Milli Eğitim Bakanlığı ilköğretim öğretmenlerinde bulunması gereken nitelikleri tek tek belirledi
MEB, konuyla ilgili 2002 yılında başlatılan proje çerçevesinde bir öğretmende bulunması gereken ''bilgi, beceri ve tutum özellikleri'' saptayarak, ''Öğretmen Yeterlikleri'' adı altında yayımladı.
Alınan bilgiye göre, ''öğretmen yeterlikleri'' belirlenirken, düzenlenen seminer ve çalıştaydan çıkan sonuçların yanı sıra ABD, İngiltere, Seyşel Adaları, Avustralya ve İrlanda gibi ülkelerdeki örnekler de göz önünde bulunduruldu. Ortaya çıkan çalışma ile ilgili olarak, pilot belirlenen 6 ildeki öğretmenler, okul yöneticileri; sendika, dernek ve sivil toplum örgütü üyeleri, kamu kurumu mensupları, öğretim elemanları ve öğretmen adaylarından oluşan toplam 6 bin 743 kişinin görüşü alındı.
Çalışma sonucunda, ''öğretmenlerde bulunması gereken bilgi, beceri ve tutum özellikleri''ni içeren ''genel yeterlikler''in yanı sıra ilköğretimdeki Türkçe, İngilizce, Fen ve Teknoloji, Bilişim Teknolojileri, Okul Öncesi, Görsel Sanatlar, Matematik, Sınıf Öğretmenliği, Sosyal Bilgiler, Müzik, Beden Eğitimi, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, Teknoloji Tasarım ve Özel Eğitim (Görme Engelliler-İşitme Engelliler-Zihinsel Engelliler) öğretmenliğin nitelikleri de ''özel alan alt yeterlikleri'' adı altında sıralandı.
GENEL YETERLİKLER
Projeye göre, bir öğretmende bulunması gereken ''bilgi, beceri ve tutum''dan oluşan niteliklerden ve yapması beklenen davranışlardan bazıları şöyle:
- Öğrenciye ismiyle hitap eder.
- Öğrencilerin fikirlerine ve ürettiklerine değer verir.
- Sınıf içi ve dışı etkinliklerde demokratik davranır.
- İnsan haklarına uygun biçimde davranır.
- Uluslara, bireylere ve inançlara karşı ayrımcılık yapmaz.
- Öğrencinin geçmişine ve sosyo-ekonomik durumuna göre ön yargısız davranır.
- Her öğrencinin başarılı olacağına inanır.
- Öğrenciler sorulara farklı yanıtlar verdiğinde olumlu tepki gösterir.
- Stresle başa çıkma yollarını bilir ve kullanır.
- Kişisel bakımına ve sağlığına özen gösterir.
- Zorluklarla mücadele eder.
- Türk milli eğitim sisteminin dayandığı temel değer ve ilkeleri bilir.
- Mesleki gelişimine yönelik yayınları izler.
- Okulun iyileştirilmesinde ve geliştirilmesine çevre olanaklarını kullanır.
- Öğrencilerin sahip olduğu değerlere saygı gösterir.
- Öğrencinin kişisel gelişimini ailesiyle paylaşır.
- Öğrencilerin ilerlemelerini izlemek amacıyla kayıtlar tutar.
- Sınıf kurallarını öğrencilerle birlikte belirler.
- Öğrencilerin kendilerini güven içinde hissetmelerini sağlayacak ortam oluşturur.
- Aileleri tanımak için bireysel ya da gruplarla veli görüşmeleri düzenler.
- Ailelerin yaşadıkları sorunlara karşı duyarlı davranır.
''ÖĞRETMENİN YOL HARİTASI''
MEB Öğretmen Yetiştirme ve Eğitimi Genel Müdürü Ömer Balıbey, AA muhabirine yaptığı açıklamada, öğretmenlerin sürekli kendilerini yenilemeleri gerektiğini belirterek, ''Burada amaç öğretmenin kalitesini artırmak. Meslek yeterliklerinde kriterler var. Öğretmenler belirlenen bu meslek yeterliklerine bakarak kendilerini hazırlayacaklar'' dedi.
Bu yeterliklerin, öğretmen yetiştirme politikasında yol gösterici olacağını söyleyen Balıbey, çalışma tamamlandıktan sonra öğretmen adayı yetiştiren eğitim fakültelerinin müfredatının da bu doğrultuda yapılanmasının hedeflendiğini anlattı.
Aynı çalışmanın ortaöğretim için de başlatıldığını anlatan Balıbey, ''Çalışma tamamlandıktan sonra, öğretmen adaylarının buna göre yetişmeleri için YÖK'ün önüne koyacağız. Öğretmen yeterliği çalışmasıyla öğretmenin bir yol haritası ortaya çıkıyor'' diye konuştu
AA
tarihli haber
Dersimiz.com Haber
ilkay_ idealist bir öğretmene sahip kişiyi çok iyi hissettiriyor.bir öğrenci olarak bundan çok mutluyum ama ne yazık idealist öğretmenleri bulmak çok zor.
küpra türkiyede varmı böyle ögretmen
peki öğretmenin maasından haberiniz var mı sayın bakan
ADİLVAHAPOĞLU Tamamına katılıyorum,ama ekleme yapmak istiyorum.
