Yükseköğretim Kurulu (YÖK), eğitim fakültesi dışında bir fakülteyi bitirenlerin öğretmen olabilmeleri için aldıkları ''Tezsiz Yüksek Lisans'' eğitimini kaldırdı.
YÖK'ün en son yaptığı genel kurul toplantısında üniversitelerde pedagojik formasyon eğitimi verilmesi belli kriterlere bağlanmıştı.
Buna göre, kriterleri sağlayan her üniversite pedagojik formasyon eğitimi verebilecek.
YÖK'ün aldığı karardaki kriterler, Öğretmen Yetiştirme Türk Milli Komitesi ile Üniversitelerarası Kurul'ca (ÜAK) birlikte oluşturuldu. Bu kriterlerin oluşturulmasında eğitim fakültelerinin görüşleri de dikkate alındı.
Kriterlere göre, ilgili üniversitede Eğitim Fakültesinin veya Eğitim Bilimleri Bölümünün bulunması ve bu alanda yeterli sayıda ve nitelikte kadrolu öğretim üyesi olması şartı aranacak.
Formasyon eğitimi 5. yarıyılda başlayacak ve 2 yıla (4 yarıyıla) yayılarak verilecek.
Formasyon eğitimine kabulde öğrencilerin ağırlıklı not ortalaması 4 üzerinden en az 2.5 olacak ve öğrencilerin en fazla alttan başarısız 2 dersi olacak.
''Ortaöğretim Alan Öğretmenliği Tezsiz Yüksek Lisans'' eğitimleri 2010-2011 eğitim-öğretim yılından itibaren açılmayacak. Daha önce izin verilenlere ise öğrenci alınmayacak.
2010-2011 eğitim-öğretim yılından itibaren mezun durumda olan öğrencilere de pedagojik formasyon sertifikası eğitimi verilmeye başlanacak. Mezun durumda olan öğrencilerin diploma notunun da 4 üzerinden en az 2.5 olması şartı aranacak. Mezunların formasyon eğitimi süresi ise 2 yarıyıl olacak.
Karara göre, açılması talep edilen pedagojik formasyon eğitimi talepleri için her seferinde Yükseköğretim Kurulu'ndan izin alınacak.
AA
tarihli haber
Dersimiz.com Haber
nilay Bu yeni duzenleme su anda 3 sinif olan ogrencileri etkileyecek mi yoksa bizler alesle mi alacagiz
sibel şentürk ortalaması 2.5 in altında olanlar ne olacak.bunada bi çözüm bulunnnn.... lütfen... aless ,kpsss. mülakat derken yıllardr formasyon alamdmmm.bi ögretmen olamadımm sürünüyoruzz.
ferit her defasında yeni bir sistem getiriliyor.ve getirilen her sistemde bir çok insanı mağdur ediyor.insanları mağdur etmeyecek bir sistem geliştiremeyecek kadar aciz mi ülkemiz.şimdi de 2.5 ortalaması çıkardılar.ya daha önce mezun olup 2.5 altında ortalamaya sahip olanlar ne yapsın.ortalaması 2.00 olanlar bile bu ülkede formasyon aldı.onlar aldı da bundan sonrakiler alamayacak.bu haksızlık değil mi.
Tayfun Herhangi bir fakülteden mezun olan bir öğrenci başvurabilecekmi?
ibrahim merhaba arkadaşlar ben güzel sanatlar fak. seramik böl. mezunuyum ve not ortalamamda 2.00 ayrıca formasyonumda yok. ama bizleri ortaögretimde teknoloji tasarım dersine atadıklarını duymuştum. lütfen bilgisi olan bana yazsın. not ortalamam2.00 oldugu için formasyon alamıycam bunu anladım peki daha önce formasyonsuzları kpss puanına göre atayıp hizmet içi egitimi olarak formasyon verildigini duymuştum bu dogrumu yani benim durumum bu ögretmen olamayacakmıyım ben? bilgisi olan varsa lütfen bi şeyler yazsın daraldım bunaldım artık her gün yeni bi sistem her gün yeni madurlar...
