Danıştay'ın 'usta öğreticilerin' anaokullarında derse giremeyeceğine yönelik kararının ardından zor durumda kalan Milli Eğitim Bakanlığı'na sevindirici haber Maliye'den geldi.
Milli Eğitim'in başvurusunu değerlendiren Maliye Bakanlığı, okul öncesi eğitim için '10 bin sözleşmeli öğretmenlik kadrosu' verdi.
Bakanlık karardan sonra illerden, atanacak öğretmenlerin okullarının belirlenmesini istedi. Sözleşmeli kadroya 'okulöncesi öğretmenliği bölümü' mezunları başvurabilecek ve 40 yaş sınırı aranacak.
Danıştay'ın usta öğreticilik sistemini kaldıran kararı üzerine bakanlık, 31 Ağustos ile 11 Eylül tarihleri arasında 17 bin usta öğreticilik için alınan başvuruları iptal etmişti. Milli Eğitim, Maliye'den 17 bin kadro talebinde bulunmuştu.
İki bakanlığın bürokratlarının yürüttüğü çalışma sonrasında bütçe imkanları gerekçe gösterilerek 10 bin kadroya vize çıktı. Bakanlığın bir-iki gün içinde başvuruları almaya başlaması bekleniyor. Atamaların ise başvuruların tamamlandığı günün ertesinde yapılacağı ifade ediliyor.
Sözleşmeli kadroya sadece 'okulöncesi öğretmenliği bölümü' mezunları başvurabilecek ve 40 yaş sınırı aranacak. Bu durumda okulöncesi öğretmenliği mezunu olup da 8-10 yıldır usta öğreticilik yapanlar 40 yaşını geçtiği için başvuru imkanından mahrum kalacak.
Önümüzdeki yıl 32 ilde zorunlu okul öncesi eğitim uygulamasına geçileceği için bu alanda ciddi bir öğretmen açığı bulunuyor. 10 bin sözleşmeli kadro okulöncesine yetmeyeceği için anaokullarına 'ücretli okulöncesi öğretmeni' görevlendirilecek.
Ücretli öğretmenler, usta öğreticilerin bazı imkanlarından yararlanamayacak ve daha az ücret alacak. 14 Eylül'de yapılan 15 bin 800 öğretmen atamasında da en fazla kontenjan okulöncesine ayrılmış, 1.319 kadrolu, 3.959 sözleşmeli olmak üzere 5 bin 278 okulöncesi öğretmeni atanmıştı.
Atamada okulöncesinin taban puanı kadroluda 72, sözleşmelide 65,4 olarak gerçekleşmişti. 14 Eylül'deki atamalardan önce okulöncesi branşında bakanlığın 22 bine yakın öğretmen ihtiyacı olduğu, son iki yılın KPSS'sine okulöncesinden başvuran aday sayısının 22 binden fazla olduğu ifade ediliyordu.
Öte yandan diğer branşlardan öğretmenlik bekleyen adaylar, alınan kadronun sadece bir branş için kullanılacak olmasını 'haksızlık' olarak değerlendirdi. 14 Eylül'deki atamada da okulöncesine 5-6 kat fazla kontenjan kullanıldığını hatırlatan öğretmen adayları, "Bakanlığın sınıf, matematik, Türkçe ve beden eğitimi öğretmenine ihtiyacı yok mu?" diye sordu.
Samanyoluhaber
tarihli haber
Dersimiz.com Haber
ERCAN ER HAFINIZI BİRAZ YOKLARSAK 1-2 AY ÖNCE KESİNLİKLE SÖZLEŞMELİ ÖĞRETMEN ALINMAYACAK DENMİŞTİ.AMA ŞİMDİ 10BİN SÖZLEŞMELİ ÖĞRETMEN ALIYORLAR.HANGİ BRANŞTAN OLURSA OLSUN ÖNEMLİ DEĞİL.( O DA DANIŞTAY İPTAL ETMESEYDİ İŞTE USTA ÖĞRETİCİLERLE DOLDURACAKLARDI;AMA OYUN BOZULDU)ŞİMDİ BAKANLIĞA ŞUNU SORMAK GEREKİR... ''BU NE PERHİZ;BU NE LAHANA TURŞUSU''
yuh yahu bu kadarıda olmaz yaaa üniversiteleri boşuna okuduk bu lise mezunları da bizden fazla maaş alacaksa pes valla. el sanatları öğretmenlerine de ihtiyaç yokmu . madem ihtiyaç yoksa neden kız mesleklerde ve halk eğitim kurslarında ücretli olarak çalışıyoruz..madem kpss de yetersisiz neden ücretli çalışıyoruz.. sebep olanların hepsini Allaha havale ediyorum... inşallah çocukları torunlarını da bizim durumda görürler ...
