Eğitim Sitesi

Meslek Yüksek Okullarına sınavsız giriş kaldırıldı

Meslek Yüksek Okullarına sınavsız giriş kaldırıldı

Meslek Yüksek Okullarına sınavsız giriş kaldırıldı Mesleki ve teknik yükseköğretimin yeniden düzenlenmesi ve "Farabi Değişim Programı" ile ilgili alınan kararların açıklanması için YÖ K'te basın toplantısı düzenlendi.



Mesleki ve teknik yükseköğretimin yeniden düzenlenmesine ilişkin YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Durmuş Günay bir sunum yaptı.

Günay'ın verdiği bilgiye göre, dört yıllık lisans eğitimi veren "Endüstriyel Sanatlar Eğitim Fakültesi", "Mesleki Eğitim Fakültesi", "Mesleki ve Teknik Eğitim Fakültesi", "Teknik Eğitim Fakültesi", "Ticaret ve Turizm Eğitim Fakültesi" kapatılacak. Kapatılan fakültelerin bulunduğu üniversite bünyesinde, alanlarında meslek elemanı yetiştirmek ve aynı zamanda kapatılan fakültelerin işlevini yerine getirmek üzere 3 tip yeni fakülte kurulacak.

Bünyesinde teknik eğitim fakültesi (TEF) veya mesleki ve teknik eğitim fakültesi (MTEF) bulunan üniversitelerin bu fakültelerinin kapatılıp yerine "Teknoloji Fakültesi"; mesleki eğitim fakültesi (MEF) bulunan üniversitelerin bu fakültesinin kapatılıp yerine "Sanat ve Tasarım Fakültesi", bünyesinde ticaret ve turizm eğitimi fakültesi (TTEF) bulunan üniversitelerin bu fakültelerinin kapatılarak yerine "Turizm Fakültesi" kurulmasına, "Endüstriyel Sanatlar Eğitim Fakültesi" bulunan üniversitenin bu fakültesinin kapatılmasına karar verildi.

Yeni kurulacak fakülteler, kapatılan fakültelerin eşiti olan fakülteler olmayacak. Bu fakülteler, uygulama bilgi ve beceri niteliği yüksek elemanlar yetiştirecek. Mesleki ve teknik ortaöğretimin öğretmen ihtiyacı, kurulacak fakültelerin veya diğer fakültelerin mezunlarından 1 yıl (2 yarıyıl) pedagoji eğitimi görerek pedagoji sertifikası alanlar tarafından karşılanacak.

Mühendislik fakültesi mezunları mesleki ve teknik ortaöğretime öğretmen olmak istedikleri takdirde, ilgili mühendislik teknolojisi programının uygulama farkını tamamlamak (veya alanında belirli bir süre uygulama deneyimi kazanmak) ve pedagoji eğitimi almak koşuluyla öğretmen olabilecek.

Kapatılan fakültelerin öğrencileri, bulundukları fakültenin giriş ş artlarına tabi olacaklar. Giriş şartları çerçevesinde eğitimlerini tamamlayacaklar. Bu fakültelerin öğretim elemanlarının, yeni kurulan fakülteler ile üniversite bünyesindeki diğer fakültelerin uygun birimlerine kadroları ile birlikte aktarılacak.

Yeni kurulacak fakültelerin eğitimleri fakültede yapılan "okul eğitimi" ile iş yerinde yapılan "iş yeri eğitimi"nden oluşacak. Öğrenciler fakültede 7 yarıyıl okul eğitimi ile 1 yarıyıl ve yaz tatili döneminde 72 iş gü nü eğitimi alacak.

Türkiye'de ilk olarak kurulacak "Teknoloji Fakülte"leri için bu tür fakültelerin bulunduğu ülkelerde öğretim elemanları yetiştirilecek.

Mesleki ve teknik eğitimin planlanması ve koordinasyonu amacıyla YÖK bünyesinde "Mesleki ve Teknik Eğitim Koordinasyon Merkezi" kurulacak. Bölüm ve programları uluslararası eğitim alanı ve meslek sınıflandırmalarına göre yeniden adlandırılarak düzenlenecek.

