Eğitim Sitesi

Anadolu Liseleri'nde atama iptali krizi

Anadolu Liseleri'nde atama iptali krizi

Anadolu Liseleri'nde atama iptali krizi Türkiye genelinde atamaları iptal edilen 6 bin 297 Anadolu Lisesi öğretmeninden 561'inin İzmir'de görev yaptığı ortaya çıkarken, pekçok eğitimci, yaşanan kaosun eğitimi olumsuz etkilediğini söyledi.



Milli Eğitim Bakanlığı'nın yanlışlarını yanlışla düzeltmeye kalkarak her dönem mağdurlar yarattığını belirten öğretmenler, "2.5 ay sonra okullar kapanınca ortada kalacağız.



Öğretmenlerin de ailesi, sorumlulukları var. Ne olacağımızı, nerede çalışacağımızı bilememek, bu konuda bilgi edinememek bizi yıpratıyor, kara kara düşünüyoruz bu da işimize yansıyor" dedi.



Milli Eğitim Bakanlığı, 2005 yılında yayımladığı genelgeyle genel liselerden Anadolu Lisesi'ne çevirdiği okulların öğretmen ihtiyacını karşılama yoluna gitti. Ancak öğretmenleri sınavla alınan Anadolu Liseleri'ne bu genelge doğrultusunda ‘sınavsız' öğretmen ataması yapılması dava konusu oldu.



Hem Eğitim- Sen, hem de Türk Eğitim- Sen genelgenin iptali için Danıştay'a başvurdu. İki davayı birleştiren Danıştay, Nisan 2006'da yürütmeyi durdurma kararı verdi. Ancak Bakanlık 27 Mart 2008'e gelene kadar bu konuda bir işlem yapmadı. Davanın gerekçeli kararı Ocak 2008'de açıklanırken, Bakanlık 2 yıldır yapmadığı ‘atamaların iptali'ni kısa süre önce gerçekleştirdi. Türkiye genelinde Anadolu Lisesi olan 350 düz liseye yapılan 6 bin 297 öğretmen ataması iptal edildi.



İzmir'de ataması iptal edilen öğretmen sayısının 561 olduğu belirlendi. Bakanlık tarafından tek tek, kararname çıkarılmayan öğretmenlerin isimleri listeyle gönderilip, atamaları toplu halde il emrine yapılırken, eğitim öğretimin olumsuz etkilenmemesi için görevden ayrılmaları, öğretim yılı sonuna bırakıldı. Kendilerini bir anda kaosun içinde bulduklarını ve önlerini göremediklerini belirten öğretmenlerden biri şöyle konuştu:



"Bakanlık, 2 yıl önce verilen yürütmeyi durdurma kararına karşın iptal işlemini için niye bu kadar bekletti. Öğretim yılının bitmesine yaklaşık 3 ay kala binlerce öğretmeni diken üstüne oturttu. 2000- 2006 yılları arasında Anadolu Liseleri'ne öğretmen seçimi için sınav yapılmadı. Daha sonra yapılan iki sınava da ‘Siz zaten Anadolu Lisesi öğretmenisiniz' denilerek başvurularımızı kabul etmediler. Madem bu karar uygulanacaktı, neden zamanında yapılmadı, sınavlara girmemiz engellendi? Bizden boşalacak kadrolara sınava girmiş olanlar alınacak.



Biz ne olacağız? Bizi eski okullarımıza da vermiyorlar. Bakanlığın yanlışının faturasını öğretmenler ödeyecek. Bizlerin de aileleri, çoluk çocuğu var. Kimimiz atandığımız okula göre ilçe, ev değiştirdik, çocuklarımızı ona göre okullara kaydettirdik. Şimdi kafalarımız karışık ve ne olacağımızı bilemiyoruz. Bizim psikolojimizi, bu psikolojiyle nasıl eğitim öğretimi sürdürdüğümüzü soran yok.



Anadolu Lisesi öğretmeni olmanın maddi bir getirisi yok, yani maaşlar fark etmiyor. Anadolu Lisesi'nde seçilmiş öğrenciyle ders yapmak keyif veriyor. Ama onun da keyfini kaçırdılar."



Öte yandan CHP İzmir milletvekili Bülent Baratalı, atamaları iptal edilen Anadolu Lisesi öğretmenlerinin mağduriyetini TBMM'ye taşıdı. Baratalı, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'in yanıtlamasını istediği soru önergesinde bu öğretmenlerin akıbetinin de ne olacağını sordu.



