Eğitim Sitesi

Öğrencilerin sınav puanlarına inceleme

Öğrencilerin sınav puanlarına inceleme

Öğrencilerin sınav puanlarına inceleme Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, il milli eğitim müdürlüklerine, Seviye Belirleme Sınavı'na (SBS) katılan öğrencilerden Yılsonu Başarı Puanı (YBP) ile SBS puanları arasında 20 ve daha fazla fark olanların belirlenerek bunun nedenlerinin incelenmesi, sorumlu öğretmen ve yöneticiler hakkında işlem yapılması talimatı verdi.



Çubukçu, il milli eğitim müdürlüklerine "SBS Sonuçlarının Değerlendirilmesi" konulu bir genelge gönderdi.



Genelgede, OKS'nin 2008'de son kez yapıldığını ve aynı yıl Ortaöğretim Kurumlarına Geçiş Sistemi'nin uygulamaya konulduğunu anımsatan Çubukçu, Ortaöğretime Geçiş Sistemi'nin en önemli unsuru olan SBS'nin ilköğretimin 6, 7 ve 8. sınıflarında sadece o sınıf düzeyindeki öğretim programlarında yer alan kazanımların dikkate alındığı, öğrencinin kişisel başarısını ölçen objektif bir ölçme aracı olduğunu belirtti. YBP'nin ise öğrencilerin öğretim yılı boyunca tüm derslerde göstermiş oldukları performansa dayalı değerlendirmelerin sonucu olarak ortaya çıktığını ifade eden Çubukçu, her iki boyutta da değerlendirmelerin öğretim programlarındaki kazanımlarla ilişkili olarak belirlendiğini anlattı.



Bu sistemin öğrencilerin ortaöğretim kurumlarına yerleştirilmesinde çok boyutlu ve sürece dayalı bir sıralama sağlamasının yanında öğrenci, öğretmen ve okul başarılarının değerlendirilmesi ve geliştirilmesi için de önemli bir bilgi kaynağı oluşturduğunu belirten Çubukçu, diğer taraftan da e-Okul sistemiyle öğrenci ve okul bilgilerinin merkezi bir veri tabanında toplandığını, bunun da araştırma-geliştirme çalışmaları için imkan sağladığını anlattı.



SBS sonuçları ile e-Okul imkanlarının uygun şekilde, değerlendirilmesinin öğrenci ve okul başarılarının artırılmasında önemli katkılar sağlayacağını ifade eden Çubukçu, bakanlıkta bu yönde araştırma ve değerlendirme çalışmalarının sürdüğünü, değerlendirme sonuçlarının ilgili konuların geliştirilmesi ve iyileştirilmesi amacıyla kullanıldığını dile getirdi.



-"KABUL EDİLEMEZ DURUMA GELDİ"-



Söz konusu verilerin öğrenci ve okul bazında değerlendirmesinin yapılarak öğrenci başarısının artırılmasına yönelik önlemler alınmasının "önemli ve gerekli" olduğunu vurgulayan Çubukçu, şunları kaydetti: "Bu sebeple 7 ve 8. sınıflarda görev yapan öğretmenlerimizin sınıflarında bulunan öğrencilerin e-Okul bilgileri ve SBP sonuçlarına göre incelemeler yaparak, veli ile iş birliği suretiyle öğrencinin zayıf yönlerini belirleyerek noksanlıklarının giderilmesi ve başarının artırılması için çalışmalar yapmaları gerekmektedir. Bunun için okul içinde veya aynı eğitim bölgesinde bulunan okullarda zümre öğretmenlerinin, öğrencilerin başarısına katkı sağlayacak çalışmaları işbirliği içinde yürütmeleri gerekmektedir.



Ayrıca, son zamanlarda çeşitli platformlarda dile getirilen, bazı okullarda YBP'lerin gerçeğe aykırı olarak yükseltildiği iddiaları öğretmenlik mesleğinin onuru ve okullarımızın itibarı açısından kabul edilemez bir duruma gelmiştir. Söz konusu iddialar Bakanlığımız tarafından incelenmektedir." Konuya ilişkin geçen yıl da bir genelge yayımlandığını belirten Çubukçu, bu genelgede de il milli eğitim müdürlüklerinde komisyonlar kurularak öğrencilerin YBP ve SBS puanı arasında 30 ve daha fazla fark görülen öğrencilerin durumlarının incelenmesinin, haksız bir uygulama söz konusu ise mevzuat çerçevesinde gerekli işlemin yapılmasının istendiğini anımsattı.



