Eğitim Sitesi

Ders kitapları bedava fakat!

Ders kitapları bedava fakat!

Ders kitapları bedava fakat! Bir onuncu sınıf öğrencisinin ders kitaplarına vereceği para 31 lira idi. Ancak yayınevleri, Milli Eğitim Bakanlığının tavsiye ettiği kitaplardan sadece birini 29 liraya satıyor!



Sahaf Adil Sarmusak: "1. hamur bez ciltli 1700 sayfa Kamus-ı Türki 20 lira, 3. hamur Çalıkuşu 29 lira"



Sömestirin yaklaştığı şu günlerde velilerden yoğun şikayetler geliyor. Dar ve orta gelirliler okullarda tavsiye edilen ‘100 Temel Eser'in fahiş fiyatla satıldığından yakınıyor. Hatta onlara sorarsanız okul kitaplarının ücretsiz dağıtmanın bir manası yok, almakla mecbur tutuldukları incecik romanlar sınırlı bütçelerini alt üstü etmeye yetiyor.

Konuyu en iyi kim bilebilir? Elbette kitapçılar.

Sahaflar Derneği Başkanı Adil Sarmusak'ın kapısını çalıyor ve bir dokunup, bin ah işitiyoruz. O da aynı şeyden dertli. "Biliyor musunuz" diyor, "Sahaflar Çarşısında devlet kitapları satan tek bayii bendim. Devletimizin ders kitaplarını bedava dağıtması en çok bana zarar verdi. Buna rağmen kararı yerinde buluyor ve takdir ediyorum. Zira bu tatbikat birçok ülkede icra ediliyor. Milli Eğitim Bakanlı'ğının kitap okuma alışkanlığı kazandırmak için yayınladığı ‘100 Temel Eser Genelgesi'ni de alkışlanacak bir faaliyet olarak görüyorum. Ancaaak?...

- Ancak?

- Bazı kişi ve müesseseler bunu fırsat biliyor, istismar ediyor. Telif hakkı nasıl olsa benim elimde rahatlığı ile diledikleri fiyatı çekiyorlar.



AĞLAYAN AĞLAYANA



- Ne kadar fahiş mesela?

- Çok... Şimdi bir veli geliyor "Çalıkuşu var mı". Kitabı çıkarıp önüne koyuyorum. Soruyor "kaç para?" 27 lira demeye utanıyorum ki 29 oldu dün itibarıyla. Veli şoka giriyor. Neticede 400 küsur sayfa üçüncü hamur bir kitap.

- Az para değil bizim gibi bir ailenin aylık ekmek gideri!

- Çoğu kez adamcağız ya da kadıncağız mahçup bir ifadeyle "kalsın" diyor, çocuk "ama öğretmenim zayıf verir" diye ağlamaya başlıyor. Üzgün, kırgın, umutsuz bir şekilde çıkıyorlar. Ben ki ömrünü kitaba vermiş biriyim yıkılıyorum adeta.

- Peki bunların maliyeti nedir?

- Hesabı bakanlık da yapabilir pekala... Kağıt ve matbaa fiyatları ortada... Sana şu kadarını söyleyeyim fiyatı 10 lira olan kitabın masrafı 30 kuruşu, 29 lira olan ise 150 kuruşu aşmaz.

- Yok canım, olur mu o kadar?

Bu sözümüz Adil Beyi kızdırıyor, geriye dönüyor, eline gelen ilk kitabı uzatıyor. Kamus-ı Türkî (Türkçe Sözlük)... Şemseddin Sami... Ki bir kütüphanelerin olmazsa olmazlarından... Elime alıyorum neredeyse iki kilo. Kağıdı birinci hamur, bez cildli, baskısı itinalı ve tam 1700 sayfa. Öbür elime ise Çalıkuşu'nu tutuşturuyor, üçüncü hamur ve kağıt kapak. Soruyor: "Çalıkuşu 29 lira ise bu kaç para yapar?"



BÖYLESİ DAHA MASRAFLI



- En az 200 lira.

- Bilemedin işte, 20 lira. Ve para kazanıyoruz bununla... Artık sen kıyasla! Elimizi ayağımızı bağlayıp denize atıyorlar. Hadi yüz. Böyle rekabet olmaz ki ama?

-Yani piyasa ekonomisi kuralları işlemiyor, birileri devlet eliyle haksız kazanç sağlıyor.

- Öyle de denilebilir icabında... Düşünebiliyor musun, Devlet ders kitaplarını satıyor olsaydı bir onuncu sınıf öğrencisinin bütün kitaplara vereceği para 31 liraydı.

- Hepsine mi?

- Evet hepsine, bir çuval kitap... Tarih, coğrafya, matematik, edebiyat artık ne varsa... Halbuki bir tek Çalıkuşu aynı fiyata.

- Yalnız Çalıkuşu ile kalmayalım, birkaç örnek daha verebilir misiniz bana?

