Bir veli, ilköğretim okulu 4. sınıf öğrencisi olan çocuğunun, zorunlu din dersi eğitiminden muaf tutulması yönündeki 12 Temmuz 2005 tarihli başvurusunun, cevap verilmeyerek reddine ilişkin İstanbul Valiliği İl Milli Eğitim Müdürlüğü işleminin iptali istemiyle dava açmıştı. İstanbul 5. İdare Mahkemesi, çocuğunun zorunlu Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinden muaf tutulması gerektiği görüşüyle işlemi iptal etmişti.
İstanbul Valiliği, İdare Mahkemesi kararını temyiz ederek, bozulmasını istedi.
Temyiz istemini görüşen Danıştay 8. Dairesi, Valiliğin istemini reddederek, İstanbul 5. İdare Mahkemesi kararını oy birliğiyle onadı.
AYNI KONUDAKİ İKİNCİ DAVA
Danıştay 8. Dairesi, aynı yöndeki bir başka davayı da karara bağladı.
Çocuğu ilköğretim 7. sınıf öğrencisi olan bir veli, çocuğunun zorunlu din dersi eğitiminden muaf tutulması yönündeki başvurusunun reddine ilişkin İstanbul Valiliği İl Milli Eğitim Müdürlüğü işleminin iptali istemiyle dava açmış, İstanbul 6. İdare Mahkemesi, davayı reddetmişti. Velinin, İdare Mahkemesi kararını temyiz etmesi ve bozulmasını istemesi üzerine bu dosyayı da görüşen Danıştay 8. Dairesi, İstanbul 6. İdare Mahkemesi kararının bozulmasına, dosyanın yeniden karar verilmek üzere İdare Mahkemesi'ne gönderilmesine oy birliğiyle karar verdi.
Danıştay 8. Dairesinin, iki davaya ilişkin kararlarının ortak gerekçesinde, şöyle denildi:
''Anayasa'nın 24. maddesinde, din kültürü ve ahlak bilgisi öğretiminin zorunlu olduğunun belirtilmesi, ilk ve ortaöğretim kurumlarında verilen öğretimin adının din kültürü ve ahlak bilgisi olmasına rağmen, içerik olarak din kültürü ve ahlak bilgisi öğretimi olarak kabul edilemeyeceği açık olduğundan ve din eğitiminin de ancak kişilerin kendi isteğine, küçüklerin de kanuni temsilcisinin talebine bağlı olması karşısında, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinin bu içeriği ile zorunlu tutulmasında hukuka uyarlık bulunmamaktadır.''
AA
tarihli haber
Dersimiz.com Haber
yorum yorumsuz
vatandaş keşke yolu olsada bu iki ailenin çocuklarının geleceğini görebilsek... o zaman gerçekten yoruma hiç gerek yok.
ben özgürüm ya bu adamın kendi isteği kimse kimseye karışmasın artık yeter ya hükümet kendi politikasını herkese onaylatıyor da adam isteğini neden yerine getiremiyor hani kişi haklarına saygı
MUSTAFA SAMİ ÇETİN
Anayasadaki zorunluluk mevcut olduğu sürece, danıştayın böyle bir karar verebilmesi ve bunun uygulanması mümkün değildir.
Mahkeme, bu dersin içeriği-muhtevası ile ilgili bir tespitte bulunuyorsa ki öyle olduğu anlaşılıyor... O zaman da hangi kademede hangi konulara-içeriğe bir itiraz olduğunu ve bunun anayasaya uygun olmadığını açık ve net olarak gerekçesinde yazmak mecburiyetindedir.
Alevi-sünni kardeşliğine neredeyse yirmi yılını veren birisi olarak, bu konunun özellikle de dış hukuk çerçevesinde tartışılması beni rahatsız ediyor.
Allah, hem sünnilere hem de alevilere basiret versin...
Ayrıca milli eğitim bakanlığı bu hususta üzerine düşen görevi hakkıyla yerine getirerek itiraz edilen konuları ya da eksikleri bir an evvel bu işin uzmanlarınca düzeltme yoluna gitmelidir.
nerede özgürlük Zorunlu din dersi uygulamasında özgürlüğü savunanlar aslında söylediklerinin ne kadar çelişkili olduğunun farkında değil galiba.bırakın çocuklarımız bu dünyada öğrenilmesi gereken şeyleri özgürce öğrensin ve daha sonra kendi bildikleri ile seçim özgürlüğüne sahip olsun.Siz çocuğunuzun bilgiye açılan yolda önünü kapatmakla kendi düşüncenizi ona empoze etmeye çalışıp onun tüm seçim hakkını elinden almış olmuyor musunuz?Sonrada çocuğunuzun bilim özgürlüğünü seçme özgürlüğünü elinden almış bir birey olarak biz özgürlükten yanayız diyorsunuz.Vallahi siz çok komiksiniz.
