Eğitim Sitesi

100'lük öğrencisi olan SBS'de yandı

100'lük öğrencisi olan SBS'de yandı

100'lük öğrencisi olan SBS'de yandı Ortaöğretime yerleştirme puanın da büyük etkisi olan yıl sonu başarı puanının hesaplanması okulların genel durumu yerine 'en başarılı öğrenci'ye endekslendi. En başarılı öğrenci 100 puanla sınıfını bitirmişse aynı okuldan SBS'ye girecek öğrenciler büyük puan kaybı yaşayacak.



İlköğretim öğrencilerinin iyi bir liseye girebilmek için yarışacağı Seviye Belirleme Sınavı (SBS) bu yıl ilk kez 6, 7 ve 8'inci sınıfları kapsayacak şekilde yapılıyor. Bu hafta sonu 7 ve 8, gelecek cumartesi günü 6'ncı sınıfların gireceği SBS'de öğrencileri ilginç bir sürpriz bekliyor. Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) yayınladığı SBS hesaplama formüllerine göre, eğer bir okulda 100 puan üzerinden 100 alarak sınıfını bitiren varsa diğer öğrenciler büyük puan kayıbına uğruyor. Bu kayıp bazı durumlarda 90 puana kadar çıkabiliyor. 1 puanın bile çok önemli hale geldiği SBS'de böylesine büyük bir eşitsizlik yaşanması velileri endişelendiriyor. Bu durumun okullarda suistimal dâhil pek çok olumsuz sonuç doğurabileceği kaydediliyor. Yeni sistemde öğrencilerin notları arasında yakınlık arttıkça SBS'ye yansıması öğrenci lehinde büyüyor, notlar arasındaki uçurum büyüdükçe öğrenci aleyhine bir durum oluşuyor.



MEB'in belirlediği esaslara göre bu yıldan itibaren fen ve Anadolu liseleri gibi okullara, ortaöğretime yerleştirme puanı ile öğrenci alınacak. Yerleştirme puanı, iki ayrı notun birleştirilmesiyle ortaya çıkıyor. Bunlardan biri SBS'den elde edilen puan, diğeri de öğrencinin okuldaki yılsonu başarı puanı. Bakanlık, SBS'nin yüzde 70'inin, yılsonu başarı puanının yüzde 25'inin ve davranış puanının yüzde 5'inin liselere girişte ölçü olacağını belirlemişti. Ancak Danıştay davranış puanını eşitlik ilkesine aykırı buldu ve iptal etti. Bu durumda yeni formüle göre SBS'nin yaklaşık yüzde 77,8'i, yılsonu başarı puanının yüzde 27,2'si ortaöğretim kurumlarına girişte etkili olacak. Öğrencileri bekleyen adaletsiz uygulama, yılsonu başarı puanının hesaplanmasında ortaya çıkıyor. Bakanlığın yayımladığı SBS kılavuzunda hesaplama şu formülle yapılıyor: Bir öğrencinin yılsonu başarısı, o yıl derslerden aldığı puanın okuldaki en başarılı öğrenciye oranının 500 ile çarpılmasına eşit. Örneğin bir öğrencinin sınıf puanı 85, okuldaki en başarılı öğrencinin puanı da 100 olsun. Bu durumda 85'lik öğrencinin yılsonu başarı puanı 425 olurken, 100'lük öğrencininki 500. Oysa okuldaki en başarılı öğrencinin puanı 100 yerine 86 olursa, 85'lik öğrencinin puanı 494'e çıkıyor. En başarılı öğrenci yine 500 puan alıyor.



Zirve Dergisi SBS Rehberlik Uzmanı İsmail Baran, bu formül sebebiyle çok sayıda öğrencinin mağdur olacağını belirtiyor. "Okul birincisinin diğer öğrencilerin puanını etkilemesi adaletsizlik ve eşitsizlik oluşturuyor. Okul birincisine, endeksli bir formülden ziyade, okulun genel başarısının dikkate alındığı bir hesaplama yapılması daha uygun olabilir." diyor. MEB Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü yetkilileri ise hangi sistem uygulanırsa uygulansın mutlaka kötü niyetli kişilerin çıkabileceğini ifade ediyor. Her sistemde mutlaka bir istismar yolu bulunduğunu vurgulayan bakanlık, "Bu ÖSYM'nin yaptığı ortaöğretim başarı puanı hesaplanmasında da yaşanıyor. Bundan kaçamıyorsunuz. Mevcut sistem uygulanabilir, anlaşılır ve netliği açısından yine en sade sistem." görüşünü savunuyor.