- Elbette (üstün körü rafları dolanıyor, gözüne takılanları uzatıyor) İşte bu Kiralık Konak 232 sayfa 16.30 lira. Al sana Ateşten Gömlek 222 sayfa 14 lira. Sinekli Bakkal 420 sayfa 22 buçuk lira. Fareler ve insanlar 110 sayfa 7.5 lira ki şunun 50 kuruş maliyeti yok inan. Yaban 214 sayfa 15.80 lira. Damga 158 sayfa 15 lira. Yaprak Dökümü 160 sayfa 12 buçuk lira. Vurun Kahpeye 186 sayfa 12 buçuk lira. Mutlu Prens sadece 88 sayfa ve 7.5 lira. Kaldı ki bunlar cep kitabı. Ebadı küçük, kağıt gideri yok denecek kadar az.



ÖĞRETMENE BIRAKILMALI



- Peki çare?

- Valla yapacak pek bir şey yok. Hüseyin Rahmi, Yakup Kadri, Halide Edip gibi yazarların telif hakları ellerinde, keyf onların kimse karışamaz.

- Bu hep böyle mi kalacak?

- Anlaşma yapıldığı tarihten 70 yıl sonra telif hakkı bitiyor. Herkes basabiliyor ve fiyatlar düşüyor. Nitekim Ömer Seyfeddin, Namık Kemal'in eserleri makul fiyatlarla sunuluyor.

- Peki Milli Eğitim bunları tavsiye etse? Neticede bunlar da klasik. Bunlar da vatan millet sevgisi ile tanınan yazarlar.

- Bence seçimi öğretmenlere bırakmalı, bir genelge yayınlayıp "kitabın fiyatı da dikkate alınsın" denilmeli. Bu olsun yeter. Zaten çok geçmez, diğerleri de çark eder.

- Teşekkür ederiz zaman ayırdınız bize.



Kaynak: Türkiye Gazetesi

tag

tarihli haber

  

nurgül Bence de kiştapların fiyatı daha düşük olsa daha çok okunur.

Yazılan son 1 yorum gösteriliyor.

İçerikle ilgili 1 yorum yazılmış.

Son Eklenen Eğitim Haberleri

Öğretmenlik Mesleği Kanunu Neler Getirecek?

Öğretmenlik Mesleği Kanunu Neler Getirecek?

Mesleği Kanunu Teklifi, TBMM Genel Kurulunda oy çokluğuyla kabul edilerek yasalaştı. Kanuna göre, eğitim öğretim hizmetlerini yürüten öğretmenlerin seçilmeleri, yetiştirilmeleri, atanmaları, hakları, ödev ve sorumlulukları, ödül ve cezaları, kariyer basamaklarında ilerlemeleri ve öğretmenlik mesleğine ilişkin diğer hususlar ile Milli Eğitim Akademi Devamını Oku

Öğretmenlik Mesleği Kanunu Yasalaştı

Öğretmenlik Mesleği Kanunu Yasalaştı

Milli Eğitim Akademisinin kurulması, görevleri, teşkilat yapısı ve personeline ilişkin konular düzenleyen Öğretmenlik Mesleği Kanunu Teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı. Kanuna göre, eğitim öğretim hizmetlerini yürüten öğretmenlerin seçilmeleri, yetiştirilmeleri, atanmaları, hakları, ödev ve sorumlulukları, ödül ve cezaları, kari Devamını Oku

Okula uyum haftası yarın başlıyor

Okula uyum haftası yarın başlıyor

3 aylık yaz tatilinin ardından 2 Eylül Pazartesi günü okul zili, okul öncesi ve birinci sınıf öğrencileri için çalacak. Minik öğrenciler için uyum haftası başlayacak. Bu süreçte anne babaların rolü de önem kazanıyor. Uzmanlar, okula karşı motive edici konuşmaların uyum sürecini hızlandıracağını söylüyor. Okul öncesi ve birinci sınıf öğrencileri için 2 Devamını Oku

2024 MEB yeni eğitim öğretim yılı hazırlık genelgesi

2024 MEB yeni eğitim öğretim yılı hazırlık genelgesi

Millî Eğitim Bakanlığı (MEB) yeni eğitim öğretim yılı hazırlık genelgesini yayımladı. Genelgeye göre ilkokullarda sınav saati kaldırıldı. Telefon yasağı devam edecek. Ölçme yaklaşımı yerine, süreç odaklı ölçme ve değerlendirme uygulamaları benimsenecek. Dağıtımı yapılan ders kaynakları dışında kaynak aldırılmaması için önlem alınacak. Millî Eğitim Devamını Oku

Açık öğretim liselerine geçişte yeni kurallar

Açık öğretim liselerine geçişte yeni kurallar

Milli Eğitim Bakanlığı, örgün öğretim liselerinden açık öğretim liselerine geçişle ilgili maddede değişiklik yaptı. Yeni yönetmelik 13 Ağustos tarihli Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi. * Yapılan değişikliğe göre, anne veya babası vefat eden, Sosyal Hizmetler Kanunu kapsamında hakkında koruma kararı verilen veya koruyucu aile yanına yerle Devamını Oku

Ders kitapları bedava fakat!

Eğitim Haberleri Ana Sayfa