sibel fen küfür ve hakarete gerek yok.onun kibarcasını zaten meb yerine getiriyor.üniversite mezunu olduğum ve bu devletten beklenti içinde olduğum için utanıyorum....oyunu oynayanların tuzu kuru...
kağan bir hükümet halkını bu kadar aşağılayabilir. bunlar gelene kadar herşey yolundaydı. geldiler öğretmen açığı 250 binlere fırladı .yazıklar olsun sistemi programı olmayan hükümete yazıklar olsun gel geç yapan hükümete...
Yazılan son 4 yorum gösteriliyor.
İçerikle ilgili 4 yorum yazılmış.
Son Eklenen Eğitim Haberleri
Okullardaki Kılık Kıyafet Yönetmeliği Değişti
Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Okullardaki Öğrencilerin Kılık Kıyafetlerine Dair Yönetmelikte değişiklik yapılması hakkındaki yönetmelik Resmi Gazetede yayımlandı.
Resmi Gazetede yayımlanan değişikliğe göre; ilkokul, ortaokul ve liselerde öğrenciler için okul kıyafeti, okul-aile birliği yönetim kurulunun ve ikinci dönem başında yapılacak öğretmenleDevamını Oku
Öğretmenlik Mesleği Kanunu Neler Getirecek?
Mesleği Kanunu Teklifi, TBMM Genel Kurulunda oy çokluğuyla kabul edilerek yasalaştı.
Kanuna göre, eğitim öğretim hizmetlerini yürüten öğretmenlerin seçilmeleri, yetiştirilmeleri, atanmaları, hakları, ödev ve sorumlulukları, ödül ve cezaları, kariyer basamaklarında ilerlemeleri ve öğretmenlik mesleğine ilişkin diğer hususlar ile Milli Eğitim AkademiDevamını Oku
Öğretmenlik Mesleği Kanunu Yasalaştı
Milli Eğitim Akademisinin kurulması, görevleri, teşkilat yapısı ve personeline ilişkin konular düzenleyen Öğretmenlik Mesleği Kanunu Teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı.
Kanuna göre, eğitim öğretim hizmetlerini yürüten öğretmenlerin seçilmeleri, yetiştirilmeleri, atanmaları, hakları, ödev ve sorumlulukları, ödül ve cezaları, kariDevamını Oku
Okula uyum haftası yarın başlıyor
3 aylık yaz tatilinin ardından 2 Eylül Pazartesi günü okul zili, okul öncesi ve birinci sınıf öğrencileri için çalacak. Minik öğrenciler için uyum haftası başlayacak. Bu süreçte anne babaların rolü de önem kazanıyor. Uzmanlar, okula karşı motive edici konuşmaların uyum sürecini hızlandıracağını söylüyor.
Okul öncesi ve birinci sınıf öğrencileri için 2 Devamını Oku
2024 MEB yeni eğitim öğretim yılı hazırlık genelgesi
Millî Eğitim Bakanlığı (MEB) yeni eğitim öğretim yılı hazırlık genelgesini yayımladı. Genelgeye göre ilkokullarda sınav saati kaldırıldı. Telefon yasağı devam edecek. Ölçme yaklaşımı yerine, süreç odaklı ölçme ve değerlendirme uygulamaları benimsenecek. Dağıtımı yapılan ders kaynakları dışında kaynak aldırılmaması için önlem alınacak.
Millî Eğitim Devamını Oku