MEB'den öğretmenleri yakından ilgilendiren değişiklikler
MEB'den öğretmenleri yakından ilgilendiren değişiklikler
Milli Eğitim Bakanlığı, ilköğretimde öğrenci ve öğretmenleri yakından ilgilendiren değişiklikler yaptı. Düzenlemeye göre 'seçmeli yabancı dil' dersinde öğrencilere not verilmeyecek.
Özürlü öğrenciler istedikleri okula kayıt ve nakil yaptırabilecek. Öğretmenler öğrenci notlarını 'mürekkepli kalemle, silinti ve kazıntı olmadan öğretmen not çizelgesi'ne yazmak zorunda olmayacak. Proje ve performans ödevlerini öğretmen değil öğrenci saklayacak.
İlköğretim Kurumları Yönetmeliği'ni değiştiren bakanlık, sistemi e-okul'a uyarlayan düzenlemeler yaptı. Öğrenci notlarının elle yazılması uygulaması ve 'öğretmen not çizelgesi' kaldırıldı. Her öğretmenin tutmakla zorunlu olduğu 'not çizelgesi' öğretim yılı başında okul yönetimi tarafından sağlanıyor, mühürlendikten sonra imza karşılığında öğretmene veriliyordu. Çizelgeye notların 'mürekkepli kalemle silinti ve kazıntı olmadan' yazılması gerekiyordu. Her öğretmenin istendiği zaman müdüre veya denetim yetkisine bu çizelgeyi göstermesi gerekiyordu. Bir öğretim yılı saklanması zorunlu olan çizelgeler uygulamadan kaldırıldı. Artık öğretmenler öğrenci notlarını doğrudan e-okul sistemine internet üzerinden yazacak.
Bugüne kadar yabancı dil dersi dışındaki seçmeli dersler notla değerlendirilmiyordu. Artık 'seçmeli yabancı dil' dersinde de öğrencilere not verilmeyecek. Nakillerde sorun çıkarması ve Seviye Belirleme Sınavı'nda dikkate alınan puan hesabında bu dersi seçmeyen öğrenciler aleyhine bir durumun söz konusu olması 'seçmeli yabancı dil' dersinin ayrıcalığını kaldırdı. 'Müfredatında notla değerlendirileceği' yazsa da seçmeli derslerin hiçbirinde öğretmenler öğrencilere not veremeyecek.
Her öğrencinin kendi mahallesindeki okula kayıt yaptırma zorunluluğu sebebiyle sıkıntılar yaşayan özürlü çocuklara da istedikleri okula kayıt yaptırabilme imkânı getirildi. Buna göre şehit ve muharip gazi çocukları için tanınan 'istedikleri ilköğretim okuluna' kayıt ve nakil yapabilme istisnasına 'özel eğitime ihtiyacı olan çocuklar' da eklendi. Böylece mahallesindeki okulda özürlü çocuğuna uygun eğitimin verilemeyeceğini düşünen veliler, kendi tespit ettikleri okullara kayıt yaptırabilecek. Bu şekilde bazı okul müdürlerinin özürlü çocukları okula kaydetmek istememesinin de önüne geçilmiş olacak.
Projeleri öğrenci saklayacak
Öğrencilerin proje ve performans ödevlerinin okul tarafından bir yıl saklanması uygulamasına da son verildi. Yeni müfredatla ortaya çıkan ve boyutları büyüyen ödevlerin muhafazası okulda yer sıkıntısına sebep oluyordu. Yeni uygulamada proje ve performans görevleri, öğretmence değerlendirildikten sonra öğrenciye iade edilecek ve öğrenci tarafından ders yılı sonuna kadar saklanacak. Ayrıca okul öncesi ve özel eğitim sınıfı öğretmenleri ile rehber öğretmenlere nöbet görevi verilmeyecek.
