Eğitim Sitesi

Öğretmenlerin zorunlu hizmet isyanı

Öğretmenlerin zorunlu hizmet isyanı

Öğretmenlerin zorunlu hizmet isyanı Milli Eğitim Bakanlığı'nın Mayıs ayı başlarında 'Öğretmenlerinin Atama Ve Yer Değiştirme Yönetmeliği'ni değiştirmesi zorunlu hizmet yapan bazı öğretmenlerin tepkisine neden oldu.



Milli Eğitim Bakanlığı'nın 6 Mayıs 2010 tarihli ''Millî Eğitim Bakanlığı Öğretmenlerinin Atama Ve Yer Değiştirme Yönetmeliği'' sevinç ve hayal kırıklığını beraberinde getirdi..



Yönetmeliğe karşı çıkan bazı öğretmenler, 'Yönetmelikle "zorunlu hizmet muafiyeti" getirilmiş ve öğretmenlerin zorunlu hizmet bölgelerinden zorunlu hizmet bölgesi olmayan yerlere rotasyonu en az dereceye indirilmiştir. Üstelik bulunduğu ilde 3 yıl çalışma zorunluluğu getiren yönetmelik, zor koşullarda görev yapan öğretmenlere bulundukları yerlerde çakılı kalmaları için bir dayatmaya dönüşmüştür. Özellikle ülkemizin batı bölgelerindeki öğretmene "zorunlu hizmet affı"nın sağladığı kazanç gün gibi aşikârdır. Ancak başta Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri olmak üzere zor koşullarda görev yapan öğretmenler için, bu affın herhangi bir yararı dokunmadığı gibi birçok zararı olmuştur. Yönetmelik bu yönüyle bir çifte standarttır.' değerlendirmesinde bulunuyor..



ÖĞRETMENLERE GÖRE SENDİKALAR MENFAAT PEŞİNDE

Yeni önetmeliğin 'Adaletsiz bir uygulama' olduğunu söyleyen öğretmenler, değişiklikte sendikların da payının olduğu görüşünde..



Yönetmeliğe tepki gösteren öğretmenlerin açıklamaları şöyle;

Sendikaların bu duruma menfaat penceresinden bakmış olmaları, "eğitim sendikacılığı" anlayışının etik değerlerini tümüyle çöpe atmıştır. Özellikle internet üzerinde çok takip edilen sitelerde sürekli, 2010 öncesini kapsayacak bir affın olması gerektiği yönünde beklentilerin oluştuğu ve MEB'in bu beklentileri karşılaması gerektiği şeklinde haberler ve yorumlar yapılmıştır. MEB'le sendikalar arasındaki toplantılarda MEB, sendikalarca baskı altında tutulmuş ve nihayet istenen kazanç elde edilmiştir. Aksinin olması için de MEB'in bir direnç gösterdiğini söylemek de yalan olur.



Yönetmeliğin yayımlanmasından itibaren sendikalar doğudaki öğretmenler tarafından sert biçimde eleştirilmiş ve sendikalardan önemli sayıda istifa gerçekleşmiştir. Sendikalar durumu kurtarmak için, yönetmelikteki 3 yıl sınırlamasını kaldırmak ve süre sınırlaması olmadan tayin hakkı verilmesi gibi çözümler öne sürmüşlerdir. Bu öneriler MEB Personel Genel Müdürlüğü tarafından olumlu bulunmamaktadır. Çünkü doğudaki öğretmenlerin büyük ölçüde batıya kaymasını sağlayacak bir düzenleme, doğuda büyük bir öğretmen açığı oluşturacaktır. Bu açığı kapatmak için göreve yeni başlamış tecrübesiz öğretmenleri o bölgelere atamak, Doğu ve Güneydoğu'da düşük olan eğitim kalitesini daha fazla düşürecektir.



Gelinen noktada, "zorunlu hizmet affı" öğretmenleri ikiye bölmüştür. Aftan fayda gören batıdaki öğretmenler ile aftan zararlı çıkıp mağdur olan öğretmenler arasında büyük tartışmalar alevlenmiştir. Öğretmenlik mesleğine yakışmayacak itham ve söylemler ortaya çıkmıştır. Doğudaki öğretmenler davalar açıp hak arayışına düşüp batıdaki öğretmenleri de affın çıkmasında emek harcamakla suçlamaktadır. Bir anlamda haksızlığa uğramalarındaki failleri MEB, sendikalar ve batıdaki öğretmenler olarak görmekte ve meslektaşlarına öfke duymaktadırlar. Batıda görev yapanlar ise zorunlu hizmet affının tüm öğretmenlere geldiğini dolayısıyla eşitliğin söz konusu olduğunu iddia etmekte ve doğudaki öğretmenleri kıskançlıkla itham etmektedirler.