Öğrenciler, bu yıl SBS'de 20 yerine 12 tercih yapacak

Lisede öğrenim görmeyi hedefleyen öğrencilerin sabırsızlıkla beklediği Seviye Belirleme Sınavı'nda (SBS) son kulvara girildi. Bu yıl 6-7 ve 13 Haziran'da yapılacak SBS'de öğrenciler tercihlerini 13-21 Temmuz tarihleri arasında elektronik ortamda belirleyecek. Liselere yerleştirme sonuçları ise 24 Temmuz'da ilan edilecek. Bu yıl SBS'de önceki yıllara göre tek değişiklik tercih sayısında. Önceki yıllarda 20 okul tercihi yazabilen ilköğretim mezunu 8. sınıflar, bu yıl 12 tercih yapacak. Bu da isabetli tercih yapmak isteyen öğrencileri zorlayacak. Milli Eğitim Bakanlığı bu yılki SBS'de engelli öğrencilerin önündeki engelleri kaldırmaya yönelik birçok çalışma da yaptı. Bedensel ve zihinsel engelli öğrenciler, kendilerine yardımcı olan alet ve cihazlarını sınav yerine getirebilecek. Ayrıca bu yıl ilk kez uygulanan yöntemle görme engelli öğrencilere ayrı salonlarda MP3 dosyasıyla sesli sınav yapılacak. İşitme engeli olan öğrenciler başta olmak üzere engellilere 30 dakika ek süre tanınacak. Yatağa bağımlı olan öğrenciler yine evlerinde ya da hastanede sınava katılacak



Zaman

tag

tarihli haber

  

ERDOĞAN ERDOĞAN ADAM KAYIRMACA YAPIYORSUNUZ EĞİTİMİ YAZ BOZ TAHTASINA ÇEVİRDİNİZ. BU İŞ ÇOCUK OYUNCAĞI DEĞİL. HAKKIMIZI HELAL ETMİYORUZ. ÇOCUKLARIMIZ SİZLER YÜZÜNDEN MAĞDUR OLUYOR.

ADİL VAHAPOĞLU MEB in yapacağı SBS den vazgeçmektir.İyileştirme yapılmış OKS-LGS sistemi ile sadece 8. sınıflarda sınav yapmak SBS den daha iyi olacaktır.

Merve ya inanmıyorum ya...biz sınava okulca mı giriyoruz.?hayır. e o zaman neden okul birinci baz alınarak yapılıyor anlamış değilim.bir kere de çocuk oyuncağı etmeseler şu sistemi...sürekli değişiyor.ne yapacağımızı şaşırdık.

FARUK MEZUNİYET PUANININ ÖSS' YE KATKI ŞEKLİNDE DAHA AZ HATALAR VAR. SBS İÇİN ÖRNEK ALINABİLİR. SBS KARARININ ANILK KARAR OLDUĞUNA İNANIYORUM BİR AN EVVEL VAZ GEÇİLMELİ.

derencim bence artık çocuk değil robot yetiştiriyoruz. çocuklar ne sokakta oynayabiliyor ne de tv izleyebiliyor hiç bir sosyal aktiviteye yer yok ailelerin yorgunluğu da cabası

HULYA BULUT 6. sınıfta okuyan çocuğumun maalesef SBS yüzünden tüm ÇOCUKLUK HAKLARI elinden alınmış sürekli test çözme zorunluluğu olan bir MEKANİZMA haline gelmiştir. Ayrıca Söz konusu yeni uygulamanın öğrencileri DERSHANELERDEN uzaklaştıracağı söylenirken tam tersi çocuklar SBS yüzünden 6. sınıfta DERSHANE + ÖZEL DERS alır hale gelmiştir. Yetkililerin bu sistemle ilgili bir yerde yanlış olduğunu fark etmeleri için ne beklendiğini merak ediyor VE BEN ÇOCUĞUMA AİT BENİM YAŞADIĞIM GİBİ BİR ÇOCUKLUK İSTİYORUM.