İbrahim Asalıoğlu / Zaman
tarihli haber
Dersimiz.com Haber
memin bizim rehber öğretmen hiç çalışmıyor ki bari nöbet tutsun...zaten rehber öğretmen işleri bize yaptırıp kendisi sadece değerlendiriyor...tüm çizelgeleri müdürün emriyle bize yaptırtıyor...adalet nerde?
mertturk Rehber öğretmen bizim okulda da çalışmıyor.iki haftada bir çalışma anketleri hazırlıyor.Onlar da zaten bilgisayardan hazır indiriyor.Haftanın beş günü oturuyor.Üstelik öğrenci sorunlarıyla uzaktan yakından ilgisi yok.Haftada oturarak 18 saat ek ders alıyor.Eğer tekrar öğretmenlik mesleğini seçersem rehber öğretmeni olacağım.
candan aynen size katılıyorum. bizim okulumuzdaki rehber öğretmenimizde asla ve asla üzerine dişen hiçbir çalışmayı yapmıyor.Hatta odasında bile oturmuyor.Öğrencilerimizi odasına gönderiyoruz, çocukları arkamızla sende birşey yok yavrum deyip, sınıfa geri yolluyor.Rehber öğretmenleri görevlerini yapmaya davet ediyorum
Kemal Arkadaşlar ders zili çaldıktan sonra derse gidiyorsanız eleştiri yapabilirsiniz.40 kişilik bir sınıfta derse geç girdiğiniz her dakika 40 kişinin 40 dakikası oluyor.Önce kendimiz işimizi yapalım sonra rehber öğretmenleri eleştirelim.Şikayetlerinizi okul idarenize dilekçe ile sunabilirsiniz.Yönetmelik gayet açık.Sosyal Bilgiler Öğretmeni...
mustafa arkadaşlar zaten rehber öğr. görevini tam yapsada fazla görevi olmadığı için bir şey yapmıyor gözüküyor. işin doğrusu biz şimdiye kadar hiç anket doldurmadık yılın başında kitap halinde çıktı verildi o kadar.
asabi arkadaşlar, rehber öğretmenlerin çalııp çalışmaqdığından ziyade, mebin onları ayrıcalıklı öğretmen sıfınıa alması bence tartışılmalı. meb resmen rehber öğrt daha değerlidir daha önemlidir diyor ve 15 saat olan ek derslerini 18 saate çıkarıyor. branş ve sınıf öğretmenleri de özellikle branş öğretmenleri 15 saati tamamlamak için uğraşıyor. mebin bu zihniyetini anlamak mümkün değil. ayrıca 30 saat derse gireb matematik fizik kimya veya edebiyat öğrt. ile rehber öğrt. acaba aynı oranda mı yoruluyorlar. rehber öğrt. en fazla bilgisayarın tuşlarına basmaktan yorulyor. aktif ders anlatan öğrt. anası ağlıyor. zar zor anca 10 -12 saat ek ders alıyor. bu nasıl adalet sistemi yaaa. yuh olsun. hakkımı helal etmiyorum.
takatuka evet bende katılıyorum .bizim okulda rehberlik sayesinde tek değişen şey kendi göeğinin çapı
ADİLVAHAPOĞLU Öğretmen not çizelgesinden ,değişen İ.Ö.yönetmeliğinin son sayfasındaki,tutlaca defter-dosya ve çizelgeler bölümünde bahsedilmektedir.Bu nedenle kaldırıldığını zannetmiyorum.
natik valla yorumlara katılmamak imkansız.aynen katılıyorum...
mustafa örs Okul öncesi öğretmenleri çok fazla mı çalışıyor ki onlara nöbet verilmeyecek.Çocuklarla ablaları bakıyor...
metin Rehber öğretmen aslında okul için çok önemlidir. Okul müdürü nasıl yararlanacağını bilmez ve onlardan talepte bulunmazsa stand by moduna geçerler ve bilgisayarda yemek tarifi fal dışında başka şeylerle ilgilenemeyebilirler. Tabi bu onların suçu değildir.
