2020'de kız öğrencilerin sayısı erkekleri geçecek
Prof. Dr. Kavak, Zonguldak Karaelmas Üniversitesi (ZKÜ) Prof. Dr. Arif Amirov Konferans Salonu'nda düzenlenen ''Türkiye'de Yükseköğrenimin Görünümü'' konulu konferansta, yükseköğretimin yönetim ve öğrenci hizmetleri gibi çok geniş alanı kapsadığını söyledi.
Türkiye'nin genç nüfusunun, Avrupa ülkeleriyle arasındaki en önemli farkı olduğunu anlatan Kavak, şunları kaydetti:
''Nüfusun yüzde 67,2'si 15-64, yüzde 7,2'si 65 yaş üstü ve yüzde 25,6'sı da 0-14 yaş grubunu oluşturuyor. Bu kadar genç, bir ülke için avantaj mı, dezavantaj mıdır? Çünkü genç nüfusun eğitim gibi ihtiyaçlarına yetmek zordur. Ancak, genç nüfus bir ülkenin en önemli sermayesidir. Ülkeler diğer işlerini güçlerin bırakıp genç nüfuslarını en iyi şekilde eğitme gayretinde olmalı, seferberlik yapmalıdır. Eğitim için yeterli kaynak mutlaka ayrılmalı. Türkiye'de nüfus artış hızı düşmüştür. Eğitim hizmetlerini geliştirme açısından bu fırsattır. 6 milyon 100 bin genç nüfus sayısı, önümüzdeki 20-25 yıl aynı kalacaktır. Bunu değerlendirmek gerekir. Geçmişteki yatırımlarla yeterli eğitim hizmeti sağlanamamıştır. Böyle giderse 2030'a kadar gelişmiş ülkelerle aramızdaki açık aynı kalacaktır. Eğitime yatırımları yoğunlaştıralım, açığı kapatalım.''
KIZ ÖĞRENCİ SAYISI ARTIYOR
Kavak, Türkiye'de yükseköğretim arzının talebi karşılayamadığına dikkati çekerek, şöyle konuştu:
''Yükseköğretimin dağılımı, açıköğretim fakültesinde yüzde 47, örgün lisansta yüzde 35 ve örgün ön lisansta yüzde 18 şeklindedir. Açıköğretim çok yüksek orana sahiptir. Türkiye, açıköğretim eğitim oranı yüksek olan 4-5 ülkeden biridir. Ülkemizdeki örgün programların payı artırılmalıdır. Eğitimde cinsiyet eşitliği önemlidir fakat son yıllarda kızların toplam öğrenci sayısı yükseliyor. Türkiye'de 2020'lerde kız öğrencilerin sayısı erkekleri geçecektir. Bu eğilim söz konusudur.''
Ortaöğretimde 8 yıllık eğitimle birlikte genişlemenin devam ettiğini, bunun yükseköğretime de talebi artıracağını ifade eden Kavak, artık daha fazla insanın yükseköğretim görmek istediğini vurguladı.
ZKÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Özer de Türkiye'de gelişmiş ülkelere oranla yükseköğretimde okullaşma oranının düşük olduğunu, bunun yükseltilmesine yönelik çalışmaların hayata geçirilmesi gerektiğini bildirdi.
NTV
tarihli haber
Dersimiz.com Haber