Milliyet

tag

tarihli haber

  

YILDIRIM anadolu lisesinde çalışıyor olmanın bize hiçbir getirisi olmadığı gibi zararınıda gördük

ODABAŞI Yasalara uygun bir iş yapında, iptal etmesinler. Yönetici atamaları iptal. Anadolu Liselerine öğretmen atamaları iptal. Bir müdür sekiz defa yargıya gidiyor, kazanıyor. Yargı kararları uygulanmıyor. Adının başında “milli” yazan bir bakanlığa bu yapılanlar yakışmıyor. “Bindik bir alamete, gidiyok gıyamete.”

bilge kağan tanrıdağı ATAMALARIN İPTAL EDİLMESİ DOĞRUDUR. BİR AN ÖNCE SINAVI KAZANAN ÖĞRETMENLER ARASINDAN ATAMA YAPILMALIDIR. 6 BİN KİŞİ MAĞDUR OLACAK DİYE HUKUK UYGULANMAYACAK MI?

halil Tamam da bir şeyi atlamıyor muyuz arkadaşlar? Bu öğretmen arkadaşlarımızın biz düz liselerde çalışan öğretmenlerden fazlalıkları neydi ki önce onlar alındı. Bulundukları mevkiye hak etmeden gelenler geldikleri gibi giderler. Her şeyin bir prosedürü var. Sınavı bekleseydiniz de hakkınızla gelseydiniz yanlış mı olurdu?...

özgür çalışın beyler sınava az kaldıı,sızlanmayı bırakınnnn,itiraz etmeye hiç mi hiç hakkınız yokk.

kenan bu atamalar yapılırken milli eğitim komisyonlarında ne torpiller döndüğünü biliyoruz. Hakkı ile atananları tenzih ederek söylüyorum,torpilli arkadaşlarımız birazda ceremesini çeksinler bakalım...

anadolulu atamaların iptal edilmesi kesinlikle doğru.Çok büyük bir haksızlık engellenmiş oldu.En kısa zamanda sınavla kazananlar atnmalı

fikret arıkel Adı güzel soyadı güzel ama üslubu çirkin kardeşim,bilge kağan. sınav var dı da biz mi girmedik? 2000-2005 arası anadolu öğretmen lisesine girenler sınavla mı girdi? bu ülkede hukuk, demokrasimiz gibidir. benim içinse var,benim için değilse yok. Halil kardeşime gelince,bulundukları mevkiye hak ederek gelen kaç kişiyi tanıyorsun? Seni bir okula müdür yapsalar,fazlalığını arar mısın? Sevgilerimle

Abdullah Hadi hsyırlısı, 2003 yılında atanan arkadaşlarda bu konuyu düşünmeye başlamışlardır her halde.Aynı şekilde atama olmuştu.Sınav kriterinin olması iyi ama geçici çözümlerin nelere mal olduğu da ortada.

Burhanettin Kazanılmış hak diye bir hukuk kuralı yok mudur? Bu atamaları yapan öğretmenler değil Bakanlıktır ve belli bir ölçüt kullarak atamaları yapmış ve bu arkadaşlarımız da üç yıldır bu kurumlarda çalışmışlardır. Şimdi Bakanlık üç yıl Anadolu Lisesinde çalışan öğretmenine "sen Anadolu Lisesi"nde çalışmadın mı diyecek? Onların siciline bu üç yıl nasıl işlenecek? Bakanlığın yaptığı bir uygulamanın faturası öğretmenlere ödetilmeye çalışılıyor. Bunda büyük bir hukuksuzluk var. Bence bütün öğretmenler yargıya başvurup kazanılmış haklarını talep etmeliler.

Emel 2001-2004 yılları arsında Anadolu liselerine sınavsız atananlar çok mu hak ediyorlardı da atamaları iptal edilmedi? O zamanki atamaları iki sendika da dava etmedi.Onlar siyaseten uygun görüldü. Şimdi sınavsız atamaları haksızlık olarak görenler neden o zaman hak olarak gördü!!!. Bu sorun; sadece ve sadece sendikaların siyasi görüşlerinden, bakış açılarından kaynaklanıyor!!!.