Bir rehber öğretmen olarak yukarıdaki eleştirilere katılmadığımı söylemek zorundayım.Ben de derslere giriyorum.Derse girmek marifet değil,marifet o sürede öğrencilerimize yaptığımız katkılardadır.Kaç öğretmen hakkını vererek derste dersini yapıyor,derse zamanında giriyor,soru çözüyor,doğru soru çözüyor,kendini geliştiyor
tufaqn Rehberliği sınıf öğretmenleri yapıyor zaten.Onların yaptığı kendisine tahsil edilen odada çay içip tv izlemek;18saat ücret almak.Nöbet mi başka işin yok mu senin!!!
htckoc Bir insanın kendini başkasını karalayarak aklamaya çalışması ne ilginç. Biz bütün öğretmenler sınıflara geç gider, derste soru çözmez, ol ki çözersek de yanlış çözeriz zaten... Seni de öyle yetiştirdik. Sen de eğitim hatasısın herhalde.
sosyal rehber öğretmenler nöbet tusun öğrenci davranışlarını daha iyi gözlemler masa başında bu iş olmaz
ali MEB'in rehber konusuna muhakkak çare bulması gerekiyor.Okullarda odalarında oturmaktan başka iş yapmıyorlar.Benim anam ağlıyor öğrencilere yararlı olayım diye, bir de nöbet olunca bitik duruma düşüyoruz. Bence nöbet tutmalılar ve çalıştırılmalılar..
ne öne mi var? rehber öğretmenlerle ilgili yorumlarınıza katılıyorum.kesinlikle rehber öğretmenlere verilen ek ders kaldırılmalı.rehber öğretmenler olalı beri okullardaki sorunlar arttı.ayrıca 4 ve 5. sınıf öğretmenlerine ödenen ek ders de verilmemeli. meb uyuyor mu?
bayramkutlu rehber öğretmenleri yatarak para kazanıyor bir fonksiyonlarıda yok her şey kagıt üzerinde eşitlik istiyoruz
uğur sarı Bizim rehber öğretmen okula saat ona doğru gelir.Gevezeliği maharet sanır.Çenebez.İdarecileri kandırır.Arkadaş çevresi en geyik kişilerdendir.Çalışkan ve özverili öğretmenlerle arası iyi değildir.Öğrenciler onun rehber öğretmeni olduğunu bile bilmez.Okuldan ikide ayrılır.Dışarıda simit saraylarında geyik arkadaşları vardır.Gezer durur.Bütün işleri öğretmenlere yaptırır.Sahtekardır.Bu durum benim kafamda rehber öğretmen imajı olarak kaldı.Umutsuzluğa kapıldım.Bunların hepsi mi böyle diye.Üç okuldur bu tipler hep böyle.Bakanlık bu konuyu bir araştırmalı.
ŞEVKET Rehber öğretmen dendiği zaman zihnimde şöyle bir imaj beliriyor:yatarak maaş alan kişi,rehber öğretmen öğretmenlere yaptırtdığı üç beş uyduruk anket dışında ne yapıyor ki! Rehber öğretmenler konusuna hassasiyetle eğilmeli ve bu öğretmenler çalıştırılmalı... bu arada ben branş öğretmeniyim rehber öğretmenin benimle aynı ücreti alması anayasanın eşitlik ilkesine aykırı...
