Danıştay, Milli Eğitim Bakanlığı'nın öğretmenlerin yer değiştirmesiyle ilgili olarak bazı kararlar aldı.
Danıştay 2. Dairesi, Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) talimatıyla uygulamaya konulan 2007 yılı Öğretmenlerin İller Arası Yer Değiştirme Kılavuzu'ndaki bazı düzenlemelerin yürütmesini durdurdu.
Eğitim-Sen, söz konusu kılavuzdaki bazı düzenlemelerin iptali ve yürütmesinin durdurulması istemiyle Danıştay'da dava açtı.
Danıştay 2. Dairesi, Kılavuz'un, "ilkeler" başlıklı bölümünün (c) bendinde yer alan "... 30 Haziran ..." ibaresi yönünden, "Genel Açıklamalar" başlıklı bölümünün 3.3. maddesinde yer alan "Bakanlığımız merkez ve taşra teşkilatı ile diğer kamu kurum ve kuruluşlarında geçici görevlendirilen öğretmenler ile..." ibaresi yönünden, "Yer Değiştirme Suretiyle Atamalar" başlıklı bölümünün 3.14. maddesinin (e) bendi yönünden, "Başvurular ve Tercihler" başlıklı bölümünün 2.5. maddesi yönünden, "Atamalar" başlıklı bölümünün 3. fıkrasında yer alan "... ve göreve başlama..." ibaresi yönünden oy birliğiyle yürütmenin durdurulması istemlerini kabul etti.
Dairenin kararında, "isteğe ve zorunlu çalışma yükümlülüğüne bağlı yer değiştirme işlemlerinde hizmet puanının hesaplanmasında 30 Haziran, hizmet süresinin hesaplanmasında 31 Temmuz tarihinin esas alınacağı" kuralına yer verildiği anımsatıldı. Kararda, hizmet puanının hesaplanmasında, hizmet süresinin belirlenmesi için öngörülen tarihinden farklı bir tarihin öngörülmesinde, hizmet puanları ile hizmet sürelerinin hesaplanmasında farklı tarihlerin düzenlenmesinde hukuka ve ilgili yönetmelik hükümlerine uygunluk bulunmadığı kaydedildi.
Geçici görevde de yer değiştirme isteği
Kararda, kılavuzun, "Genel Açıklamalar" başlıklı bölümünün 3.3. maddesinde yer alan "Bakanlığımız merkez ve taşra teşkilatı ile diğer kamu kurum ve kuruluşlarında geçici görevlendirilen öğretmenler ile" ibaresiyle bakanlık merkez ve taşra teşkilatı ile diğer kamu kurum ve kuruluşlarında geçici görevlendirilen öğretmenlerin yer değiştirme isteğinde bulunamayacaklarının öngörüldüğü belirtildi.
657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nunda, "geçici bir görevin yapılması sırasında başka bir göreve atanma olanağı getirildiğine" işaret edilen kararda, bu getirildiğine göre, geçici görev süresi içerisinde ilgililerin yer değiştirme isteğinde bulunabileceklerinin kabulünün zorunlu olduğu kaydedildi.
Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmenlerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinde de kurum içi ya da kurumlar arası geçici görevlendirilen öğretmenlerin yer değiştirme isteğinde bulunmalarını kısıtlayan ya da engelleyici herhangi bir hükme yer verilmediği vurgulanan kararda, bu nedenle dava konusu ibarede hukuka uygunluk bulunmadığı ifade edildi.
tarihli haber
Dersimiz.com Haber
ahm herkese hayırlı olsun...
demokritos bu ülkede m. eğitim bakanının koltuğu eğitimciler lehine devretmesi gerekir.eğitim sen olmasa bu işleri kim takip edecek? kim bunları durduracak? ilkeli olmayı,hukuku ve adaleti kim bunlara hatırlatacak? mademki eğitim sen bir dava açacak ve belliki kazanıyor sürekli....neden devleti meşgul ediyor m. eğitim bürokratları.yoksa birşeyleri delmek mi hedefleri..bir adım ileri sonra iki adım geri....
sevgi atamalarda daha önce uygulanna 30 eylül tarıhının iptal edılıp yerıne 31 temmuz tarıhının getırılmesi de cok yanlış bır uygulama.atamalar eylul ayında bıle suruyor.bu uygulamanın da durdurulup yenıden 30 eylul tarıhının getırılmesı gerekmekte.ben 28 eylul de ataması yapılan bır oğretmenım.sımdı benım sıcum ne ?EGTIM SEN E SONSUZ TESEKKURLER.LUTFEN BUNUN ICINDE BIR SSEYLER YAPIN.
