Kişiye özel online sınav
Anadolu Üniversitesi (AÜ) Rektörü Prof. Dr. Davut Aydın, 2011 bahar dönemi sınavlarının online olarak 81 ilde ve Almanya'nın Köln kentinde 22 Mayıs'ta yapılacağını söyledi.
Bilgisayar Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Yard. Doç. Dr. Özgür Yılmazel ve Müdür Yardımcısı Yard. Doç. Dr. Kamil Çekerol koordinasyonunda, AÜBAUM yazılımcı ekibi tarafından geliştirilen online sınav projesi; yaklaşık beş aylık yoğun bir çalışmanın sonucunda ortaya çıktı.
Geliştirilen çok sayıda deneme, mevcut uygulamaların incelenmesi ve programa son şeklinin verilmesi ile online sınav uygulamasına 2010-2011 öğretim yılında başlandı. Bu öğretim yılı online sınavda deneme yılı olarak görülmekte. Bugüne kadar AÜ Açıköğretim Fakültesi dönemlik-kredili uzaktan eğitim programlarının (Eczane Hizmetleri, Gıda Kalie Kontrolü ve Analizi, Kimya Teknolojisi, Tıbbi Laboratuvar Teknikleri, Tıbbi ve Aromatik Bitkiler) Güz Dönemi Ara ve Dönem Sonu Sınavları sabah ve öğleden sonra dört oturum olarak, ayrıca İzmir Yaşar Üniversitesi'nde Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi ve Türk Dili derslerinin hem sunumları hem de sınavları yine online gerçekleştirildi.
ONLİNE SINAVLAR 68 İL VE 71 MERKEZDE YAPILDI
Dönemlik-kredili uzaktan eğitim progamlarının güz dönemi ara ve dönem sonu sınav organizasyonu toplam 1.040 öğrenciye yapıldı. Sınavlar kayıtlı öğrenci sayısına göre AÖF Bürolarında ve İl Sınav Koordinatörlüklerinde olmak üzere 68 ildeki toplam 71 merkezde eşzamanlı olarak gerçekleştirildi. İzmir Yaşar Üniversitesi'nde ise güz dönemi ara ve dönem sonu online sonav organizasyonu 3.916 öğrenciye yapıldı.
GELECEK YIL DAHA SİSTEMATİK OLACAK
Gelecek öğretim yılından itibaren uygulamanın daha sistematik hale getirilmesinin amaçlandığını belirten Rektör Prof. Dr. Aydın, AÖF'nin diğer programlarına, uygulamayı talep eden diğer kurum ve üniversitelere ve yine Anadolu Üniversitesi'nin örgün programlarına yaygınlaştıracaklarını ifade etti. Aydın, bunun ilk adımı olarak üniversitesinin e-Sertifika Programları'nın 2011 bahar dönemi sınavları Türkiye'de 81 ilde ve ve Almanya'nın Köln kentinde online olarak 22 Mayıs'ta gerçekleştirileceğini kaydetti.
ONLİNE SINAVLAR NASIL YAPILIYOR?
Rektör Aydın, web tabanlı bir uygulama olarak tüm işletim sistemleri üzerinde çalışan bir uygulama olan online sınavda öğrenci, sınav anında dağıtılan kullanıcı adı ve şifre ile sınav ekranına erişebilindiğini vurgulayarak, "Sınavlar oturum düzeninde ve gözetimli olarak yapılıyor. Online sınavla eşzamanlı olarak bilgilerin ölçümlenmesi ve sınav sonuçlarının hızlıca analizinin yapılması sağlanıyor" diye konuştu. Aydın online sınavlara ilişkin olarak sözlerini şöyle sürdürdü: "Sınavlara katılan öğrencilerin online sınav uygulamasından kağıt üzerinde yapılan sınavlara göre daha memnun kalıyor, sınav süresini daha etkili kullanabiliyorlar ve basit, kolay anlaşılır bir sınav ortamının kendilerine sunuluyor."
Online sınavda öğrenci, soruları cevaplamaya istediği ders ve sorudan başlayabiliyor. Birden fazla dersten sorumlu olanlara sınavın herhangi bir anında ders değiştirip, sınava devam edebiliyor. Sorulara ait verilen cevaplara geri dönülerek değiştirilebiliyor. Tüm derslere ilişkin sorular cevaplandığında sınav öğrenci tarafından sonlandırılıyor.
Sınav sırasında internet bağlantısının kesilmesi veya sınavdan yanlışlıkla çıkılması durumunda, kullanıcı tekrar online olduğunda kaldığı yerden sınavına devam edebiliyor. Bu konuda öğrenciyi tekrar sınava kabul etme yetkisi sınav salon başkanına ait. Salon başkanı öğrenciyi tekrar sınava kabul etme veya süresini uzatma yetkilerine sahip olup, sınavda sadece denetleme rolünün öteside bizzat sınavın içerisinde olma ve kendi ekranından sınav sürecini izleyerek bizzat sınavın içerisinde yer alıyor' şeklinde konuştu.
İHA
tarihli haber
Dersimiz.com Haber