Meslek yüksek okullarında (MYO) yılda 2 yarıyıl olan mevcut eğitim-öğretim, yılda 3 yarıyıl olmak üzere toplam 6 yarıyıl olarak düzenlenecek. Toplam 6 yarıyılın 3 yarıyılı "okul eğitimi" ve diğer 3 yarı yılı "işyeri eğitimi" şeklinde düzenlenecek.

Eğitim-öğretimin yarısı okul diğer yarısı da iş yeri eğitimi olmak koşuluyla, bir yılda 3 yarıyıllık eğitime ne zaman geçileceği ve okul eğitimi ile iş yeri eğitiminin hangi düzende yapılacağı, MYO'nun bulunduğu bölgenin iş yeri eğitim imkanları, iklim şartları ve diğer eğitim imkanları göz önüne alınarak MYO ve bağlı bulunduğu üniversitenin önerisi ve YÖK'ün kararıyla belirlenecek.

MYO'lar, 2011 yılının sonuna kadar tüm programlarında, iş yeri e ğitiminin ilgili sektör kuruluşlarında yapılmasına öncelik vermek kaydıyla bu yeni sisteme geçmiş olmaları gerekecek.

MYO öğrencilerine iş kazası ve meslek hastalıklarına karşı sigorta yapılacak. İş yeri eğitimi esnasında asgari ücretin 1/3'ü oranında ücret ödenecek. Sigorta kamu kaynaklarından, öğrenciye ödenecek ücret ise iş yeri eğitiminin yapıldığı kuruluş tarafından karşılanacak.

MYO'ların işgücü piyasası ile ilişkilerini güçlendirmek ve sürdürülür kılmak amacıyla, her üniversite bünyesinde MYO'lara yönelik bir "Danışma Kurulu" ile MYO bünyesinde her bir program için bir "Danışma Komitesi" oluşturulacak.

Eğitimde, kaliteyi arttırmak amacıyla, başarıyı ve niteliği teşvik eden filtreler konulmasına bu nedenle, MYO'larına sınavsız girişin kaldırılmasına karar verildi. MYO'larda mevcut kontenjan imkanını değerlendirmek üzere, belli bir ge çiş süreci boyunca, MYO'lara girişte meslek liseleri için giriş taban puanına esneklik getirilecek.

Bu okulların programlarının müfredatları sektör taleplerini göz önüne alınarak düzenlenecek.

MYO'lardan lisans programlarına dikey geçiş yoluyla, dikey geçiş sınavlarında başarılı olmak koşuluyla, lisans programı giriş kontenjanı nın yüzde 10'u kadar öğrenci kabul edilecek. Hangi lisans programına hangi MYO programından dikey geçiş yoluyla öğrenci kabul edileceği YÖK tarafından belirlenecek.

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Günay, "sınavsız geçi ş kaldırılması" ile ilgili bir soru üzerine, "sınavsız geçiş kaldırılacak, bir sınav mutlaka yapılacak ama bunun tarzını, taban puanını düşünüyoruz" dedi.

Günay, bir başka soru üzerine, teknik eğitim fakültelerinde öğrenci olanların fakülteye girdikleri şartlarda, unvanda mezun olacaklarını belirterek, "Fakat bunlar yeni kurulacak fakültelerin diplomalarına sahip olmak istedikleri takdirde nasıl bir eğitim alacakları yeni bir yönetmelik hazırlanacak" yanıtını verdi.

Yükseköğretim kurumları arasında öğrenci ve öğretim üyesi değişimini öngören "Farabi Değişim Programı" ile ilgili sunum ise YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Berrak Kurtuluş tarafından yapıldı.

Buna göre program, devlet, vakıf üniversitelerini, yüksek teknoloji enstitülerini, vakıf meslek yüksekokullarını, askeri yükseköğretim kurumlarını, polis teşkilatına bağlı yükseköğretim kurumlarını kapsayacak.

Uygulama takviminin daha sonra belirleneceği programda, öğrencilere ek burs, öğretim üyelerine ise özel ek ders ücreti sağlanacak.

