Üniversite sınavlarının tarihi belirlendi
YÖK, Yükseköğretime Geçiş Sınavı'nın (YGS) 11 Nisan 2010'da, ikinci aşama olan Lisans Yerleştirme Sınavlarının (LYS) ise iki hafta sonuna yayılarak 19-20 Haziran ile 26-27 Haziran 2010 tarihlerinde yapılmasını kararlaştırdı.
ÖSS'DE YENİ SİSTEM
ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, Yükseköğretime Geçiş Sınavı'nın (YGS), nisan ayının ilk yarısında, Lisans Yerleştirme Sınavı'nın da (LYS) haziran ayının ikinci yarısında bir ya da iki hafta sonunda yapılacağını bildirdi.
Üniversiteye girişle ilgili yeni sistemin ayrıntılarını anlatmak üzere YÖK'te basın toplantısı düzenleyen Yarımağan, daha önce alınan 2 aşamalı sınav sistemi kararı doğrultusunda, birinci aşama sınavı olan YGS'nin nisan ayının ilk yarısında yapılacağını bildirdi.
Yarımağan, sınavda Türkçe, temel matematik, sosyal bilimler ve fen bilimler testleri uygulanacağını belirterek, "Buradaki testlerin niteliği, ortak müfredata dayalı testler olacak. Yani tüm okul türleri ve alanlarda okutulan derslerle ilgili sorular sorulacak. Aynen bugün, 2009 yılındaki sınavdaki ilk dört testte olduğu gibi" dedi. Yarımağan, sınavda, tek soru kitapçığı ve tek cevap kağıdı kullanılacağını belirtti.
YGS sonucunda altı puan türü oluşturulacağını anlatan Yarımağan, daha önce Sayısal-1, Sözel-1, Eşit Ağırlık-1 olmak üzere üç puan türü olduğunu hatırlattı. Yarımağan, YGS-1 ve YGS-2'nin Sayısal-1 yerine, YGS-3 ve YGS-4'ün Sözel-1 yerine, YGS-5 ve YGS-6'nın da Eşit Ağırlık-1 yerine kullanılacağını kaydetti. Yeni puan türleri arasındaki farka da değinen Yarımağan, YGS-1'de temel matematiğin, YGS-2'de de fen bilimlerinin ağırlıklı olacağını ifade etti.
Yarımağan, "2009'da Sayısal-1 ile girilen programların bir kısmına YGS-1 ile girilecek, bir kısmına da YGS-2 ile girilecek" diye konuştu. YGS puanlarının değer aralıklarını anlatan Yarımağan, her puan türündeki puanların en küçüğünün 100, en büyüğünün 500 olan puanlar olarak hesaplanacağını söyledi.
Bu sınavda elde edilecek puanlar sonucunda üç taban puan olacağını belirten Yarımağan, "Bir tanesi Önlisans Taban Puanı-1... Bu taban puanını geçen adaylar önlisans programları ile açık öğretim programlarını tercih edebilecek, bu seneki 145'in karşılığı. İkinci bir taban puan adaylara, ikinci aşama sınavlara katılma hakkı sağlayacak. Üçüncü taban puan da lisans programlarını tercih etmek için kullanılacak" dedi.
Yarımağan, YÖK Genel Kurulu'nun taban puanların daha sonra belirlenmesi kararını aldığını anımsatarak, taban puanların en geç sonbaharda 2010 ÖSYS Kılavuzu'nda açıklanacağını bildirdi.
İKİNCİ AŞAMA SINAVI (LYS)
LYS'nin Haziran ayının ikinci yarısında bir ya da iki hafta sonunda yapılacağını belirten Yarımağan, bunun yapılacak kamuoyu araştırmasıyla, adaylara uygulanacak anketler sonucunda belirleneceğini kaydetti.
Yarımağan, LYS'de matematik, fen bilimleri, edebiyat, coğrafya, sosyal bilimler ve yabancı dil sınavının uygulanacağını ifade ederek, testler için ayrı soru kitapçıklarının kullanılacağını, cevap kağıtlarının ise ortak olacağını belirtti.
SINAVDA SORU SAYISININ ARTMASI
Yarımağan, bu yıl ki sınavda daha fazla soru sorulacağını söyleyerek şöyle konuştu;
- Evet bu yıl daha çok soru sorulacak. Ancak soruların zorluk derecesi ve içeriği ile ilgili bu yıl bir değişiklik olmayacak. Buradaki amacımız; öğrencinin bilgisini daha detaylı ölçüp şansın rolünü azaltmak.
- Sınavda daha zor zorular olmayacak. Sadece ve sadece bu sene 3-4 soru sorduğumuz Psikolojiden bu sene 10 soru sorulacak. İkinci sınavda adayın test bilgilerini detaylı biçimde ölçmek istiyoruz. Matematik- Biyoloji - Fizik bilgilerini ayrı ayrı ölçmek istiyoruz.
- Diğer sistemde her aday farklı biçimde davrandığı için iki adayın bilgisini karşılaştıramıyorduk. İki adayı karşılaştırabilmek için ikinci aşamada testlerin soru kitaplarını ayıracağız.
- Biz sistem belirlerken dershane sistemini düşünerek sistem belirlemiyoruz. Adayları düşünerek sistem belirliyoruz. Öyle bir sistem yapalım ki daha başarılı öğrencileri belirleyelim düşüncesiyle hareket ediyoruz.
- Bu sınav sistemi ile daha iyi mühendis olma olasılığı yüksek öğrencileri belirlemek istiyoruz. Amacımız bu.
- Yeni sistemde 3 soru yerine 10 soru soracağız. Bu sebeple de öğrencilerin dershaneye gitmelerine gerek yok. Sonuçta aynı derslerden daha fazla soru çözecekler.
- Ek puan alacakları puanlarda bir değişilik yok. Diğer programları herkes tercih edebilecek. Katsayılar eşitlendiği için diğer programlara başarılı öğrencilerin yerleştirilmesi daha fazla olacak.
PROGRAMLARA HANGİ PUAN TÜRLERİ İLE GİRİLECEK
ÖSYM Başkanı Yarımağan; programlara hangi puan türleri ile girileceğine dair bilgilerin önümüzdeki 3- 4 gün içerisinde ÖSYM Başkanlığı'nın internet sayfasında açıklayacaklarını söyledi.
- Adayların 1/3'ü sadece 1 sınava girecek. Ancak adayların önemli bir kısmı da 3 sınava girecek.
- Sınavsız geçiş bir yasa konusu. Sınavsız geçişin kaldırılması da yasa değişikliği gerektiriyor. Eğer bu yasa değişikliği gerçekleşirse 2010'da sınavsız geçiş kalkacak.
tarihli haber
Dersimiz.com Haber