1-Şık ve bakımlı olur.
2-Sivil Toplum Kuruluşlarında görev alır ve kültür,sanat ve spor etkinliklerine katılır.
sedat baş türkiyede böyle öğretmen kaçtane ACABAAAAA!!!!!
ZEHRA hepsini anladımda sevk alma hakkı bile neredeyse elinden alınan öğretmen sağlığını nasıl koruyacak bir saat bile sevk alsanız ücertinizden kesiliyor
şefik bana göre öğretmenlik en kutsal ve güzel meslek.doktoru doktor mühendisi de mühendis yapan öğretmendir.hiç bir mesleğin öğretmenlikten güzel ve özel vede zor old. düşünmüyorum.ama bugün öğretmenlerin yaklaşık %80 i durumundan memnun değil.bence ideal öğretmeni konuşcaklarına öğretmen atasınlar.sonra herkes yerini bilir merak etmeyin sayın bakan!!!!!!!!!!
yok öğretmen her zaman değerli olduğu gibi günümüzde de değerlidir. yanlız bu değeri veren kişiler değerli ise öğretmen de değerlidir. Eğer değeri vermeyen kişi ise öğretmende ona göre değersizdir.
ilkay bu arada İzmir meb. öğretmenlerin üzerine öğrenci zimmetliyor.Basında bile gizli reklam yasakken biz öğrencilerin özel dersanelerini takip edip,başarılarını karşılaştırıp reklam yapacağız.Bir de ev ziyareti yapacakmışız acaba tacize uğrarasak meb bizi kurtarır mı? erkek öğretmenler aman dikkat ev gezmesinde kıskanç kocalardan dyak yemeyin sakin.Bu gibi durumlar olana kadar delinin attığı taşı öğretmenlere çıkartmaya çalışırlar.
buse en güzel meslek ve kutsal meslek ama en az maaşı alan yine bu meslek
Yazılan son 10 yorum gösteriliyor.
İçerikle ilgili 10 yorum yazılmış.
Son Eklenen Eğitim Haberleri
Öğretmenlik Mesleği Kanunu Neler Getirecek?
Mesleği Kanunu Teklifi, TBMM Genel Kurulunda oy çokluğuyla kabul edilerek yasalaştı.
Kanuna göre, eğitim öğretim hizmetlerini yürüten öğretmenlerin seçilmeleri, yetiştirilmeleri, atanmaları, hakları, ödev ve sorumlulukları, ödül ve cezaları, kariyer basamaklarında ilerlemeleri ve öğretmenlik mesleğine ilişkin diğer hususlar ile Milli Eğitim AkademiDevamını Oku
Öğretmenlik Mesleği Kanunu Yasalaştı
Milli Eğitim Akademisinin kurulması, görevleri, teşkilat yapısı ve personeline ilişkin konular düzenleyen Öğretmenlik Mesleği Kanunu Teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı.
Kanuna göre, eğitim öğretim hizmetlerini yürüten öğretmenlerin seçilmeleri, yetiştirilmeleri, atanmaları, hakları, ödev ve sorumlulukları, ödül ve cezaları, kariDevamını Oku
Okula uyum haftası yarın başlıyor
3 aylık yaz tatilinin ardından 2 Eylül Pazartesi günü okul zili, okul öncesi ve birinci sınıf öğrencileri için çalacak. Minik öğrenciler için uyum haftası başlayacak. Bu süreçte anne babaların rolü de önem kazanıyor. Uzmanlar, okula karşı motive edici konuşmaların uyum sürecini hızlandıracağını söylüyor.
Okul öncesi ve birinci sınıf öğrencileri için 2 Devamını Oku
2024 MEB yeni eğitim öğretim yılı hazırlık genelgesi
Millî Eğitim Bakanlığı (MEB) yeni eğitim öğretim yılı hazırlık genelgesini yayımladı. Genelgeye göre ilkokullarda sınav saati kaldırıldı. Telefon yasağı devam edecek. Ölçme yaklaşımı yerine, süreç odaklı ölçme ve değerlendirme uygulamaları benimsenecek. Dağıtımı yapılan ders kaynakları dışında kaynak aldırılmaması için önlem alınacak.
Millî Eğitim Devamını Oku
Açık öğretim liselerine geçişte yeni kurallar
Milli Eğitim Bakanlığı, örgün öğretim liselerinden açık öğretim liselerine geçişle ilgili maddede değişiklik yaptı. Yeni yönetmelik 13 Ağustos tarihli Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi.
* Yapılan değişikliğe göre, anne veya babası vefat eden, Sosyal Hizmetler Kanunu kapsamında hakkında koruma kararı verilen veya koruyucu aile yanına yerleDevamını Oku