Öğrenci değişiminden bütün öğrenciler yararlanabilecek. Öğ rencilere en az 1, en çok 2 dönem öğrenim hakkı verilecek. Öğretim üyesi hareketliliğine de tüm öğretim üyeleri katılabilecek. Öğretim üyelerine 1 ya da 2 dönem ders verme imkanı verilirken, öğretim üyelerine 10 katına kadar ek ders ücreti ödenecek.

tag

tarihli haber

  

sibel ınsanların hakkı yenıyor onca ınsan sınava alınmadı ve 1 sene bosa gıtmesın sızde ögrencı oldunuz neden hak yıyorsunuz bu konu hakkında ıse onca ınsan unıversıteye gıdemıcek 1 yıl kaybı olcak bu yuzden gecıs hakkımızı talep edıyoruz lutfen bunu dıkkate alınız

Mağdur ya artık kesin bi karar verin yaa lütfen bizi düşünün kalrılmasın lütfeeeennnn :((

Bahadır Arkadaşlar bimeri arıyalım 150 isyanımızı isteklerimizi öneeimi kısacası kalkmaması gerektigini anlatalım

Mert Eğer 2 SENELİK ÜNİV. KALDIRISANIZ TEKKİŞİ BEN BİLE OLSAM KUL HAKKI YEDİNİZİÇİN SİZE HAKIMI HELAL ETMEM ÖBÜR DÜNYADA DA BEN GÜLERİM HAKIM HELAL OLMASIN KALKARSA 2 SENELİK

Ali ya bu nasıl bir haksızlıkdır ya ben meslek lisesinde okuyorum Puanım yuksek olması sebebıyle inşaat bölümüne ATP(Anadolu Teknik Programındayım ve biz su anda meslek liselerinden fazla ders ve kültür dersleri göruoruz biz 4 saat fızık 4 saat kımya gorurken onlar görmuo ya bu haksızlık ya niye kurulu ozaman teknık lıseler ya kaç bin kişiyi senelerce bu uygulamayla mezun ettiniz şimdi siz bu haksızlığa sebeb olursanız bize haksızlık yapmıs olmazmısınız ya abi canınızın sıkıntısından ne yapsak ta mğrencıleri yıpratsak ne yapsakta sunu bunu zartı zurtu kaldırsak dıonuz neymıs kalkınca egıtım sevıyesı yukselcekmıs arkada kaç milyon gelecek nesiliz ve siz bu 2 seneliği kaldırmakla çok yanlış yaptınız aynısı bu sene polisliktede oldu 10.000 polıs alımı yapıldı lise mezunu olan gırebılır dıe ondan herkesı 270 puanla mulakatlarla aldınız bizede öle yapcaksınız derdınız ya sizin öğrencılerle ben şimdi teknık liseyı okumayım ozaman ben planımı 2 senelık uzrıne kurupta teknık liseyi sectım niye ben enamiyim meslek lisesinden daha fazla kültür dersi görcem hemde 2 senelık unuverstem olmuycak kaç kişinin hakını yediniz bunu düzeltin yani

nur Sinavsiz geçiş hakkı kalkmasin

Mehmet Yav siz dalgami geciyosunuz bizimle ulan 4 yillik kapasite olsa bizde meslekte ne isimiz var ya boyle bi kararmi alinir ulan bizim okudugumuz 4 sene nolucak simdi copemi gidicek vay anasini Allah ...