Atakan Hocam bence çok fanatiksiniz bu sendikaların hepsini birden, hep beraber protesto edelim dedik sadece niz istifa ettik bunların görüşmelerde yaptıklarından sonraa
emicesi eğitim-sen in tarafını ve durumunu biliyoruz. chp gibi bozgunculuk arayan ve insanlara hiçbir yararı dokunmayan, her şeye köstek olan ve bunu büyük bir aşk ve şevkle yapan ...
mahkemelerimiz de zaten 367 safsatası ile %100 bir destekle saflarını belli ettiler.
eee o kadar olsun yani milletin gözü önünde devletin en yüksek mahkemesi, 367yi büyük bir cesaretle kabul etmişse bunları ben çerezden sayarım.
mehmet arkadaşlar eğitim senin bu cesaret ve başarını tebrik ediyorum.Ancak eğitim sen in davasında yıl hesabının 30 eylül sayılması hususu da vardı sanırım.Ben 14 eylülde göreve başladım geçen yıl da askere gittim görevden sayılmadı.4.yılım 14 eylül 2008de bitecek ama askerlik hizmetten sayılmıyor.Doğuda çalışıyorum bu yıl şu anki durumda 14 günden dolayı 1. hizmet bölgelerine tayin isteyemiyorum. Ayrıca ben dahil birçok doğuda çalışan arkadaşların hakkı yeniyor. Doğu hizmetini tamamlasanız bile kolay kolay tayin çıkmıyor.Çünkü batının bir çok bölgesi zorunlu hizmete girdi ve rotasyonla doğuya öğretmen artık çok az geliyor.Doğudaki arkadaşl arın suçu ne doğuda mı emekli olsunlar.Bu zorunlu hizmet ise herkes adam gibi zorunlu hizmetini yapsın. Ben eşimden dolayı bu yıl gideceğim ama muhtemelen, bari doğudaki çalışan öğretmen arkadaşların tayinlerini iyileştirsinler.Eğitim sen bunun için de bi çalışırsa iyi olur. Bu hukuka aykırı değil mi, doğuda 7-8 senelik tayini çıkmayan öğretmen arkadaşlar var.Hani zorunlu hizmet 3-4 yıl. değil mi.
likopotolini kars'ta müdür yetkili stajyer asker öğretmenim!! beni zorla müdür yetkili yaptılar.üstüne üstelik hocam neden şu eksik bu eksik demez mi müfettişler. köylüleri hiç sormayın herşeyi devlet yapacak, kapı kapı dolaşıp tezek topluyorum.. ya ne diyeyim ya.. o kadar saçma sapan işler var ki tam komedi. konuşmaya gelince mangalda kül bırakmaz ismi sayınla başlayan kişiler.. ağustosta kurtuluyorum burdan inşallah..
aydan BEN İKİ YIL ÖNCE İLK KEZ İNGİLİZCE ÖĞRETMENİ OLARAK ATANDIM:Başlama tarihim 4 eylül.İl içi yer değiştirmek istiyorum.Ancak eğitim-öğretim yılını doldurmama rağmen 31 temmuz tarihi esas alındığı için benim 2 yılım 3 yıla çıktı.Bu n biçim mantık! Bu öğretmenlerin haklarını gasp etmektir. Buna sessiz kalmamalıyız. Herkes tepkisini göstermeli.
Yazılan son 8 yorum gösteriliyor.
İçerikle ilgili 8 yorum yazılmış.
Son Eklenen Eğitim Haberleri
Öğretmenlik Mesleği Kanunu Neler Getirecek?
Mesleği Kanunu Teklifi, TBMM Genel Kurulunda oy çokluğuyla kabul edilerek yasalaştı.
Kanuna göre, eğitim öğretim hizmetlerini yürüten öğretmenlerin seçilmeleri, yetiştirilmeleri, atanmaları, hakları, ödev ve sorumlulukları, ödül ve cezaları, kariyer basamaklarında ilerlemeleri ve öğretmenlik mesleğine ilişkin diğer hususlar ile Milli Eğitim AkademiDevamını Oku
Öğretmenlik Mesleği Kanunu Yasalaştı
Milli Eğitim Akademisinin kurulması, görevleri, teşkilat yapısı ve personeline ilişkin konular düzenleyen Öğretmenlik Mesleği Kanunu Teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı.
Kanuna göre, eğitim öğretim hizmetlerini yürüten öğretmenlerin seçilmeleri, yetiştirilmeleri, atanmaları, hakları, ödev ve sorumlulukları, ödül ve cezaları, kariDevamını Oku
Okula uyum haftası yarın başlıyor
3 aylık yaz tatilinin ardından 2 Eylül Pazartesi günü okul zili, okul öncesi ve birinci sınıf öğrencileri için çalacak. Minik öğrenciler için uyum haftası başlayacak. Bu süreçte anne babaların rolü de önem kazanıyor. Uzmanlar, okula karşı motive edici konuşmaların uyum sürecini hızlandıracağını söylüyor.
Okul öncesi ve birinci sınıf öğrencileri için 2 Devamını Oku
2024 MEB yeni eğitim öğretim yılı hazırlık genelgesi
Millî Eğitim Bakanlığı (MEB) yeni eğitim öğretim yılı hazırlık genelgesini yayımladı. Genelgeye göre ilkokullarda sınav saati kaldırıldı. Telefon yasağı devam edecek. Ölçme yaklaşımı yerine, süreç odaklı ölçme ve değerlendirme uygulamaları benimsenecek. Dağıtımı yapılan ders kaynakları dışında kaynak aldırılmaması için önlem alınacak.
Millî Eğitim Devamını Oku
Açık öğretim liselerine geçişte yeni kurallar
Milli Eğitim Bakanlığı, örgün öğretim liselerinden açık öğretim liselerine geçişle ilgili maddede değişiklik yaptı. Yeni yönetmelik 13 Ağustos tarihli Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi.
* Yapılan değişikliğe göre, anne veya babası vefat eden, Sosyal Hizmetler Kanunu kapsamında hakkında koruma kararı verilen veya koruyucu aile yanına yerleDevamını Oku