isa valla oturmuşsunuz rehber öğretmenleri tartışın bakalım hiç acaba kendinizi değerlendirdinizmi. bu şekilde ayrıcalık falan diyen ve kendi işine bakmayan eleştirmek zorunda hisseden öğretmenlere şunu diyebilirim ancak hani bir hastalık vardır dissosyetif kişilik bozukluklarında depersonalizasyon da olduğu gibi olayı siz yaşarsınız ama başkası yaşıyormuş gibi dışardan izlersiniz. ne derseniz deyin tabiki rehber öğretmenler değerli tüm rehber öğretmenler değerlidir çünkü öz saygıları yüksektir hayata farklı bakar ve her insanın göremediği farklı şeyleri farklı bakış açılarıyla fark edip analiz edebilirler diğer öğretmen arkadaşlar diyorum ama bunun içinde tüm öğretmenler yok sadece kendini bilmezlere lütfen eleştirilerinizi yaparken aynanın karşısında bir dakika kendinizi inceleyin saygılarımla rehber öğretmen ve psikolojik danışman
OKURSAN TANIRSIN BENİ YIL 1993. KONYANIN GÜZEL BİR İLÇESİNDE BİR DELİKANLI. yİNE O DELİKANLININ ÜNİVERSİTE 1. SINIFINDAKİ ARKADAŞI. ÖSS TERCİH ZAMANI .ÜNİVERSİTELİ ABİ DİYOR Kİ; YA GEL ARKADAŞ YAZ ŞU PDR'Yİ. yOK DİYOR BİZİM YAĞIZ ANADOLU DELİKANLISI. yAZ YAZMAM. yAZ yAZMAM. NEYSE EN SONUNDA BURNU KAFDAĞI KADAR YÜCE OLAN BU YAĞIZ ANADOLU DELİKANLISI E SON TERCİHE , SELÇUK PDR Yİ YAZAR.GERÇİ ONA KALSA O KADAR AŞAĞILARA DÜŞMEYECEK TURNAYI 1. TERCİHTEN VURACAK, UĞRAŞMAYACAK ALEMİN VELETLERİNİN DERTLERİYLE.ÖSS AÇIKLANIR, BİZİM DELOĞLAN EN SON TERCİHİN KUYRUĞUNUN EN SON GILINDAN SELÇUK PDRYE GİRER. KÖYÜNDE ÇADIRLAR KURULUR, 40 GÜN 40 GECE EĞLENCELER TERTİPLENİR, KAZANLAR DOLUSU YEMEKLER YENİR, KOVALAR DOLUSU AYRAN VE ŞERBETLER İÇİLİR. dERKEN DEDEM PORKUT( DEDE KORKUT'A HÜRMETSİZLİK OLMASIN DİYE DEĞİŞTİRDİM.) GELİR , BOY BOYLAR , SOY SOYLAR.BİR SÖZ ALIR GÜZELİM OVASINI KONYAMIN. FALANCANIN OĞLU FİLANCA KONYA TIPI KAZANDI DERLER. BİZ SUSARIZ, BİZ YUTARIZ. BİZİM KAROĞLAN OKULA BAŞLAR VE KAZASIZ BELASIZ BİTİRİR. AMA DOKTOR DEĞİL ÖRTMEN OLUR. çÜNKÜ KAROĞLAN EĞİTİM FAK. PDR 'DE OKUMUŞTUR.
bcde Rehber öğretmenlerle ilgili yorumlara katılıyorum. Okula geç gelip bütün gün öğretmen ve idareci odalarında geyik muhabbetler yapmak dışında bir iş yaptıklarını görmedim. Bazıları işi abartıp okulda her türlü malın pazarlamasını yapıyor. Yazık verilen ücrete böyle adaletsizlik olur mu?