Nimet Çubukçu, "Bu yıl da aynı çalışmaların yapılarak, sınava katılan öğrencilerden YBP ve SBS puanları arasında 100 puanlık sisteme göre 20 ve daha fazla fark olanların belirlenmesi, bu farkın nedenleri ile ilgili inceleme yapılması, haksız bir uygulama varsa sebep olan öğretmen ve yöneticiler hakkında gerekli işlemin yapılması, sonuçtan ilgili genel müdürlüklere bilgi verilmesini" istedi.



milliyet.com.tr

tag

tarihli haber

  

İsmail Aydın Eskiden öğrenciler yüksek not aldıkları zaman seviniyorduk.Şimdi ise acaba SBS de düşük puan alırlarsa diye korkar olduk.

yasar calısır YBS puanında ogrencı beden egıtımı, müzik, teknoloji ve tasarım,resim, din kültürü derslerinin de puanı etkiliyor. malum edersiniz ki bu dersler genelde 4-5tir. bu dersler sbs de olmadıgına gore bu YBP puanını yuksek tutacaktır. Ayrıca bir sürü brans ogretmenı acıgı var ve bu acıgı kapatmak ıcın brans dısı derslere gıren var. bunlar da ister istemez yuksek not verıyorlar. bu da ortalamayı yukseltıyor. ana derslerdeki(Türkçe Matem.vs.) ders ogretmenlerının sucu ne? Hem öğrenci basarısını sadece derslerle değerlendirmemek gerektiğini savunan MEB, şimdi 20 puandan fazla fark olursa inceleme baslatmaya kalkıyor. Sınıfta bırakmak yok. o ogrencıyı sınıfı gecırmek ıcın mecburen gececek not verıyoruz. sonra o dusuk puan alınca bızlere hesap mı sorulacak. Çok sacma bir uygulama

Gitar Artık ne yapıcaklarsa yapsınlarda şu tartışmalardan kurtulalım

kınacı Daha da olmadı. Bu işin faturasını öğretmene ve öğrenciye keselim.YBP bir öğrencinin bir yıllık uzun maratonda aldığı netice.,SBS ise 2 saatte zorla ölçülen bir puan türü.kazara o gün çocuk gününde değilse vah öğretmenin de öğrencinin de emeklerine. İsterseniz siz yine suçu hem öğretmene hem de öğrenciye atın.

Yazılan son 4 yorum gösteriliyor.

İçerikle ilgili 4 yorum yazılmış.

Son Eklenen Eğitim Haberleri

Öğretmenlik Mesleği Kanunu Neler Getirecek?

Öğretmenlik Mesleği Kanunu Neler Getirecek?

Mesleği Kanunu Teklifi, TBMM Genel Kurulunda oy çokluğuyla kabul edilerek yasalaştı. Kanuna göre, eğitim öğretim hizmetlerini yürüten öğretmenlerin seçilmeleri, yetiştirilmeleri, atanmaları, hakları, ödev ve sorumlulukları, ödül ve cezaları, kariyer basamaklarında ilerlemeleri ve öğretmenlik mesleğine ilişkin diğer hususlar ile Milli Eğitim Akademi Devamını Oku

Öğretmenlik Mesleği Kanunu Yasalaştı

Öğretmenlik Mesleği Kanunu Yasalaştı

Milli Eğitim Akademisinin kurulması, görevleri, teşkilat yapısı ve personeline ilişkin konular düzenleyen Öğretmenlik Mesleği Kanunu Teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı. Kanuna göre, eğitim öğretim hizmetlerini yürüten öğretmenlerin seçilmeleri, yetiştirilmeleri, atanmaları, hakları, ödev ve sorumlulukları, ödül ve cezaları, kari Devamını Oku

Okula uyum haftası yarın başlıyor

Okula uyum haftası yarın başlıyor

3 aylık yaz tatilinin ardından 2 Eylül Pazartesi günü okul zili, okul öncesi ve birinci sınıf öğrencileri için çalacak. Minik öğrenciler için uyum haftası başlayacak. Bu süreçte anne babaların rolü de önem kazanıyor. Uzmanlar, okula karşı motive edici konuşmaların uyum sürecini hızlandıracağını söylüyor. Okul öncesi ve birinci sınıf öğrencileri için 2 Devamını Oku

2024 MEB yeni eğitim öğretim yılı hazırlık genelgesi

2024 MEB yeni eğitim öğretim yılı hazırlık genelgesi

Millî Eğitim Bakanlığı (MEB) yeni eğitim öğretim yılı hazırlık genelgesini yayımladı. Genelgeye göre ilkokullarda sınav saati kaldırıldı. Telefon yasağı devam edecek. Ölçme yaklaşımı yerine, süreç odaklı ölçme ve değerlendirme uygulamaları benimsenecek. Dağıtımı yapılan ders kaynakları dışında kaynak aldırılmaması için önlem alınacak. Millî Eğitim Devamını Oku

Açık öğretim liselerine geçişte yeni kurallar

Açık öğretim liselerine geçişte yeni kurallar

Milli Eğitim Bakanlığı, örgün öğretim liselerinden açık öğretim liselerine geçişle ilgili maddede değişiklik yaptı. Yeni yönetmelik 13 Ağustos tarihli Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi. * Yapılan değişikliğe göre, anne veya babası vefat eden, Sosyal Hizmetler Kanunu kapsamında hakkında koruma kararı verilen veya koruyucu aile yanına yerle Devamını Oku

Öğrencilerin sınav puanlarına inceleme

Eğitim Haberleri Ana Sayfa