Emel Biraz önceki yazımda tarih yanlış yazılmıştır. Doğrusu bu atamalar 2000-2002 yılları içinde yapıldı.

hacı çelik iptale uğrayan arkadaşlar korkmayın oraya sizi sınavsız alanlar sizi mağdur etmezler..bakın sınav zamanı geliyor bi zahmet sizde sınava giriverinde kazanıverinde okullara gidiverin.....

desiderada 2003- 2004 ve 2005 te Anadolu Lisesine öğretmen alımlarında başvuruda bulundum. 2003-2004 yıllarında benden kıdemli ve sicili benden iyi meslektaşlarım Anadolu liselerine geçtiler. 2005 yılınDa tekrar başvurdum. o YILIN bir tek fark vardı bakanlık yeni anadolu liseleri açtı.Açılan Anadolu Liseleri'ne de o okullarda görev yapanlar geçecek denildi ve daha sonra da bunu herkes başvurabilire çevirdi. 2005-73 genelgesiyle Anadolu Lisesi'ne seçildim. Kıdem ve sicil olarak da gittiğim okulda ilk sıradaydım. ŞİMDİ DEĞERLİ ARKADAŞLAR BİR TORPİL VARSA İSPAT ETMEK GEREKİR. BU İŞLERİ BİZ BİLİYORUZ DEMEKLE BİR ŞEY BİLMEZ İNSANLAR. DEĞERLİ MESLEKTAŞLARIMIN AĞIR İTHAMLARI , SEVİYESİZ YORUMLARI BİZLERİ YARALAMAKTA. ASLINDA DERDİMİZ ANADOLU LİSESİNDE ÇALIŞMAK ÇALIŞMAMAK DEĞİL. ŞAŞIRDIK, SUÇ İŞLEMEDİK, YANLIŞ YAPMADIK. AMA MESLEKTAŞLARIMIZ TARAFINDAN BU ŞEKİLLLERDE İTHAM EDİLİYORUZ. YAKIŞMADI BUNLAR... UZATTIM BİLİYORUM... AMA ŞUNU DA SÖYLEMEDEN EDEMEM... TÜRK BAYRAĞININ DALGALANDIĞI HER YERDE GÖREV YAPARIZ. LÜTFEN DAHA VİCDANLI VE SEVİYELİ OLALIM. SAYGILAR.

ALPER TUNGA YAV KARDEŞİM AHA İŞLER DÜZELDİ DİYORDUK Kİ GENE BAKAN SINAVSIZ ÜSTELİK OKUL KAPANMAYA İKİ AY KALA ATAMA YAPTI.İKİ YILDIR SINAV VARDI.YAV SENİN DERDİN NEY SENİN İŞİN YOK MU.BİLGİSİ ÇOK OLAN SINAVA GİRSİN EN İYİ OKULA ATANSIN.YAV ARTIK MÜSLÜMANIM DİYEREK BU HAKSIZLIKLAR VE TORPİLLER YAPILMASIN.

ALPER TUNGA BEN AND. LİSESİNE SINAVLA BU YIL ATANDIM .ŞUNU BELİRTİYİM.SINAVSIZ GELENLER 2006 VE 2007 DE YAPILAN SINAVLARI KAÇIRDILAR.BU DA ONLARA HAKSIZLIK.HATA BAKANLIĞIN HATASI.

halil Fikret Bey'e Cevap Sevgili arkadaşım. Senin ne düşündüğünü bilmem ama ben tüm samimiyetimle ve kalbimle diyorum ki beni hak etmediğim bir mevkiye layık görüp de oraya atamak isteseler ve ben de oraya o şekilde gideyim, öğretmenliğimden insanlığımdan ve kutsal bildiğim her türlü değerimden şüphe ederim. Kazanılmış hak deyip torpili meşru bir şeymiş gibi göstermeyelim. Umarım sorunuza cevap olmuştur.

Kürşat Atamaların iptal edilmesine kızan arkadaşlarımız var. Tabi ki doğru bir karar. Belki zararına dokunanlar olmuş olabilir ama yerinde...Kararın çıkartılmasını sağlayan sendikama, Türk-Eğitim-Sen e teşekkürler...

CENGİZ GALİBA ÖNCE MİLLİ EĞİTİM BAKANLĞINDAKİ BÜROKRATLARI SIKI BİR EĞİTİMDEN,SIKI BİR SINAVDAN GEÇİRMEK GEREKİYOR! YA HATA ÜSTÜNE HATA! BU KADAR DA OLMAZKİ! BAKANLIK BÜROKRATLARI ADETA STAJYER ÖĞRENCİ GİBİ!