OKURSAN TANIRSIN BENİ BÖLÜM -2:
BİZİM KARAYAĞIZ ANADOLU DELİKANLISI REHBER ÖĞRETMEN OLMUŞ VE KÖYÜNE DÖNMÜŞTÜR.LAKİN BİR GARİPLİK VARDIR.SIRTINDAKİ SEMER DEĞİŞMİŞTİR SADECE. AMA ONDA BİR ŞEYLER BAKİ KALMIŞTIR.BURUN BİRAZ DAHA YUKARILARA KALKMIŞ, YAKLAŞIK 1.65 OLAN BOYUNA BAKMADAN İNSANLARA DAHA BİR YUKARIDAN BAKAR OLMUŞTUR. BİZİM DELİANNI ÇIKTIĞI YERİ DE BEĞENMEZ OLMUŞTUR.CANININ İSTEDİĞİNE SELAM VERMİŞ, İSTEMEDİĞİNE SELAM VERMEZ OLMUŞTUR. HATIRLATIRIM , KENDİSİ İNSAN İLİŞKİLERİNİ ESAS ALAN, İNSAN İLİŞKİLERİNE VE TOPLUMUN HER KESİMİNE OLUMLU BAKIŞ GELİŞTİRMEYİ DÜŞÜNMESİ GEREKEN BİR EĞİTİM DALINDA EĞİTİM GÖRMÜŞ VE BU ALANDA KENDİLERİNE LİSANS DİPLOMASI TAKDİM EDİLMİŞ BİR PSİKOLOJİK DANIŞMA VE REHBERLİK ÖĞRETMENİ OLMUŞTUR.MASAL BU YA ATAMALAR YAPILMIŞ, KENDİ MEMLEKETİNE GÜYA HİZMET ETSİN DİYE DEVLET-İ ALİDEN DE MAAŞ BAĞLANMIŞTIR. ANCAK NE BURUN BİR CM AŞAĞILARA İNMİŞ NE DE ASLI İLE İLGİLİ BİR MÜSBET BİR HAL VAKİ DEĞİLDİR. BU DELİANNI HALEN BİR OKULDA GENÇLERİN PROBLEMLERİNİ ÇÖZMESİ İÇİN KENDİSİNE NASBEİLEN BİR MAKAMI MEŞGUL ETMEKTEDİR.BURNU AŞAĞILARA İNSE BELKİ YURDUM İNSANI ONDAN FAYDALANABİLECEK, HALKIN İÇİNE GİRSE BELKİ BİR ŞEYLERİN KENDİSİ DE FARKINA VARACAKTIR. NERDEEEE.... BU KAROĞLAN BİR OLDUM PİR OLDUM DÜŞÜNCESİ İLE YANMADAN PİŞMEDEN OLMANIN DERDİNDEDİR.DE GİDİM DE MAKAMINDA BİR OF ÇEKER, ONDAN VE ONUN GİBİLERDEN MEDET UMAN GENÇLİĞE YANARIM.HALBUKİ O BÖLÜM VE O BÖLÜMDEN MEZUN İNSANLARA HEM OKULLARDAKİ ÖĞRENCİLERİN , HEM ÖĞRETMENLERİN HEM DE TÜM TOPLUMUN İHTİYACI VARDIR. HELE DE GÜNÜMÜZDE GENÇLER,HOCALARA HACILARA DEĞİL DE REHBERLİĞİ GERÇEKTEN YAPAN DEĞERLİ ÖĞRETMENLERE İHTİYAÇ DUYUYORKEN. AYNI BÖLÜMDEN 1994 SENESİNDE MEZUN OLAN BİR DEĞERLİ ARKADAŞI DA, KÜTAHYALI EYÜP KIRTAY'I TANIDIKTAN SONRA ( Kİ İLK ÖĞRETMENLİĞİNİ ŞIRNAK'TA YAPMIŞ BU DEĞERLİ REHBER ÖĞRETMENİ SEVGİYLE VE SAYGIYLA YAD EDERİM) İNANIN NE İŞİ VAR BU KAROĞLANIN BU MESLEKTE DİYE ÇOK DÜŞÜNMÜŞÜMDÜR.
MASAL YA DA İBRET HİKAYESİ , NE DERSENİZ DEYİN.BEN ÜSTÜ KAPALI OLSA DA İKİ AYRI PORTREYİ ANLATMAYA ÇALIŞTIM. ÇÜNKÜ BEN DE BİR BABAYIM. ÇÖZÜMSÜZLÜĞÜN NE OLDUĞUNU 6. SINIFA DEVAM EDEN EVLADIMDAN BİLİYORUM.BEN KALKIP DA BİR REHBER ÖĞRETMENE DEĞİL DE CAMİ İMAMINA MI GİDEYİM.
