Eğitim Sitesi

Öğretmen adaylarının sonu ne olacak?

Öğretmen adaylarının sonu ne olacak?

Öğretmen adaylarının sonu ne olacak? Üniversitelerin öğretmen yetiştiren eğitim fakülteleri sürekli olarak öğretmen adayı mezun ediyor. Bu mezunların büyük bir bölümü öğretmen olamıyor. Öylece atama bekliyor.



Milli Eğitim Bakanlığı'nın da bir öğretmen kapasitesi var. O da bütün mezunları öğretmen olarak alamıyor. Almaya kalksa bile, Maliye Bakanlığı kadro izni vermiyor. Bu işler o kadar kolay yürümüyor.



Durum böyle olunca da, öğretmenlik bekleyen gençlerin sayısı 100 binlere ulaşıyor. İşin içinde biraz abartı da olsa, "100 binlerce öğretmen adayının atama beklediğini" öğretmen sendikaları da ifade ediyor, atama bekleyen gençler de.



Asıl sorun, "okullarda şu kadar öğretmen açığı var, şu kadar aday atama bekliyor" meselesinde değil. Bence asıl sorun, gerçek ihtiyacın ne olduğunun belirlenmemesinde. Bunu belirleyecek olan devlet kurumları da Milli Eğitim Bakanlığı ile YÖK'tür.



Artık bu iki devlet kurumu el ele vermeliler. Milli Eğitim Bakanlığı, her sene ne kadar yeni öğretmene ihtiyacı olduğunu belirlemeli, YÖK de, buna göre eğitim fakültelerinde kontenjan düzenlemesi yapmalı. Bunun başka çözüm yolu yok.



Bu yapılmazsa, eğitim fakülteleri sürekli olarak öğretmen adayı mezun etmeyi sürdürür. Sürdürür de ne olur? Milli Eğitim Bakanlığı'nın Ankara Kızılay'daki merkez binası da atama bekleyen gençlerin "ağlama duvarı" olmaya devam eder. Hem gençlere yazık hem de "tek istihdam bakanlığı" gibi gözüken Milli Eğitim Bakanlığı'na. Haydi YÖK ve MEB, iş size düşüyor.



Akşam

tag

tarihli haber

  

Hasan GÖMEÇ Bu çocuklara yazık. Bu çocuklar bu memlekitin evlatları. Devletine güvenerek devletin öğretmen yetiştiren okullarında okuyor.Devlet te müzik dersi öğretmeninin matematik dersine girdiği gibi ehil olmayan branjların hocaları tarafından ehil olmayan ilahiyat, edebiyat, Sosyoloji vb.fakültelere formasyon verdirerek bu yığılmalara zemi hazırlıyor.Ey yetkililer bu ayıpla o makamlarda bu memleketi nasıl temsil ediyorsunuz. Bunun dünyada ve ahirette hiç karşılığı olmayacak mı? Madem böyle bir uygulama yapacaksınız o zaman tüm eğitim fakültelerini kapatın. Bu çocukları ümitlendirmek onların hayatını zindana çevirmek sizlerin hatsıdır.En azından bu yığılmayı eritene kadar öğretmen yetıştiren okullara alımın durdurulması ve sonradan çakma formasyon eğitimine de son verilmesi gerekmektedir. Ben şahsen bu mağdur çocukların babalarından birisi olarak bu yığılmalara sebep olan yetkililere ne bu dünyada ne de ahirette bu mağduriyete son vermedikleri takdirde hakkımı helal etmiyorum. Dicle kenarında kaybolan koyundan sorumluyuz diyerek başa gelerek millet adına o makamlarda oturan yetkililere sesleniyorum.

Öğretmen Eğitim fakültesinden ziyade, formasyonun kaldırılması lazım. Kaç tane Eğitim fakültesi mezunu var kaç tane formasyon almış fen edebiyatçı var önce bir ona bakın. Hem eğitim fakültesi mezunu ile fen edebiyat mezunu nitelik bakımından da denk değil. Birçok fen edebiyatçı kızacak belki yazdığıma ama dürüst olalım eğitim fakültesinde 4 yıla yayılmış olan eğitimi, kısa bir sürede almak ne kadar verim kazandırır. İhtiyaç olsun da formasyon versinler amenna. ziraat mühendisinden, yüksekokul mezununundan katbekat daha iyi öğretmenlik yapar ikisi de hala öğretmenlikle yakından uzaktan alakası olmayan kişiler öğretmenlik yaparken..

ben özgürüm bu ülkede mezun olan kadar atama yapılmalı ya da neden bu kadar üniversiteye öğrenci alınıyor ya devlet eğittiği öğretmen güvenmiyor yada kimse kimseye güvenmiyor o zaman neden okuduk ey bakanım neydi ki günahımız bir iş sahibi lurduk bir ustsdan 2-3 ay dayak yerdik ama sonunda işimiz garanti olurdu

ömer çağtaş harika bir yazı derhal eğitim fakültelerinin kontenjanları kısıtlanmalı. bunun başka bir çözüm yolu yok artık yazık bu gençlere ailelere..