öğretmen din konusunda neden bu kadar katılar anlamıyorum.islam kültürüyle yetişmesin çocukları istiyorlar demekki.bu ne korku islam denince ne anlıyorsunuz.bir düşünün Allah size zarar verecek ne emretmiş olabilir.zaten zarar vermek istese yardıma ihtiyacı da yok.neden korkuyorsunuz.bu ne hırs.bırakın bu işleri.
bahadır Bu dersin adı kültür olduğu sürece kimse bu dersi kaldıramaz
İçeriği değişebilir
Ama bu memlekette yaşayan herkes bu ayrılmaz parçamız olan kültür hakkında bilgilenmek mecburiyetindedir
mehmet soyut işlemler dönemini aşmamış bir çocuğa din dersi verilmesi eğitim bilimleri açısından çok tehlikeli. bir çocuğun yaratıcı bir şekilde düşünmesini istiyorsanız , onu kurallar dünyasından çekip çıkarmalısınız. ikincisi bu ülkede farklı dinde olan insanlar var. onların çocuklarına islam dinini öğretmeye çalışmak çok büyük bir yalnış
güleryüz memet bey gayri müslimler bu dersi okumaya zaten zorunlu tutulmuyor. nüfus kağıdına islam harici bir din yazdır sen de okuma kardeşim. hırıstiyan ya da yahudinin böyle bir zorunluluğu yok. ame sizin gibi adı konmamış din sahiplerinin neden se allahı peygamberi öğrenmeniz zorunuza gidiyor.
gülsüm gerçekten bu insanlar karşı çıktıkları Din KÜLTÜRÜ ve AHLAK bilgisi dersi kitaplarını bir kere ellerine almışlar ve göz ucuylada olsa birkere incelemişler midir ÇOK merak ediyorum? umarım bu sorumun cevabı 'hayırdır' yoksa gerçekten aklım almıyor...bırakalım o zaman çocuklarımız hırsız ,gaspçı,kumarbaz,alkolik vb... olsunlar. Şunu iyi bilin bu dersten kimseye zarar gelmez bilakis bu dersten mahrum kalan çocukların ileriki yaşamlarının nasıl şekilleneceğini çok düşünmeyede gerek yok. kültürümüze ve ahlaki değerlerimize sahip çıkalım.neye karşı çıktığınızı oturun bir kere daha düşünün. BİZLER KÖTÜ ŞEYLER ÖĞRETMİYORUZ eğer şuçsa HOŞGÖRÜYÜ öğretmek evet ben suçluyum bundanda gurur duyuyorum...
türkmenaleviy e dinin sentezi olmaz cahilliğinizden kurtulmak için önce islamı öğrenin sentez ne oluyor orda yazıyor.bu dini, sentez mentez değiştirmek isteyenlerin hesabı yanında gürsel arkadaşın ödüllendirileceğini bile görürsün.birşeyi sentez yapmaya kalkışmadan birkere öğrenin.lazım olsaydı Allah sentezler gönderirdi merak etmeyin
türkmenaleviy e siz böyle yazınca sanki aleviler dini istemiyormuş gibi gösteriyorsunuz.dinimiz bir madem ne diye karşı çıkıyorsunuz dersine.aleviler ayrı bir dindeymiş gibi gösteriyorsunuz.böyle her oyuna atlarsanız çok kargaşa çıkar.biraz düşünün.
latife Din dersinin zorunlu olduğu bir ülkeden çıkan yukarıdaki pek çok yorum,hatta din dersini okutanların yorumu dindersinin bu ülke insanlığına hiçbirşey katmamış olduğunu göster miyor mu?.hırsız ,gaspçı,kumarbaz,alkolik.bunların ailelerine bakıldı mı çoğunun dinsel uygulamalarının var olduğunu görürsünüz.Bunlarda genlerin,sevgisizliğin,çaresizliğin,çok kardeşliğin, fakirliğin,okulsuzluğun etkisini görmüyor musunuz.Japonya örneğine bakın dinleri bile yok..........
öğretmen latife arkadaş dini eğitimi doğru vermiş tek bir ailede tek saydıklarınızdan birini göremezsiniz.siz tutuculukla dini eğitimi fazlasıyla karıştırmışsınız.