NEYSE MASALIN SONUNDA GÖKTEN ÜÇ ELMA DÜŞTÜ. BİRİ GERÇEKTEN REHBERLİK YAPAN REHBER ÖĞRETMENLERİN BAŞINA , BİRİ ÖZELLİKLE EYÜP KIRTAY ABİMİN BAŞINA , BİRİ DE ,MASA BAŞINDA BURNU HAVADA KAROĞLANLARIN BAŞINA.
Hikmet 18 YILLIK LİSE ÖĞRETMENİYİM. Sınıf öğretmenleri rehber öğretmenin yapacağı bütün işleri onlardan daha bilinçli ve hakkıyla yapma gayreti içindedir.Akşama kadar bilgisayar başında boş vakit geçiren ve haketmediği halde full ücret alan bu bankamatik rehber öğretmenleri bakanlık farklı alanlarda değerlendirirse aldıkları maaşları o zaman belki hakederler diye düşünen yüzlerce öğretmenden birisiyim.OKULLARDA ÖĞRETMEN VE ÖĞRENCİLER YAPILACAK BASİT BİR ANKETLE DÜŞÜNCELERİMİZİN NEKADAR DOĞRU OLDUĞUNU GÖREBİLİRSİNİZ.Saygılarımla.
Önceki Yorumları GösterYorumlar Yükleniyor...
İçerikle ilgili 27 yorum yazılmış.
Son Eklenen Eğitim Haberleri
Öğretmenlik Mesleği Kanunu Neler Getirecek?
Mesleği Kanunu Teklifi, TBMM Genel Kurulunda oy çokluğuyla kabul edilerek yasalaştı.
Kanuna göre, eğitim öğretim hizmetlerini yürüten öğretmenlerin seçilmeleri, yetiştirilmeleri, atanmaları, hakları, ödev ve sorumlulukları, ödül ve cezaları, kariyer basamaklarında ilerlemeleri ve öğretmenlik mesleğine ilişkin diğer hususlar ile Milli Eğitim AkademiDevamını Oku
Öğretmenlik Mesleği Kanunu Yasalaştı
Milli Eğitim Akademisinin kurulması, görevleri, teşkilat yapısı ve personeline ilişkin konular düzenleyen Öğretmenlik Mesleği Kanunu Teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı.
Kanuna göre, eğitim öğretim hizmetlerini yürüten öğretmenlerin seçilmeleri, yetiştirilmeleri, atanmaları, hakları, ödev ve sorumlulukları, ödül ve cezaları, kariDevamını Oku
Okula uyum haftası yarın başlıyor
3 aylık yaz tatilinin ardından 2 Eylül Pazartesi günü okul zili, okul öncesi ve birinci sınıf öğrencileri için çalacak. Minik öğrenciler için uyum haftası başlayacak. Bu süreçte anne babaların rolü de önem kazanıyor. Uzmanlar, okula karşı motive edici konuşmaların uyum sürecini hızlandıracağını söylüyor.
Okul öncesi ve birinci sınıf öğrencileri için 2 Devamını Oku
2024 MEB yeni eğitim öğretim yılı hazırlık genelgesi
Millî Eğitim Bakanlığı (MEB) yeni eğitim öğretim yılı hazırlık genelgesini yayımladı. Genelgeye göre ilkokullarda sınav saati kaldırıldı. Telefon yasağı devam edecek. Ölçme yaklaşımı yerine, süreç odaklı ölçme ve değerlendirme uygulamaları benimsenecek. Dağıtımı yapılan ders kaynakları dışında kaynak aldırılmaması için önlem alınacak.
Millî Eğitim Devamını Oku
Açık öğretim liselerine geçişte yeni kurallar
Milli Eğitim Bakanlığı, örgün öğretim liselerinden açık öğretim liselerine geçişle ilgili maddede değişiklik yaptı. Yeni yönetmelik 13 Ağustos tarihli Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi.
* Yapılan değişikliğe göre, anne veya babası vefat eden, Sosyal Hizmetler Kanunu kapsamında hakkında koruma kararı verilen veya koruyucu aile yanına yerleDevamını Oku
MEB'den öğretmenleri yakından ilgilendiren değişiklikler