ADAY ÖĞRETMEN :( buradan milli eğitim bakanlığına sesleniyorum...... düne kadar ziraat müh. leri orman müh. sanat tarihçileri ni, açık öğrt. mezunlarını öğretmen yaptınız kadroları şişirdiniz. şimdi eğt fak. mezunları açıkta kaldı bizim ne suçumuz vardı. Ben meslek lisesi mezunuyum lisede, fakültede matematik, coğrafya, geometri görmedik. Katsayılarımız düşük olmasına rağmen okulumuzu kazandık ve mezun olduk şimdi kpss illeti yüzünden yüzlerce arkadaşımız intaharın pencesinde, bunalımla savaşıyor. bu arkadaşlarım öğretmenlik mezunu, başka ne iş yapabilirler sizlere soruyorum. Müzlümanım diye geçinen bakan kulak ver nerede adalet nerede hak sen ilk önce öğretmen ol ondan sonra o koltuğa otur....

çok şüküür ben çalışmakta olan bir öğretmenim bende 2 yıl atama bekledim.çok bunalıma girdim.tek çözüm eğitim fakülteleri kapatılmalıdır.bekleyenler atanmalı.

AHMET BAŞAK Öğretmenler öncelikle; 1-İlk atandıklarında Sözleşmeli Öğretmen olarak göreve başlayacaklar. 2-Bir yıl süresince; a-Hazırlayıcı Eğitim Kursu ve Temel Eğitim Kurslarını başarıyla tamamlayacaklar. b-Birinci Etap Stajda başarılı olacaklar. 3-İkinci Yılda kadroya alınıp, İkinci Etap Staj Dönemi başlayacak ve bu 2.yıl sonunda asaleten kadroya atanacaklar. Not:Bir öğretmen hiçbir zaman kadroyla işe başlamayacak. Öncelikle Sözleşmeli Öğretmen olarak göreve başlayacak. Atamalar kesinlikle Sözleşmeli Öğretmen olarak atama yapılacak. İki yıl süre tanınacak. Bu süreden sonra kadroya alınacak. KPSS PUANI sadece sözleşmeli öğretmen alımında kullanılacak.

sosyal bilgiler her okulda ücretli öğretmenler çalıştırılıyor ne ssk.ları var doğru düzgün nede güvenceleri ve açıklar buşekilde kapatılmak isteniyor ama nereye kadar ilkokulda hersene 2 kere öğretmenleri değişen öğrenciden nasıl bir gelecek bekleyebiliriz?

geyik ne olacağı belli değil mi? bu hükmet başta olduğu sürece ne öğretmen alımı olur ne de türkiye diye bi devlet kalacak.allah sonumuzu hayır etsinnnnnnnnn

gerçekçi neden bu kadar öğretmen yetiştiriliyor devlet hepsini alabilirmi? cevap: herkese devlette kadro verecez diye bişey yok diye açıklama geliyor kendini geliştirip özel sektörde iş bulsun mantığıyla bakılıyor ve dershaneler amele gibi 100,200,300,400 ytl gb komik paralarla işçi bulmuş oluyor bu rakamlar tamamiyle gerçek sektöre bu kadar enayi nasıl bulacaklar yoksa. binbir kanaat okuyan bu adamlar karın tokluğuna (yarı aç) çalışıyor tabi o paralarıda alabilirlerse. Kültürlü işsiz olun kültürle karnınızı doyurun.

gojkagojka uyan ey hükümet!!!! BAŞÖĞRETMEN ATATÜRK'ÜN MEMLEKETİ EMANET ETTİĞİ BİZ ÖĞRETMENLER GÖREVİMİZİ YAPAMIYORUZ!!!!YAPTIRMIYORSUNUZ!!! SONU NEREYE KADAR BUNUN...BİNLERCE GENÇ ÖĞRETMEN ADAYI NE OLACAK!!!YAZIK BU MİLLETE VE VATANA YAPTIKLARINIZ ÇOK YAZIK!!!

ahmet şendal aslında onlar bizden de iyi biliyorki bu kadar aday işsiz kalacak.ama amaçları bu kadar genç sokakta işsiz gezerse toplumda şiddet artar. ee ne yalım o halde bu gençleri tıkalam üniversitelere 4-5 yıl oyalansınlar.sesleri çıkmasın. bir umut diyerek beklesinler.ey baştakiler açın gözünüzü görün bu utanılacak hali....

