Türkiye Özel Okullar Birliği Derneği'nin Antalya'da düzenlenen "Eğitim ve Beyin" başlıklı sempozyumuna katılan Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, Hürriyet'e 3-4 yıl sonra SBS'nin kalkacağı haberini verdi. Çubukçu, yabancı okulların öğrenci alımında kendi prosedürlerini uygulamaya devam edebileceğini söyledi:
Yabancı okullar kendileri belirler
"Anadolu liselerine tamamen dönüşme süreci var biliyorsunuz. Özellikle akademik liseler, yani yükseköğretime hazırlayan okulların hepsinin eğitim kalitesini eşit hale getirip yaygınlaştıracağız. Ayrıca sınavla öğrenci kabul etmelerine gerek kalmayacak. Yabancı okullar mevcut statülerini kurumlarına özel olarak düzenleyebilir. Zaten birçoğu şu anda da sınavsız öğrenci alabiliyor. Ya da isterse SBS'ye göre alıyor. Biz onların nasıl öğrenci alacaklarını belirlemiyoruz."
Öğretmen adayları özel okula
Öte yandan Bakan Çubukçu, özel okullardaki öğrenci sayısının artırılmasının, öğretmen adaylarına yeni çalışma alanları yaratacağını söyledi. Kriz dönemlerinde özel okul öğrencilerinin azaldığını hatırlatarak, "2001 krizinden sonra öğrenci sayısı yüzde 16 azalmıştı. Bu öğrenci kaybı üç yılda geri alındı. Memnuniyetle belirtmeliyim ki iktidarımızın bütün yıllarında özel okullarımızdaki öğrenci sayısı artmıştır. Bu öğretim yılında özel okullarda 50 bin 853 öğretmen çalışmakta. Resmi okullarımızda 23 öğrenci için 1 öğretmen, özel okullarımızda 9 öğrenci için 1 öğretmen görev yapmakta.
Özel okulların toplam öğrenci içindeki payı yüzde 3. Gelişmiş ülkelerde bu oran yüzde 10'un üzerinde. Özel okulların payı arttıkça resmi okullardaki öğrenci yoğunluğu düşecek. Bu okullardaki öğrencilerin daha iyi hizmet alması sağlanacak" dedi. 2002'den bu yana toplam öğrenci sayısı yüzde 7.32, özel okullardaki öğrenci sayısı ise yüzde 109 arttı.
Hürriyet
tarihli haber
Dersimiz.com Haber
Henüz Yorum Yazılmamış. İlk Yorumu Siz Yazabilirsiniz.
Son Eklenen Eğitim Haberleri
Öğretmenlik Mesleği Kanunu Neler Getirecek?
Mesleği Kanunu Teklifi, TBMM Genel Kurulunda oy çokluğuyla kabul edilerek yasalaştı.
Kanuna göre, eğitim öğretim hizmetlerini yürüten öğretmenlerin seçilmeleri, yetiştirilmeleri, atanmaları, hakları, ödev ve sorumlulukları, ödül ve cezaları, kariyer basamaklarında ilerlemeleri ve öğretmenlik mesleğine ilişkin diğer hususlar ile Milli Eğitim AkademiDevamını Oku
Öğretmenlik Mesleği Kanunu Yasalaştı
Milli Eğitim Akademisinin kurulması, görevleri, teşkilat yapısı ve personeline ilişkin konular düzenleyen Öğretmenlik Mesleği Kanunu Teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı.
Kanuna göre, eğitim öğretim hizmetlerini yürüten öğretmenlerin seçilmeleri, yetiştirilmeleri, atanmaları, hakları, ödev ve sorumlulukları, ödül ve cezaları, kariDevamını Oku
Okula uyum haftası yarın başlıyor
3 aylık yaz tatilinin ardından 2 Eylül Pazartesi günü okul zili, okul öncesi ve birinci sınıf öğrencileri için çalacak. Minik öğrenciler için uyum haftası başlayacak. Bu süreçte anne babaların rolü de önem kazanıyor. Uzmanlar, okula karşı motive edici konuşmaların uyum sürecini hızlandıracağını söylüyor.
Okul öncesi ve birinci sınıf öğrencileri için 2 Devamını Oku
2024 MEB yeni eğitim öğretim yılı hazırlık genelgesi
Millî Eğitim Bakanlığı (MEB) yeni eğitim öğretim yılı hazırlık genelgesini yayımladı. Genelgeye göre ilkokullarda sınav saati kaldırıldı. Telefon yasağı devam edecek. Ölçme yaklaşımı yerine, süreç odaklı ölçme ve değerlendirme uygulamaları benimsenecek. Dağıtımı yapılan ders kaynakları dışında kaynak aldırılmaması için önlem alınacak.
Millî Eğitim Devamını Oku
Açık öğretim liselerine geçişte yeni kurallar
Milli Eğitim Bakanlığı, örgün öğretim liselerinden açık öğretim liselerine geçişle ilgili maddede değişiklik yaptı. Yeni yönetmelik 13 Ağustos tarihli Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi.
* Yapılan değişikliğe göre, anne veya babası vefat eden, Sosyal Hizmetler Kanunu kapsamında hakkında koruma kararı verilen veya koruyucu aile yanına yerleDevamını Oku