nurşah ya olur mu böyle ya.çocukluğumuzu yaşayamıyoruz!!hem dediler ki geçen sene kolay olduğu için bu yılda kolay olacak ama bu yıl çok kazıktı.çok zordu.lütfen kaldırın şu SBS'yi (Saçma Bir Sınav)

Zeynal Abidin KORKMAZ Ben sbs sınavına giren bir öğrenciyim.100'lük değilim Ama sbs de Fazla zorlanmadım.( Fen ve Teknoloji )

Yazılan son 8 yorum gösteriliyor.

İçerikle ilgili 8 yorum yazılmış.

Son Eklenen Eğitim Haberleri

Öğretmenlik Mesleği Kanunu Neler Getirecek?

Öğretmenlik Mesleği Kanunu Neler Getirecek?

Mesleği Kanunu Teklifi, TBMM Genel Kurulunda oy çokluğuyla kabul edilerek yasalaştı. Kanuna göre, eğitim öğretim hizmetlerini yürüten öğretmenlerin seçilmeleri, yetiştirilmeleri, atanmaları, hakları, ödev ve sorumlulukları, ödül ve cezaları, kariyer basamaklarında ilerlemeleri ve öğretmenlik mesleğine ilişkin diğer hususlar ile Milli Eğitim Akademi Devamını Oku

Öğretmenlik Mesleği Kanunu Yasalaştı

Öğretmenlik Mesleği Kanunu Yasalaştı

Milli Eğitim Akademisinin kurulması, görevleri, teşkilat yapısı ve personeline ilişkin konular düzenleyen Öğretmenlik Mesleği Kanunu Teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı. Kanuna göre, eğitim öğretim hizmetlerini yürüten öğretmenlerin seçilmeleri, yetiştirilmeleri, atanmaları, hakları, ödev ve sorumlulukları, ödül ve cezaları, kari Devamını Oku

Okula uyum haftası yarın başlıyor

Okula uyum haftası yarın başlıyor

3 aylık yaz tatilinin ardından 2 Eylül Pazartesi günü okul zili, okul öncesi ve birinci sınıf öğrencileri için çalacak. Minik öğrenciler için uyum haftası başlayacak. Bu süreçte anne babaların rolü de önem kazanıyor. Uzmanlar, okula karşı motive edici konuşmaların uyum sürecini hızlandıracağını söylüyor. Okul öncesi ve birinci sınıf öğrencileri için 2 Devamını Oku

2024 MEB yeni eğitim öğretim yılı hazırlık genelgesi

2024 MEB yeni eğitim öğretim yılı hazırlık genelgesi

Millî Eğitim Bakanlığı (MEB) yeni eğitim öğretim yılı hazırlık genelgesini yayımladı. Genelgeye göre ilkokullarda sınav saati kaldırıldı. Telefon yasağı devam edecek. Ölçme yaklaşımı yerine, süreç odaklı ölçme ve değerlendirme uygulamaları benimsenecek. Dağıtımı yapılan ders kaynakları dışında kaynak aldırılmaması için önlem alınacak. Millî Eğitim Devamını Oku

Açık öğretim liselerine geçişte yeni kurallar

Açık öğretim liselerine geçişte yeni kurallar

Milli Eğitim Bakanlığı, örgün öğretim liselerinden açık öğretim liselerine geçişle ilgili maddede değişiklik yaptı. Yeni yönetmelik 13 Ağustos tarihli Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi. * Yapılan değişikliğe göre, anne veya babası vefat eden, Sosyal Hizmetler Kanunu kapsamında hakkında koruma kararı verilen veya koruyucu aile yanına yerle Devamını Oku

100'lük öğrencisi olan SBS'de yandı

Eğitim Haberleri Ana Sayfa