Bir dost Arkadaşlar sınavsız geçiş hakkı zaten bir teselliydi.bir dönem meslek liselilerin kat sayı engeli vardı hatırlarsanız.bu engelden ötürü çıkarılmıştı sınavsız geçiş uygulaması.e şimdi böyle bir engel yok mağlumunuz.meslek liselide heryere gidebiliyor,her üniversiteyi tercih edebiliyor.haliyle sınavsız geçiş uygulamasına gerek kalmamıştır.hatta bu şartlarda sınavsız geçişin devam etmesi diğer okullara göre hakkaniyetsizlik doğurur.bence doğru bir karar.ha bazılarınız şunu diyebilir;"biz meslek ağırlıklı eğitim görüyoruz,çok iyi matematik,fizik vs..görmüyoruz".bu başka bir tartışma konusudur ve eğitim sistemimizin kanayan yarasıdır.bu konu sınavsız geçişin kaldırılmasını bağlamaz.ama emin olun normal lisedede sizin durumunuzdan farklı bir durum yok.çok iyi matematik,fen eğitimi verildiği söylenemez.matematiğin veya fen derslerinin ders saatlerinin size göre diğer okullarda fazla olması,o okullarda süper eğitim verildiği anlamına gelmiyor biliyosunuz.eski fen lisesi,anadolu lisesi ve anadolu öğretmen liseleri dışındaki okullarda verilen eğitimin kalitesi zaten ortada.bu saydığım okullarıda hükümet mahvetti zaten.yani anlıyacanız heryerde kalitesizlik var.bu arada bu uygulama bence liseye önümüzdeki eğitim öğretim yılında başlayacak olanlarla alakalıdır.şuan okuyan ve hali hazırda mezun olacakları ilgilendirmez,rahat olun.

Esko İyi olan örenci zaten myo gitmez ara eleman cok ararlar cunki meslek lisesinden cikan adam basariliysa muhendislik okuyo sınavsız gecis devam etsin ama 3+3 yapsınlar 3dönem oku3donem calis iy diger yonden sinavsizi kaldirirlarsa zarara urarlar piyasa yeterli duzeyde eleman sıkintisi yasar meb duyrulur

KADERRRR: 12. sınıf ögrencisiyim zaten 4 senedir meslek derleri görüyoruz kimya tarih biyoloji matematik dersleri yok hiç temel die bişey yok sizin çocuklarn gibi özel dersanelre gitmeyede gücümüz yetmiyor zaten son sınıfta staj görüyoruz meslek stajı biz o sıra stajamı gidelim okul derslerinemi çalışalım yoksa ygs yemi siz söyleyin bunuda bu sene bari kayd olan ögrencileri yakmayın napocaksınız 78 bin ögrencinin parasını gerimi yatıracaksınız hak tır bunun bilincinde olmalısınız yapmayın bu sene yazık günah ögrencşlere siz zaten iyi bir milli egitim bakanlıgı olsaydınız okullarda 1 saatlik matematik dersi degilde 6 saatlij yapsaydınız bizde 4 yıllık kazanmasını bilirdik ama ona ögrencinin hakkına girmessiniz yapmayın kaldırmayın ....

Misafirr Arkadaslar Boyle Bisey olursa Toplu Sekilde Mahkemeye Muracat Edelim Hakkimizi Arayalim Toplanalim Ben Bosa Meslek Dersimi Gordum Bosa 4 Sene Kesinlikle Bu Sene Hakkimizi Yedirmeyelim

Bahar Ya nasıl olur nasıl kalkar yapmayın bunu bize ben ne hayallerle geldim buraya biz ne yapacağız icinizde biraz Allah korkusu vicdan kaldıysa yapmayın bizi mağdur etmeyin 1 sene sonra mezun olcam yapmayın

Burhan samet Arkadaş böyle bişey olamaz bende herkes gibi geçiş hakkıma güvendim ve şimdi sınava 1 ay kala bunu kaldıramazsınız kandırırlarsa binlerce insan boşta kolcak sadece 80 bin kişi ygs ye girmeden geçiş hakkı seçmiş bi o kadar da ygs ye girip hemde geçiş hakkı seçenler var yani 200 bine yakın kişi napacak madem böyle bişey var bir sonraki sene olur bu sene olmaz ve o MYO üyesine burdan sesleniyorum meslek liseliler alanında başarılı ben inşaat bölümü son sınıfıyım biz çizim yapıyoruz bize ygs-lys de çizim yaptırtmıyolar bilginize üzülenler bir kaç kişi degil burda büyük bir topluluktan bahsediyoruz eyer cidden kalkarsa bu ülke ayaga kalkar bunu yapan lar bunu düşünsün hayalleri kaybolan bi insan herşeyi yapar!!!!