özgür yıllardır aynı seyler konusulu duruyor.lanet olsun sızın sıstemınıze de bılmem nenıze de.laf ebelıgı yapıp durmayın.ımam hatıplere kadro verın yeter.aldınız mı lafınızı????????

simge sbs nin bizim için zor ve korkunç olacagını düşünüyorum.

necat ben sadece yetkılılere şunu söylemek istiyorum hapse girsem çıkacağım tarih bellidir mesela 2015 te cıkacagım.ama benim atanacağım yıl kaç? desınler 2016 da atanacaksın razıyım.nedır bu 8 senedır bostayım daha kac yıl daha bosta olacagım yeter artık yeter barı eskı mezunlarda sırayla alın

Yazılan son 15 yorum gösteriliyor.

İçerikle ilgili 15 yorum yazılmış.

Son Eklenen Eğitim Haberleri

Okullardaki Kılık Kıyafet Yönetmeliği Değişti

Okullardaki Kılık Kıyafet Yönetmeliği Değişti

Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Okullardaki Öğrencilerin Kılık Kıyafetlerine Dair Yönetmelikte değişiklik yapılması hakkındaki yönetmelik Resmi Gazetede yayımlandı. Resmi Gazetede yayımlanan değişikliğe göre; ilkokul, ortaokul ve liselerde öğrenciler için okul kıyafeti, okul-aile birliği yönetim kurulunun ve ikinci dönem başında yapılacak öğretmenle Devamını Oku

Öğretmenlik Mesleği Kanunu Neler Getirecek?

Öğretmenlik Mesleği Kanunu Neler Getirecek?

Mesleği Kanunu Teklifi, TBMM Genel Kurulunda oy çokluğuyla kabul edilerek yasalaştı. Kanuna göre, eğitim öğretim hizmetlerini yürüten öğretmenlerin seçilmeleri, yetiştirilmeleri, atanmaları, hakları, ödev ve sorumlulukları, ödül ve cezaları, kariyer basamaklarında ilerlemeleri ve öğretmenlik mesleğine ilişkin diğer hususlar ile Milli Eğitim Akademi Devamını Oku

Öğretmenlik Mesleği Kanunu Yasalaştı

Öğretmenlik Mesleği Kanunu Yasalaştı

Milli Eğitim Akademisinin kurulması, görevleri, teşkilat yapısı ve personeline ilişkin konular düzenleyen Öğretmenlik Mesleği Kanunu Teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı. Kanuna göre, eğitim öğretim hizmetlerini yürüten öğretmenlerin seçilmeleri, yetiştirilmeleri, atanmaları, hakları, ödev ve sorumlulukları, ödül ve cezaları, kari Devamını Oku

Okula uyum haftası yarın başlıyor

Okula uyum haftası yarın başlıyor

3 aylık yaz tatilinin ardından 2 Eylül Pazartesi günü okul zili, okul öncesi ve birinci sınıf öğrencileri için çalacak. Minik öğrenciler için uyum haftası başlayacak. Bu süreçte anne babaların rolü de önem kazanıyor. Uzmanlar, okula karşı motive edici konuşmaların uyum sürecini hızlandıracağını söylüyor. Okul öncesi ve birinci sınıf öğrencileri için 2 Devamını Oku

2024 MEB yeni eğitim öğretim yılı hazırlık genelgesi

2024 MEB yeni eğitim öğretim yılı hazırlık genelgesi

Millî Eğitim Bakanlığı (MEB) yeni eğitim öğretim yılı hazırlık genelgesini yayımladı. Genelgeye göre ilkokullarda sınav saati kaldırıldı. Telefon yasağı devam edecek. Ölçme yaklaşımı yerine, süreç odaklı ölçme ve değerlendirme uygulamaları benimsenecek. Dağıtımı yapılan ders kaynakları dışında kaynak aldırılmaması için önlem alınacak. Millî Eğitim Devamını Oku

Öğretmen adaylarının sonu ne olacak?

Eğitim Haberleri Ana Sayfa