. Yine merkezi yerleştirme sistemiyle tercih yaparak öğrencilerimiz girmek istedikleri ortaöğretim kurumlarına girmiş olacaklar.''
YABANCI DİL SORUSU DA VAR
Sınavların her yıl dersler bittikten sonra yapılacağını belirten Çelik, sınavda ağırlıklı olarak Türkçe, matematik, sosyal bilgiler ve yabancı dilden soru sorulacağını söyledi. Yabancı dilde de bundan sonra sorusuna da yer verileceğini kaydeden Çelik, sınavda ilköğretim 6. sınıf öğrencilerine 80, 7. sınıf öğrencilerine 90 ve 8. sınıf öğrencilerine ise 100 soru sorulacağını bildirdi.
Çelik'in verdiği bilgiye göre, sınavda çıkacak soru sayısı şöyle:
6. sınıf 7. sınıf 8. sınıf
Türkçe 19 soru 21 soru 23 soru
Matematik 16 soru 18 soru 20 soru
Fen Bilg. 16 soru 18 soru 20 soru
Sosyal B. 16 soru 18 soru 20 soru
Yabancı Dil 13 soru 15 soru 17 soru
Çelik, ayrıca derslerin ağırlıklarının aynı olmayacağını belirterek, testlerin ağırlık katsayılarında Türkçe ve matematik testlerinin ağırlığının 4, fen bilgisi ve sosyal bilimler testlerinin ağırlığı 3 ve yabancı dil testinin ağırlığının ise 1 olacağını söyledi.
Sınavda tek puan türünün hesaplanacağını belirten Çelik, ''Özellikle Türkçe-Matemetik, Matematik-Fen denilen sistemin üniversiteye girişte olmasının daha uygun olacağını düşünüyoruz. İlköğretimdeki çocuklarımız, bütün dersleri alıyorlar. Alanlara ayrılma olmadığına göre, aldığı tüm derslerden tek bir puan ile değerlendirilmelerinin çok daha doğru olacağını düşünüyoruz'' diye konuştu.
TÜM İLKÖĞRETİM ÖĞRENCİLERİ İÇİN ZORUNLU DEĞİL
Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, SBS'nin tüm ilköğretim öğrencileri için zorunlu olmadığını belirterek, ''SBS'de alınan puanların uygulanması genel liselerde, Anadolu uygulaması yapmayan meslek liselerinde ve özel yetenekle öğrenci alan spor liseleri ve güzel sanatlar liselerinde söz konusu olmayacak'' dedi.
Çelik, Ortaöğretim Kurumları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı (OKS) ve Seviye Belirleme Sınavı'ndaki (SBS) yeniliklere ilişkin basın toplantısı düzenledi.
İlköğretimde okuyan tüm öğrencilerin SBS'ye girme zorunluluğunun olmadığını belirten Çelik, sistemin bütün ortaöğretim kurumlarında uygulanmayacağını kaydetti. Çelik, ''SBS'de alınan puanların uygulanması genel liselerde, Anadolu uygulaması yapmayan meslek liselerinde ve özel yetenekle öğrenci alan spor liseleri ve güzel sanatlar liselerinde söz konusu olmayacak'' dedi.
Bu yıl 7. sınıfta SBS'ye girecek öğrenciler için farklı bir uygulama yapılacağını dile getiren Çelik, 7. sınıfta girilecek SBS'nin yüzde 40'ının etkili olacağını, bu öğrencilerin 8. sınıfa geçmesiyle de bu sınıfta sınavın yüzde 60'ının etkili olacağını anlattı.
''Bir öğrenci 6. sınıfta SBS'ye girmedi. Spor lisesine ya da Güzel Sanatlar Lisesine gireceğim diye bu sınava girmedi. Fakat bir üst sınıfa geçtikten sonra kararı değiştiyse bu sınavın tekrarı olmayacaktır'' diyen Çelik, öğrenciye kaçırdığı sınıftaki en düşük SBS puanını verileceğini açıkladı. OKS'nin bu yıl son kez yapılacağını hatırlatan Çelik, yeni sistemin bütünüyle 2009-2010 eğitim-öğretim yılında uygulanacağını söyledi.
''BAŞVURU ÜCRETİ 10 YTL''
Bugüne kadar OKS'ye başvuran öğrencilerden 15 YTL aldıklarını anımsatan Çelik, bu ücreti aşağı çektiklerini, yüzde 30'dan fazla indirim yaptıklarını bildirdi. Çelik, buna göre öğrencilerin sınav başvurusu için 10 YTL ödeyeceklerini söyledi. Çelik, puanların, kontenjanların ve yerleştirmenin elektronik ortamda, puan üstünlüğü esasına göre yapılacağını bildirdi.
''PİLOT SINAV UYGULAMASI''
Yeni sistemin öğretmenler tarafından anlaşılması, öğrenciler tarafından da soru biçimlerinin görülmesi için Aralık ayında 150 okulda ''pilot sınav uygulaması'' yapacaklarını anlatan Çelik, sınavın 4 aylık döneme ait konuları kapsayacak şekilde olacağını kaydetti. Bunun dışında bakanlıkça ''örnek sorular'' yayınlayacaklarını da belirten Çelik, bunun öğretmenlere ve öğrencilere rehber olacağını anlattı. Sınavların değerlendirileceğini ifade eden Çelik, öğrenci ve öğretmenlere anket uygulanarak soruların yene öğretim programlarına uygun olup olmadığının da belirleneceğini söyledi.