Öğretmenler arasında örgütlü dayanışmayı ve hak arayışını sağlaması gerekirken, asıl amacından uzaklaşarak menfaatleri peşinden koşan sendikaların, öğretmenler arasında doğu-batı kavgasını ortaya çıkarması büyük bir ayıp olarak hatırlanacaktır. Meslektaşına kin duyan öğretmenin, birlikte hareket etmek ve özlük hakkını geliştirmek için sendikalara yönelmesi duygusal ve mantıksal gerekçelerden dolayı bundan sonra zorlaşacaktır. 12 Eylül'ü takip eden süreçte öğretmen camiası ilk defa böylesine büyük bir ayrışma ve çatışma yaşamaktadır.


tag

tarihli haber

  

Ayşeöğretmen Görevde 2.yılı doldurmuş bir öğretmen olarak ben şu lafa takıldım kaldım."Bu açığı kapatmak için göreve yeni başlamış tecrübesiz öğretmenleri o bölgelere atamak, Doğu ve Güneydoğu’da düşük olan eğitim kalitesini daha fazla düşürecektir." Bence yeni başlayan öğretmenler "tecrübeli" dediğiniz öğretmenlerden çok daha bilgili,çalışkan ve istekli!!

nevin Çok teşekkürler bizi dile getirdiğiniz için evet biz il dışı tayin konusunda mağdur olduk batıdaki öğretmene ödül verildi peki doğuda yıllardır çalışan öğretmenin ödülü nerde. Biz başkasının görevini yapmak istemiyoruz 2.il dışı tayin istiyoruz.

Yazılan son 2 yorum gösteriliyor.

İçerikle ilgili 2 yorum yazılmış.

Son Eklenen Eğitim Haberleri

Okullardaki Kılık Kıyafet Yönetmeliği Değişti

Okullardaki Kılık Kıyafet Yönetmeliği Değişti

Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Okullardaki Öğrencilerin Kılık Kıyafetlerine Dair Yönetmelikte değişiklik yapılması hakkındaki yönetmelik Resmi Gazetede yayımlandı. Resmi Gazetede yayımlanan değişikliğe göre; ilkokul, ortaokul ve liselerde öğrenciler için okul kıyafeti, okul-aile birliği yönetim kurulunun ve ikinci dönem başında yapılacak öğretmenle Devamını Oku

Öğretmenlik Mesleği Kanunu Neler Getirecek?

Öğretmenlik Mesleği Kanunu Neler Getirecek?

Mesleği Kanunu Teklifi, TBMM Genel Kurulunda oy çokluğuyla kabul edilerek yasalaştı. Kanuna göre, eğitim öğretim hizmetlerini yürüten öğretmenlerin seçilmeleri, yetiştirilmeleri, atanmaları, hakları, ödev ve sorumlulukları, ödül ve cezaları, kariyer basamaklarında ilerlemeleri ve öğretmenlik mesleğine ilişkin diğer hususlar ile Milli Eğitim Akademi Devamını Oku

Öğretmenlik Mesleği Kanunu Yasalaştı

Öğretmenlik Mesleği Kanunu Yasalaştı

Milli Eğitim Akademisinin kurulması, görevleri, teşkilat yapısı ve personeline ilişkin konular düzenleyen Öğretmenlik Mesleği Kanunu Teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı. Kanuna göre, eğitim öğretim hizmetlerini yürüten öğretmenlerin seçilmeleri, yetiştirilmeleri, atanmaları, hakları, ödev ve sorumlulukları, ödül ve cezaları, kari Devamını Oku

Okula uyum haftası yarın başlıyor

Okula uyum haftası yarın başlıyor

3 aylık yaz tatilinin ardından 2 Eylül Pazartesi günü okul zili, okul öncesi ve birinci sınıf öğrencileri için çalacak. Minik öğrenciler için uyum haftası başlayacak. Bu süreçte anne babaların rolü de önem kazanıyor. Uzmanlar, okula karşı motive edici konuşmaların uyum sürecini hızlandıracağını söylüyor. Okul öncesi ve birinci sınıf öğrencileri için 2 Devamını Oku

2024 MEB yeni eğitim öğretim yılı hazırlık genelgesi

2024 MEB yeni eğitim öğretim yılı hazırlık genelgesi

Millî Eğitim Bakanlığı (MEB) yeni eğitim öğretim yılı hazırlık genelgesini yayımladı. Genelgeye göre ilkokullarda sınav saati kaldırıldı. Telefon yasağı devam edecek. Ölçme yaklaşımı yerine, süreç odaklı ölçme ve değerlendirme uygulamaları benimsenecek. Dağıtımı yapılan ders kaynakları dışında kaynak aldırılmaması için önlem alınacak. Millî Eğitim Devamını Oku

Öğretmenlerin zorunlu hizmet isyanı

Eğitim Haberleri Ana Sayfa