esra ceniklioglu arkadaşlar ben celal bayar üni. fizik mezunuyum. ortalamam 62,11. hesaplamama göre 4 üzerinden 2,48 oluyor. acaba formasyon alabilirmiyim? bilgisi olan varsa cevap yazsın lütfen. kafayı yerim heralde. kime sorsam ne yapsam bilemiyorum. 5 yıldır alamadım şu formasyonu.
arzuuuuuu arkadaşlar üzgünüm ama yukarıda söylendigi gibi 2.5 altındaysa ortalamanız alamazsınız formasyon bu ülke böyle magdur etmeyi seviyor seramikten mezun arkadsım o senın dedigin teknoloji tasarım derslerını bi yıllıgına yapmişlardı o istisna yani boşa ona ümit etme kendini üzme aslında bu ülkeye nedesem boş canları istediginde herkesi ögretmen alıyorlar sonrada kriter getiriyorlar saçmalık
Yazılan son 7 yorum gösteriliyor.
İçerikle ilgili 7 yorum yazılmış.
Son Eklenen Eğitim Haberleri
Okullardaki Kılık Kıyafet Yönetmeliği Değişti
Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Okullardaki Öğrencilerin Kılık Kıyafetlerine Dair Yönetmelikte değişiklik yapılması hakkındaki yönetmelik Resmi Gazetede yayımlandı.
Resmi Gazetede yayımlanan değişikliğe göre; ilkokul, ortaokul ve liselerde öğrenciler için okul kıyafeti, okul-aile birliği yönetim kurulunun ve ikinci dönem başında yapılacak öğretmenleDevamını Oku
Öğretmenlik Mesleği Kanunu Neler Getirecek?
Mesleği Kanunu Teklifi, TBMM Genel Kurulunda oy çokluğuyla kabul edilerek yasalaştı.
Kanuna göre, eğitim öğretim hizmetlerini yürüten öğretmenlerin seçilmeleri, yetiştirilmeleri, atanmaları, hakları, ödev ve sorumlulukları, ödül ve cezaları, kariyer basamaklarında ilerlemeleri ve öğretmenlik mesleğine ilişkin diğer hususlar ile Milli Eğitim AkademiDevamını Oku
Öğretmenlik Mesleği Kanunu Yasalaştı
Milli Eğitim Akademisinin kurulması, görevleri, teşkilat yapısı ve personeline ilişkin konular düzenleyen Öğretmenlik Mesleği Kanunu Teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı.
Kanuna göre, eğitim öğretim hizmetlerini yürüten öğretmenlerin seçilmeleri, yetiştirilmeleri, atanmaları, hakları, ödev ve sorumlulukları, ödül ve cezaları, kariDevamını Oku
Okula uyum haftası yarın başlıyor
3 aylık yaz tatilinin ardından 2 Eylül Pazartesi günü okul zili, okul öncesi ve birinci sınıf öğrencileri için çalacak. Minik öğrenciler için uyum haftası başlayacak. Bu süreçte anne babaların rolü de önem kazanıyor. Uzmanlar, okula karşı motive edici konuşmaların uyum sürecini hızlandıracağını söylüyor.
Okul öncesi ve birinci sınıf öğrencileri için 2 Devamını Oku
2024 MEB yeni eğitim öğretim yılı hazırlık genelgesi
Millî Eğitim Bakanlığı (MEB) yeni eğitim öğretim yılı hazırlık genelgesini yayımladı. Genelgeye göre ilkokullarda sınav saati kaldırıldı. Telefon yasağı devam edecek. Ölçme yaklaşımı yerine, süreç odaklı ölçme ve değerlendirme uygulamaları benimsenecek. Dağıtımı yapılan ders kaynakları dışında kaynak aldırılmaması için önlem alınacak.
Millî Eğitim Devamını Oku