''HER TÜRLÜ ELEŞTİRİYE AÇIĞIZ''
Ortaöğretime Geçiş Modelinde sadece öğrencilerin performansının ölçülmeyeceğini belirten Çelik, bu sistemle öğretmenlerin performansının da ölçüleceğini kaydetti. Yeni modelin sadece bir sınav modeli olmadığını dile getiren Çelik, ''Okullarımızın, öğrencilerimizin eğitime yaklaşımını yeniden sorgulamalarını sağlayacak çok önemli bir anlayış değişikliğidir'' dedi. Uygulama esnasında ufak tefek sorunlarla karşılaşılabileceğini ifade eden Çelik, ''Getirdiğimiz her yeni model uygulama esnasında bazı problemlerle karşılaşabilir. Ancak uygulama içerisinde önceden öngöremediğimiz problemler bulursak bu konuda da her türlü eleştiriye, yeni teklife de açık olduğumuzu ifade etmek istiyoruz'' diye konuştu.
''DEZAVANTAJLI BÖLGELER''
Çelik, yıllardan beri şikayet edilen, Türkiye'de bir fırsat eşitsizliğinin olduğunu, bu konuyla ilgili olarak ilk kez bu basın toplantısında açıklama yapacağını söyledi. Bu konuda herkesin düşünmesi gerektiğini belirten Çelik, sözlerini şöyle sürdürdü: ''Hakkari'nin Çukurca ilçesindeki çocuklarımız da, Çankaya'daki, Kadıköy'deki, Nişantaşı'ndaki çocuklarımız üniversite sınavına girerken aynı sorulara muhatap oluyorlar. Verdikleri cevaplar aynı kıstaslara göre değerlendiriliyor. Aynı şey, ilköğretimden ortaöğretime geçerken de söz konusu. Daha önceden de söz konusuydu. KPSS'de de aynı durum var. Halbuki ABD'de dezavantajlı bölgelerle ilgili olarak, bu dezavantajları asgariye indirecek uygulamalar yapılıyor. Dezavantajın oranına göre ekstra puanlar verilir. Bu, Milli Eğitim Bakanlığı'nın şu anda uyguladığı, uygulamaya karar verdiği bir şey değildir. Ben kamuoyunda tartışılsın diye bunu ilk defa burada ifade ediyorum. Lütfen, bu işe aklı eren, sistemi bilen bütün eğitim uzmanlarımız, düşünce adamlarımız, Türkiye'de her alanda olduğu gibi bu alanda da 'fırsat eşitliği nasıl oluşturabiliriz' meselesi üzerinde kafa yorsunlar. Ben bunu tartışmaya açıyorum.''
ÖZEL ÖĞRETİM KURUMLARI
Çelik, daha sonra soruları yanıtladı. Bir gazetecinin, ''Özel okullara yerleştirme nasıl yapılacak? Milli Eğitim Bakanlığı tarafından mı gerçekleştirilecek, yoksa Özel Okullar Birliğince ayrıca bir sistem mi geliştirilecek?'' sorusuna, Bakan Çelik, ''Puan hesaplamasında farklı bir sistem olmayacak ama bugüne kadar biz özel öğretim kurumlarına kendi yerleştirmelerini kendilerine bıraktık. Yine yapabiliriz bunu...'' karşılığını verdi.
''64 SORUDA ORTAÖĞRETİME GEÇİŞ SİSTEMİ''
Basın toplantısının sonunda, yeni sistemin daha anlaşılır olması ve soru stillerinin görülmesi açısından ''64 Soruda Ortaöğretime Geçiş Sistemi ve Örnek SBS Soruları'' isimli kitapçık basın mensuplarına dağıtıldı. Kitapçıkta, Bakan Çelik'in açıklamalarına ek olarak şu bilgilere yer veriliyor: ''-Açık İlköğretim Okulu öğrencileri yaşları itibariyle ortaöğretim nüfus çağını geçmemeleri koşuluyla ve ayrıca özel eğitime muhtaç öğrenciler de dilerlerse SBS'ye girebilecekler. -SBS'de müzik, beden eğitimi, resim iş ve seçmeli dersler ile rehberlik ve sosyal etkinliklerden soru sorulmayacak. -Özel yetenek gerektiren liselere öğrenici alımı halen uygulanan sistemdeki şekliyle devam edecek. -Fen liseleri, Anadolu liseleri, sosyal bilimler ve öğretmen liselerine yerleştirme, öğrencilerin Ortaöğretime Yerleştirme Puanı, bakanlık tarafından belirlenen baraj düzeyini geçmiş olmaları şartı ve tercih sıralamalarına göre yapılacak. -Devlet korumasında Çocuk Esirgeme Kurumu'nda kalan öğrenciler SBS için ücret ödemeyecek. -Din kültürü ve ahlak bilgisi sorusu sosyal bilgiler sorularının içinde yer alacak. Ancak bu dersten muaf olanlar için Sosyal Bilgiler sorularının içinde alternatif soru hazırlanacak. -İlköğretim okullarında seçmeli olarak okutulan yabancı dil derslerinden soru sorulmayacak. -SBS ve OKS kılavuzlarının yayımlanacağı zaman daha sonraki bir tarihte duyurulacak. -SBS ve OKS ile ilgili kılavuzları ''http://meb.gov.tr ve http://oges.meb.gov.tr internet adreslerinden yayımlanacak. -Yurtdışında bakanlığa bağlı herhangi bir eğitim kurumunda öğrenim gören öğrenciler isterlerse SBS'ye katılabilecekler. -2008 yılından sonra askeri okullara, polis kolejine ve özel okullara giriş, kendi kurumlarınca belirlenen usul ve esaslara göre yürütülecek. -Okulun genel başarı ortalaması SBS sonuçlarına yansımayacak.''
AA
Bakanlık tarafından yapılan açıklamanın tam metnine ulaşmak için TIKLAYINIZ.
tarihli haber
Dersimiz.com Haber