Sevgi Arkadaşlarım facebookta 2016 sınavsız geçiş kalkmasın Mağduruz diye bir sayfa açıldı lütfen destek olun sesimizi duyurup bu kararı bozalim

web 11 sınıfa kadar oku adam gelsin 2 yılık sınavsız geciş kalktı hani meslek lisesi memleket meselesiydi hepsi yalan bu devlete yaşanmaz kardeşim meslek lisesinde sınava girenin sadece 5 de 1 geciyo işsizlik cogalınca görücem bu devletin sonunu bu devlet bize devamlı engel cıkarsın da ne işe yarar....

MYO deneyimli Öğr.Gör. geç alınmış bir karar bence, eğitim elemanlarının çoğu eğitim yerine temel davranış bozuklukları ile başa çıkmak için geçiyordu, gelen öğrenciler içerisinde problem çıkaranlar meslek liselerindeki gelişi güzel yaklaşıma üniversiteleri uydurmaya çalışıyor sistem aşınıyor yıpranıyordu hak edenin gelmesi çok isabetli olmuş

yaren diğer öğrencilere haksızlık diyorsunuz bizde zamanında sabahlara kadar çalışıp 350-400puan alıp bu okullara geldik kendi hakkımızla her yıl meslek liselerinin puanını arttırıp duruyorsunuz bize haksızlık değilmi

bunalım 11. sınıfa kadar geldik yapılır mı bu 1 senemiz kaldı derken yapmayın bunu bize bunalıma girdim nolursunuz bize hak tanıyın biz ne yaparız bu saatten sonra :((

irem bu kararı şimdi söylediyseniz eğer 2-3 sene sonra faaliyete geçirmelisiniz ona göre liseleri seçerdik düz liseye gidip mat-fen görürdük meslek derslerimizden kafamızı kaldırıp mat fen bunlara vaktimiz olmadı bu da bize haksızlık. tamam aldığınız kararda haklı olabilirsiniz ama bu kadar insanın hayatlarıyla oynayamazsınız bu kadar kolay olamaz insanların psikolojisini bozmaya hakkınız yok insanlar üniversiteye geçicez diye düşünürken bunu bi anda pat diye söylüyorsunuz 2-3 sene öncesinden haber verilmeliki insanlar ona göre hareket etsin. haksızlık diyosunuz ya ondan önce özel üniversiteler kaldırılmalı asıl en büyük haksızlık bu. bu kararı kim aldıysa o kişiye\kişilere sesleniyorum tabi özel üniversiteleri kaldıramazsınız çünkü sizin çocuklarınız oralarda okuyor neden çünkü onlar sizin çocuklarınız. ama bu kadar insanların ahı üzerinizde... türkiyenin çıkarını düşünüyorsunuz? düşündüğünüzü sanıyorsunuz siz böyle yaparak insanların psikolojisini düşürüp asıl ülkeye daha çok zarar veriyorsunuz.

cansu YA BU NE SACMALIK BI SAGLIK OGRENCISIYIM O KADAR YUKSEK PUANLA GELDIM GEÇIŞ OLDUGU IÇIN VE ŞU AN 1.SINIFIM BU BIZIM IÇINDE MI GEÇERLI YANI

Grafik tasarım ve fotoğra Ben de meslek lisesindeyim şuan agirlikli olarak meslek dersi görüyorum o zaman meslek dersleri azinlikli olsun haftada 35 saat ders görüyoruz 20 saati alan dersi 15 saati kültür dersi madem boyle bir şey yapicaksiniz matematik 2 saat değilde 6 saat olsun kapsamli matematik gorelim o zaman sesizmiz cikmaz 2 senelik değil de 4 senelik bir ünv düşünelim sizden tek ricamiz ben 11 sinifim gelecek seneye olanlara uygulanması daha mantikli nedeni onlara meslek dersi yerine kültür dersi verile bilir. Bir kez daha dusunulmeli

Zehra Bu ne. Sacmalik biz hangi okula hangi sart ile alindiysak o sartile mezun olma hakkimizi istiyoruz ben saglikmeslek lsesi ogrenciyimm melek dersi staj derken ben tarih corafya mat biyoloji gormezken diger liseler 4 yildir bunun egitimini aliyor nasl ayni olucaz b yaptiginiz vicdansizlikkul hakki yaptiginz hirsizlik bukadar ogrencinin hakkini caliyorsunuz bunlari hesaplarkn eyitim rnin nekadar duseceyinide hesapladinizmi bizim gormediyimiz dersleren nasil not alacagimizida dsundunuzm

cey sen ki bu hakla buraya gelip 4 yıl okuyup sınava 1 bucuk ay kala bu hakkı elden alamazsın bunun için para yatıran bunun için belkide bu okullarda okumaya gelen binlerce insan var yetmez gücünüz!!!

