YGS'ye gireceklere iki önemli haber
Çubukçu, lise öğrencilerinin okula devamsızlıkları ile ilgili genelge yayımladı. Genelgede, ortaöğretim kurumlarında öğrenim gören öğrencilerin özürlü devamsızlıkları ile ilgili yönetmelik hükümlerinin uygulanmasında tereddüte düşüldüğü yönünde Bakanlığa bilgiler geldiğini belirten Çubukçu, Ortaöğretim Kurumları Sınıf Geçme ve Sınav Yönetmeliğinin konuya ilişkin maddesini hatırlattı.
Çubukçu yönetmelikte, "Ders yılı içinde toplam 20 gün okula özürsüz olarak devam etmeyen öğrenciler notları ne olursa olsun başarısız sayılır" ve "Özürlü ve özürsüz devamsızlıklar ile okul yönetimince verilen izinlerin toplamı 45 günü aşamaz. Kaza, ölüm, doğal afet, yangın, göz altına alınma, tutuklanma ve uzun süreli tedaviyi gerektiren hastalık nedeniyle yapılan devamsızlıkların özürlü devamsızlıktan sayılabilmesi için özrün resmi kurumdan alınacak belge veya resmi/özel sağlık kurum veya kuruluşlarınca düzenlenecek raporla belgelendirilmesi ve özrü takip eden 5 iş günü içinde okul yönetimine bildirilmesi gerekir. Zorunluluk hallerinde özrün bildirim süresi okul yönetimince uzatılabilir" hükümleri yer aldığına işaret etti.
"BU UYGULAMA VELİ VE ÖĞRENCİLERE MORAL KAZANDIRACAK"
Bakan sözlerine şöyle devam etti:
"Ortaöğretim kurumlarında öğrenim görmekte olan son sınıf öğrencilerimizin Yükseköğretime Geçiş Sınavı ve Lisans Yerleştirme Sınavı'na hazırlanmakta oldukları göz önünde bulundurularak, sınav streslerinin azaltılması, derslere motivasyonlarının sağlanması ve sınavlara psikolojik olarak daha rahat girmeleri amacıyla bu öğretim yılına mahsus olmak üzere yönetmelikte belirtilen toplam süreyi aşmamak kaydıyla öğrenci velisinin okul müdürlüğüne yazılı olarak başvurması halinde beyan edeceği sürenin de özürlü devamsızlık olarak değerlendirilmesi ve veli dilekçesinin özür belgesi gibi işlem görmesi öğrenci ve velilerine moral kazandıracaktır."
YÖNETMELİK: 20 GÜN ÖZÜRSÜZ, 25 GÜN ÖZÜRLÜ
Yönetmeliğe göre öğrenciler 20 gün özürsüz, 25 gün de özürlü devamsızlık yapabiliyor. Özürlü devamsızlık için yönetmelikte belirtilen durumlar için resmi belge, rapor alınması gerekiyor. Ancak genelgeyle, resmi rapor alınmasına gerek kalmadan öğrenciler velilerinin izniyle 25 güne kadar devamsızlık yapabilecek. Böylece öğrencilerin resmi belge, rapor almadan devamsızlık yapabilecekleri toplam süre 45 gün olacak.
YGS TARİHİNDE DEĞİŞİKLİK YOK
Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezince (ÖSYM), saatlerin bir saat ileri alınacağı 27 Mart 2011'de yapılacak olan Yükseköğretime Geçiş Sınavı'nın (YGS) tarihinde veya saatinde değişiklik yapılmayacak.
ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ali Demir, sınavın ertelenmesinin veya saatinin değiştirilmesinin söz konusu olmadığını söyledi. "Bakanlar Kurulu neyi takdir ederse ona uyacağız" diyen Demir, YGS tarihini belirlerken 27 Martta yaz saati uygulamasına geçileceğini bildiklerini kaydetti. Demir, "Sınav saat 10.00'da olacağı için, çocukların o saate kadar kendilerine geleceklerini öngörüyoruz. Herhangi bir değişklik yok" dedi.
YGS'ye 1 milyon 692 bin 345 aday başvurmuştu.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının "gün ışığından daha fazla yararlanmak" amacıyla yaz saati uygulamasına geçilmesi için hazırladığı kararname taslağında saatlerin 27 Mart 2011 Pazar günü saat 03.00"de bir saat ileri alınması öngörülüyor.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, YGS nedeniyle 27 Mart 2011 tarihinde planlanan ileri saat uygulamasının tarihinin değiştirilip değiştirilmemesi konusunun ilk Bakanlar Kurulu toplantısında ele alınacağını bildirmişti.
Milliyet
tarihli haber
Dersimiz.com Haber