300 bini aşkın öğretmen adayının derdi!
Çukurova Üniversitesi Eğitim Fakültesi Ortaöğretim Sosyal Alanlar Eğitimi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adnan Gümüş, KPSS'ye giren yaklaşık 244 bin öğretmen adayı atama beklerken 60 bin yeni öğrencinin eğitim fakültelerine kayıt yaptırdığını belirterek, ''Bakanlıkça sözleşmeli olup kadroya geçenler de dahil sadece 30 bin civarında öğretmen ataması yapıldı'' dedi.
Prof. Dr. Gümüş, yaklaşan 24 Kasım Öğretmenler Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, Türkiye'deki öğretmenlerin yaşadığı sıkıntılı sürecin her geçen yıl arttığını belirterek, okullardan mezun olan öğretmen adaylarının umutsuzluklarının da buna paralel büyüdüğünü söyledi.
Gümüş, bu yıl haziran ayında yapılan KPSS'ye 244 bin 269 öğretmen adayının girdiğini ifade ederek, üniversitelerin eğitim fakültelerine ise toplam 60 bin yeni öğrencinin kaydının yapıldığını hatırlattı.
ÖSYM verilerine göre atanabilmek için KPSS'ye giren öğretmen adayı sayısı 2006 yılında 202 bin 710 iken sistematik olarak artarak bu yıl 244 bin 269'a çıktığını vurgulayan Gümüş, şöyle devam etti:
''Buna karşın aynı dönemde ataması yapılan öğretmen sayısında ise sistematik bir düşüş meydana gelmiştir. Yine aynı yıldan itibaren kadrolu öğretmen alımında da benzer bir durum yaşanmıştır.
2006'da 19 bin 72'si sözleşmeli olmak üzere toplam 46 bin 14 öğretmen ataması yapılmıştır. Bu yıl ise Bakanlıkça sözleşmeli olup kadroya geçenler de dahil sadece 30 bin civarında öğretmen ataması yapıldı.''
''UMUT KAPISI DERSHANELER''
Gümüş, araştırma görevlisi İhsan Çetin ve öğrencilerinin, 150'si kadın 284 eğitim fakültesi mezunu ile yaptığı araştırmanın, yaşanılan sıkıntıları gözler önüne serdiğini ifade etti.
Gümüş, araştırmaya katılanların 45'inin işsiz olduğunu ve yüzde 50'sinin KPSS'de başarı için 650-925 TL arasında ücret harcayıp dershaneye gitmelerinin yanında ''özel ders'' aldığının ortaya çıktığını bildirdi.
Araştırmaya katılanların 70'inin dershanelerde öğretmenlik yaptığını, 28'inin artık umudunu keserek iş aramayı bıraktığını belirten Gümüş, ''işsiz öğretmenler dershane kapılarında umut arıyorlar'' dedi.
Gümüş, işsizlik ve mağduriyetin başkalarının iş kapısı haline geldiğini ifade ederek, şöyle konuştu:
''On binlerce dershane hem işsiz öğretmenleri daha ucuza çalıştırıyor hem de KPSS kursları üzerinden dershanecilik yaparak çok büyük gelir elde ediyor.
Öğretmenler arasında çok büyük ücret farklılaşmaları da oluşmaya başlamış durumda. Öğretmen işsizliğinin sürekli artması, bir diğeri üzerinde ücret baskısı olarak kullanılıyor.
Gerek işsiz öğretmenler gerekse de dershanede çalışan öğretmenler çok büyük yaşam güçlükleri ve sosyal sıkıntılar yaşıyorlar. Bazı dershanelerde çalışan öğretmenlerin mesaileri haftalık 70-80 saate kadar çıkabiliyor.''
Öğretmen işsizliğinin, okuyan öğrenciler üzerinde de olumsuz sonuçlara yol açtığını anlatan Gümüş, ''Bu durum öğrencilerin motivasyon ve başarılarını düşürüyor. İş ve işsizlik kaygısı yoğun bir depresyona yol açıyor'' diye konuştu.
AA
tarihli haber
Dersimiz.com Haber