Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), televizyon programlarında yer alan akıllı işaretleri çocuk kitaplarında da uygulayacak. Türkiye'de ilk defa yayınevleriyle birlikte kelime havuzu oluşturacak olan MEB, çocuk kitaplarını da seviyelerine göre derecelendirecek. "Şimdi Okuma Zamanı" projesiyle ilköğretim çağındaki çocuklara okuma alışkanlığı edindirmeyi hedefleyen MEB, aynı zamanda 7 ilde 21 okulda pilot çalışmayla veli-öğretmen ve öğrenciyi de kitap okuma alışkanlığı konusunda bilinçlendirecek.
UYUMA OKU
Bakanlık, televizyonlarda çocukların "uyku saati" uyarısının bir benzerini de "Okuma zamanı" olarak duyuracak. Spot reklamlarla yetişkinlere de dizi izlemek yerine günde en az 1 saat kitap okumanın önemine vurgu yapılacak. Okullarda da kitap okuma saatlerinin süresi uzatılacak ve çocuklara kendi seviyelerinde kitaplar seçilecek. Proje kapsamında çocuk edebiyatı konusunda eğitimden geçen öğretmenler, öğrencilerine her okuduğunu doğru kabul etmemeyi, eleştirmeyi ve kendi dil seviyesinde kitaplar seçebilmeyi öğretecek.
KİTAP OKUMUYORLAR
Proje kapsamında, Türkiye'de okuma alışkanlığına ilişkin araştırmalar incelendiğinde, ilköğretim öğrencilerinin yaklaşık yüzde 70'inin hiç kitap okumadığı ortaya çıktı. Ortaöğretim öğrencilerinin ise yaklaşık yüzde 89'unun kitap okumadığının tespit edildiği araştırmada üniversite öğrencilerinin ise yüzde 10'luk kısmı çok okuyan, yüzde 40'lık kısmı orta düzey olarak tespit edildi. Okuma alışkanlığını azaltan nedenler sorulduğunda deneklerin yüzde 34'ü ekonomik, yüzde 31'i ilk ve ortaöğretimde bu alışkanlığın kazandırılamamış olmasını, yüzde 22'si ise çalışma nedeniyle zaman bulamadıklarını belirtti. Öğretmenler üzerinde yapılan araştırmada ayda bir kitap okuyan öğretmen oranının da yüzde 5 olduğu belirlendi. Bir başka araştırmada ise beş yıllık bir süreçte öğretmenlerin yüzde 75'lik bir kısmının hiç kitap okumadığı kaydedildi.
Aktifhaber
tarihli haber
Dersimiz.com Haber
Okuryazar Ben kitap okumak lazım çünkü kitaplar insanın bakış açısını değiştiriyor
Yazılan son 1 yorum gösteriliyor.
İçerikle ilgili 1 yorum yazılmış.
Son Eklenen Eğitim Haberleri
Öğretmenlik Mesleği Kanunu Neler Getirecek?
Mesleği Kanunu Teklifi, TBMM Genel Kurulunda oy çokluğuyla kabul edilerek yasalaştı.
Kanuna göre, eğitim öğretim hizmetlerini yürüten öğretmenlerin seçilmeleri, yetiştirilmeleri, atanmaları, hakları, ödev ve sorumlulukları, ödül ve cezaları, kariyer basamaklarında ilerlemeleri ve öğretmenlik mesleğine ilişkin diğer hususlar ile Milli Eğitim AkademiDevamını Oku
Öğretmenlik Mesleği Kanunu Yasalaştı
Milli Eğitim Akademisinin kurulması, görevleri, teşkilat yapısı ve personeline ilişkin konular düzenleyen Öğretmenlik Mesleği Kanunu Teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı.
Kanuna göre, eğitim öğretim hizmetlerini yürüten öğretmenlerin seçilmeleri, yetiştirilmeleri, atanmaları, hakları, ödev ve sorumlulukları, ödül ve cezaları, kariDevamını Oku
Okula uyum haftası yarın başlıyor
3 aylık yaz tatilinin ardından 2 Eylül Pazartesi günü okul zili, okul öncesi ve birinci sınıf öğrencileri için çalacak. Minik öğrenciler için uyum haftası başlayacak. Bu süreçte anne babaların rolü de önem kazanıyor. Uzmanlar, okula karşı motive edici konuşmaların uyum sürecini hızlandıracağını söylüyor.
Okul öncesi ve birinci sınıf öğrencileri için 2 Devamını Oku
2024 MEB yeni eğitim öğretim yılı hazırlık genelgesi
Millî Eğitim Bakanlığı (MEB) yeni eğitim öğretim yılı hazırlık genelgesini yayımladı. Genelgeye göre ilkokullarda sınav saati kaldırıldı. Telefon yasağı devam edecek. Ölçme yaklaşımı yerine, süreç odaklı ölçme ve değerlendirme uygulamaları benimsenecek. Dağıtımı yapılan ders kaynakları dışında kaynak aldırılmaması için önlem alınacak.
Millî Eğitim Devamını Oku
Açık öğretim liselerine geçişte yeni kurallar
Milli Eğitim Bakanlığı, örgün öğretim liselerinden açık öğretim liselerine geçişle ilgili maddede değişiklik yaptı. Yeni yönetmelik 13 Ağustos tarihli Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi.
* Yapılan değişikliğe göre, anne veya babası vefat eden, Sosyal Hizmetler Kanunu kapsamında hakkında koruma kararı verilen veya koruyucu aile yanına yerleDevamını Oku