Armağan Madem kaldırıcaksınız önceden haber vericeksiniz arkadaş !! ben lise son öğrenciyisim ygs ye şurda 1 buçuk ay kaldı sınavsız geçiş hakkıma güvenip çalışmadım ! en az ama en az 1 yıl önceden haber verilmesi gerekir. herkes ona göre programını yapar ...

erdal Lutfen kaldirmayin

Önceki Yorumları Göster

İçerikle ilgili 131 yorum yazılmış.

Son Eklenen Eğitim Haberleri

Okullardaki Kılık Kıyafet Yönetmeliği Değişti

Okullardaki Kılık Kıyafet Yönetmeliği Değişti

Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Okullardaki Öğrencilerin Kılık Kıyafetlerine Dair Yönetmelikte değişiklik yapılması hakkındaki yönetmelik Resmi Gazetede yayımlandı. Resmi Gazetede yayımlanan değişikliğe göre; ilkokul, ortaokul ve liselerde öğrenciler için okul kıyafeti, okul-aile birliği yönetim kurulunun ve ikinci dönem başında yapılacak öğretmenle Devamını Oku

Öğretmenlik Mesleği Kanunu Neler Getirecek?

Öğretmenlik Mesleği Kanunu Neler Getirecek?

Mesleği Kanunu Teklifi, TBMM Genel Kurulunda oy çokluğuyla kabul edilerek yasalaştı. Kanuna göre, eğitim öğretim hizmetlerini yürüten öğretmenlerin seçilmeleri, yetiştirilmeleri, atanmaları, hakları, ödev ve sorumlulukları, ödül ve cezaları, kariyer basamaklarında ilerlemeleri ve öğretmenlik mesleğine ilişkin diğer hususlar ile Milli Eğitim Akademi Devamını Oku

Öğretmenlik Mesleği Kanunu Yasalaştı

Öğretmenlik Mesleği Kanunu Yasalaştı

Milli Eğitim Akademisinin kurulması, görevleri, teşkilat yapısı ve personeline ilişkin konular düzenleyen Öğretmenlik Mesleği Kanunu Teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı. Kanuna göre, eğitim öğretim hizmetlerini yürüten öğretmenlerin seçilmeleri, yetiştirilmeleri, atanmaları, hakları, ödev ve sorumlulukları, ödül ve cezaları, kari Devamını Oku

Okula uyum haftası yarın başlıyor

Okula uyum haftası yarın başlıyor

3 aylık yaz tatilinin ardından 2 Eylül Pazartesi günü okul zili, okul öncesi ve birinci sınıf öğrencileri için çalacak. Minik öğrenciler için uyum haftası başlayacak. Bu süreçte anne babaların rolü de önem kazanıyor. Uzmanlar, okula karşı motive edici konuşmaların uyum sürecini hızlandıracağını söylüyor. Okul öncesi ve birinci sınıf öğrencileri için 2 Devamını Oku

2024 MEB yeni eğitim öğretim yılı hazırlık genelgesi

2024 MEB yeni eğitim öğretim yılı hazırlık genelgesi

Millî Eğitim Bakanlığı (MEB) yeni eğitim öğretim yılı hazırlık genelgesini yayımladı. Genelgeye göre ilkokullarda sınav saati kaldırıldı. Telefon yasağı devam edecek. Ölçme yaklaşımı yerine, süreç odaklı ölçme ve değerlendirme uygulamaları benimsenecek. Dağıtımı yapılan ders kaynakları dışında kaynak aldırılmaması için önlem alınacak. Millî Eğitim Devamını Oku

Meslek Yüksek Okullarına sınavsız giriş kaldırıldı

Eğitim Haberleri Ana Sayfa