şefaaddin din dersi kaldırılmaz kimsenin yetkisi yoktur o kaldırılırsa ingilizcede kaldırılsın din dersinin kimseye zarrarı olmaz bunu ülkece bilelim
TARİHÇİİ din herşeyden önemlidir tarih boyunca dinlerini kaybeden toplumlar özbenliklerini kaybetmişlerdir.bizim ANA kitabımız 'KURAN-I KERİM' AVRUPADA bir çok büyük, üniversitede bilim alanlarında yararlanılmaktadır.'' DİN OLMAZSA VATAN DA OLMAZ'' !!!!!!
latife Aramızda zorunlu dindersi okumamış olan kişi yoktur herhalde.Hala birbirimize Cahilliğinizden kurtulmak için önce islamı öğrenin diyoruz çok daha katılık mı amaç.Katılıkla doğru yol bulunmaz eğrinin üzeri örtülür.Japonya bilgim internetten edinilmiştir.Şöyle: çok çeşitli dinler ve inançlar var. Şintoizm, Budacılığın çeşitli mezhepleri, Hristiyanlık ve Tao inaçları en yaygın olanları. Şinto çok tanrılı bir din. Bir istatistik yapılmış, hangi dinden oldukları sorulmuş, nüfusun iki misli insan tercih yapmış. Yani pek çok insan birden fazla dini tercih etmişler. Yeni dinler içinde en önemliler olarak Soka-Gakkai (Değer Yaratan Topluluk) ile Rişso Kosei-Kai (Doğru ve Dostça İlişkiler Kurma topluluğu) sayılıyor.Onlar bireylerin beyin kapasitesini sorgulamayıp kendilerini geliştirmeye çalışıyorlar.
mehmet yiğit LATİFE latife yapmış herhalde. yoksa beyin kapasitesini mi ortaya koymuş. kim demiş japonların dini yok diye. bırak çağımızı, din denilen olgu insanlık tarihiyle beraber varolmuş ve olmaya da devam edecek. latife umarım gerçekten latife yapmışsındır.
NUR24 din dersinde kültürden bahsettiğini yazıyorlar. evet.. fakat ben daha 6.sınıfta dayakla dua ezberletildiğini biliyorum. bizzat kendim yaşadım. zorla baskıyla kimseye dua ezberletilemez, namaz kıldırılmaz. bu şekilde ben bir alevi olarak daha küçük yaşta bazı şeylerden soğutuldum. dine kesinlikle karşı değilim. aynı Allah'a, aynı peygamberlere,aynı dine inanıyoruz.hepimiz müslümanız ama bırakın insanlar istediği gibi yaşasın, istediği gibi düşünsün. özgürlükten bahsediyoruz ya???
Yazılan son 19 yorum gösteriliyor.
İçerikle ilgili 19 yorum yazılmış.
Son Eklenen Eğitim Haberleri
Öğretmenlik Mesleği Kanunu Neler Getirecek?
Mesleği Kanunu Teklifi, TBMM Genel Kurulunda oy çokluğuyla kabul edilerek yasalaştı.
Kanuna göre, eğitim öğretim hizmetlerini yürüten öğretmenlerin seçilmeleri, yetiştirilmeleri, atanmaları, hakları, ödev ve sorumlulukları, ödül ve cezaları, kariyer basamaklarında ilerlemeleri ve öğretmenlik mesleğine ilişkin diğer hususlar ile Milli Eğitim AkademiDevamını Oku
Öğretmenlik Mesleği Kanunu Yasalaştı
Milli Eğitim Akademisinin kurulması, görevleri, teşkilat yapısı ve personeline ilişkin konular düzenleyen Öğretmenlik Mesleği Kanunu Teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı.
Kanuna göre, eğitim öğretim hizmetlerini yürüten öğretmenlerin seçilmeleri, yetiştirilmeleri, atanmaları, hakları, ödev ve sorumlulukları, ödül ve cezaları, kariDevamını Oku
Okula uyum haftası yarın başlıyor
3 aylık yaz tatilinin ardından 2 Eylül Pazartesi günü okul zili, okul öncesi ve birinci sınıf öğrencileri için çalacak. Minik öğrenciler için uyum haftası başlayacak. Bu süreçte anne babaların rolü de önem kazanıyor. Uzmanlar, okula karşı motive edici konuşmaların uyum sürecini hızlandıracağını söylüyor.
Okul öncesi ve birinci sınıf öğrencileri için 2 Devamını Oku
2024 MEB yeni eğitim öğretim yılı hazırlık genelgesi
Millî Eğitim Bakanlığı (MEB) yeni eğitim öğretim yılı hazırlık genelgesini yayımladı. Genelgeye göre ilkokullarda sınav saati kaldırıldı. Telefon yasağı devam edecek. Ölçme yaklaşımı yerine, süreç odaklı ölçme ve değerlendirme uygulamaları benimsenecek. Dağıtımı yapılan ders kaynakları dışında kaynak aldırılmaması için önlem alınacak.
Millî Eğitim Devamını Oku
Açık öğretim liselerine geçişte yeni kurallar
Milli Eğitim Bakanlığı, örgün öğretim liselerinden açık öğretim liselerine geçişle ilgili maddede değişiklik yaptı. Yeni yönetmelik 13 Ağustos tarihli Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi.
* Yapılan değişikliğe göre, anne veya babası vefat eden, Sosyal Hizmetler Kanunu kapsamında hakkında koruma kararı verilen veya koruyucu aile yanına yerleDevamını Oku