Çetin Göğüş Ben de 2005 yılında atanan öğretmenlerdenim.yalnız 2000 yılında yapılmış olan anadolu liseleri öğretmen seçimi sınavını kazandım. (89 aldım )hasbel kader 2005 te atandım.bu tür durumları düşünmeden yorum yapan arkadaşları kınıyor;benim durumumda olanlarla görüşmek istiyorum . Teşekkürler

aynur arkaç son yapılan anadolu liselerine öğretmen seçme sınavına katılıp kazandımfakat 2008 deki atamalara başvurum kabul edilmedi sınava bile girmeyenler atandı bu çok haksızlık iptal kararı çok doğruduronlarda bizahmet sınava girsin hak etsin

aynur sınava girdim atanamadım torpilim yokki büyük haksızlık iptal kararı çok doğru hata meb in.sınava girenlerden almalıydılar

özgür sınav 28 haziranda çalışınnnnn

teacher 35 Ben de kararı yerinde buluyorum çünkü herkes hakettiği yerde olsun...tek yanlışlık bence önce böyle bir karar çıkarıp sonradan geri dönenlerde..o insanları da umutlandırmaya hakları yoktu..zaten sistemimiz yeterince yazboz tahtasına dönmüş durumda..alıştık artık ...bu arada bu yılki sınav tarihi hakkında bilgisi olan varmı?? bizim okula nedense haber son gün ulaşıyor ve 2 yıldır kaçırıyorum..teşekkürler..

sapiens Afedersiniz sevgili meslektaşlarım, nasıl bir sınav bu? içeriği ne? neyi ölçüyor? Zeka seviyesi biraz yüksek olan öğrencilere ders verecek öğretmen seçimi ile ilgili bir sınav mı yoksa?

Önceki Yorumları Göster

İçerikle ilgili 34 yorum yazılmış.

Son Eklenen Eğitim Haberleri

Okullardaki Kılık Kıyafet Yönetmeliği Değişti

Okullardaki Kılık Kıyafet Yönetmeliği Değişti

Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Okullardaki Öğrencilerin Kılık Kıyafetlerine Dair Yönetmelikte değişiklik yapılması hakkındaki yönetmelik Resmi Gazetede yayımlandı. Resmi Gazetede yayımlanan değişikliğe göre; ilkokul, ortaokul ve liselerde öğrenciler için okul kıyafeti, okul-aile birliği yönetim kurulunun ve ikinci dönem başında yapılacak öğretmenle Devamını Oku

Öğretmenlik Mesleği Kanunu Neler Getirecek?

Öğretmenlik Mesleği Kanunu Neler Getirecek?

Mesleği Kanunu Teklifi, TBMM Genel Kurulunda oy çokluğuyla kabul edilerek yasalaştı. Kanuna göre, eğitim öğretim hizmetlerini yürüten öğretmenlerin seçilmeleri, yetiştirilmeleri, atanmaları, hakları, ödev ve sorumlulukları, ödül ve cezaları, kariyer basamaklarında ilerlemeleri ve öğretmenlik mesleğine ilişkin diğer hususlar ile Milli Eğitim Akademi Devamını Oku

Öğretmenlik Mesleği Kanunu Yasalaştı

Öğretmenlik Mesleği Kanunu Yasalaştı

Milli Eğitim Akademisinin kurulması, görevleri, teşkilat yapısı ve personeline ilişkin konular düzenleyen Öğretmenlik Mesleği Kanunu Teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı. Kanuna göre, eğitim öğretim hizmetlerini yürüten öğretmenlerin seçilmeleri, yetiştirilmeleri, atanmaları, hakları, ödev ve sorumlulukları, ödül ve cezaları, kari Devamını Oku

Okula uyum haftası yarın başlıyor

Okula uyum haftası yarın başlıyor

3 aylık yaz tatilinin ardından 2 Eylül Pazartesi günü okul zili, okul öncesi ve birinci sınıf öğrencileri için çalacak. Minik öğrenciler için uyum haftası başlayacak. Bu süreçte anne babaların rolü de önem kazanıyor. Uzmanlar, okula karşı motive edici konuşmaların uyum sürecini hızlandıracağını söylüyor. Okul öncesi ve birinci sınıf öğrencileri için 2 Devamını Oku

2024 MEB yeni eğitim öğretim yılı hazırlık genelgesi

2024 MEB yeni eğitim öğretim yılı hazırlık genelgesi

Millî Eğitim Bakanlığı (MEB) yeni eğitim öğretim yılı hazırlık genelgesini yayımladı. Genelgeye göre ilkokullarda sınav saati kaldırıldı. Telefon yasağı devam edecek. Ölçme yaklaşımı yerine, süreç odaklı ölçme ve değerlendirme uygulamaları benimsenecek. Dağıtımı yapılan ders kaynakları dışında kaynak aldırılmaması için önlem alınacak. Millî Eğitim Devamını Oku

Anadolu Liseleri'nde atama iptali krizi

Eğitim Haberleri Ana Sayfa